Marije’s top 5: De fijne motoriek oefenen

Het is belangrijk dat de fijne motoriek zich goed ontwikkelt bij je kind. Met de fijne motoriek bedoelen ze vooral de fijne bewegingen met je handen en vingers, zoals knippen, veters strikken, je rits dichtdoen, rijgen, prikken, schrijven en tekenen. Daarbij komt dat je je meestal extra moet concentreren voor dit soort activiteiten. Je kunt ze vanaf jongs af aan oefenen. Vaak zie dat de kinderen die het meest oefening nodig hebben het helemaal niet leuk vinden om fijnmotorische oefeningen te doen. In deze blog beschrijf ik de vijf leukste oefeningen voor de fijne motoriek.   

Fijn, die motoriek…

Ik deed zelf vroeger niets liever dan de hele dag schrijven, tekenen en schilderen. Mijn jongens houden daar juist helemaal niet van. Ik was dus wel genoodzaakt om op een andere manier de fijne motoriek te stimuleren. We vonden van alles wat bijdraagt aan een goede fijne motoriek. We maakten veel gebruik van klei, bouwen met blokken, puzzelen, bellen blazen, Kapla, dominostenen, Ministeck en strijkkralen (tegenwoordig zijn Aquabeads helemaal hip), maar ook spellen zoals Jenga en Hamertje Tik of gewoon vrij laten timmeren en schroeven in planken laten draaien. Ook huishoudelijke klusjes zijn prima om in te zetten als oefening, zoals schoonmaken, sorteren en de was ophangen met wasknijpers. Zelfs geld in je spaarpot doen draagt bij aan een verfijnde motoriek. En soms is extra oefenen niet genoeg. Mijn zoon Sam werd in groep 2 gescreend op school en werd er uitgepikt. Hij heeft zo’n 15x fysiotherapie gehad in aanloop naar groep 3. En als ik eerlijk moet bekennen is zijn handschrift nog steeds behoorlijk belabberd (hij zit nu in 2 VWO), maar ik ben er van overtuigd dat het zonder oefening nog veel rampzaliger zou zijn.

Pengreep

Tot ongeveer 3 jaar gebruiken de meeste kinderen een vuistgreep. Tussen 3 en 5 jaar wordt er vaak een penseelgreep toegepast, het materiaal wordt dan van bovenaf gepakt en de vingers bewegen nog niet. Vanaf 5 jaar zie je de pengreep ontstaan (wordt ook wel pincetgreep genoemd). Er is dan sprake van een driehoek tussen de duim, de wijsvinger en de middelvinger. Tip: wanneer kinderen echt details willen tekenen en ze hebben de pengreep niet goed, dan wordt het tijd om in te grijpen en te corrigeren. Je kan dat op een speelse manier doen.

Fijne motoriek

Top 5 van leukste oefeningen:

#1 Verf- of voelzakje

Je vult een zakje met twee kleuren verf en dan lekker de kleuren door elkaar laten mengen met de vingers. Je kan ook een zakje met haargel, glitter en wat kleine voorwerpen vullen (kraaltjes, houten bloemetjes of van die glimmende pailletten). En dan voelen en schuiven maar…

Fijne motoriek

#2 Honey Pops rijgen

Je koopt een pak Honey Pops (van Kelogg’s) en pakt een pijpenrager (chenilledraad). Je rijgt de loops aan het draad. Daarna kan je de loops nog best opeten hebben wij gemerkt.

#3 Spaghetti in vergiet

Je neemt een vergiet en een pak spaghetti. Je zet het vergiet op de kop en laat je kind de spaghetti door de gaten van het vergiet steken.

Fijne motoriek

#4 Haar knippen

Je plakt een vouwblaadje om een wc-rol. Je tekent er een gezichtje op. Je laat je kind als een heuse kapper ‘de haren’ knippen.

Fijne motoriek

#5 Scheerschuim

Je haalt een bus scheerschuim en zorgt voor een gladde tafel. Je spuit een laagje scheerschuim op de tafel. Het scheerschuim verdeel je over de tafel en dan laat je de kinderen er vormen in maken, tekenen en schrijven. Goed voor de motoriek en heel erg leuk om te doen. Je huis ruikt daarna ook nog eens heerlijk fris. Tip: leuk om zelf ook mee te doen.

Fijne motoriek

Bonustip: de iPad

Er zijn allerlei apps te downloaden die de fijne motoriek bevorderen. Bij het aantikken van het scherm ontstaan er vormen, komt er vuurwerk, verschijnen ballonnen, schuif je balletjes met een vingers door een doolhof of je krast een plaatje tevoorschijn. Hier vind je een lange lijst (wel 15 A4-tjes vol) met apps gesorteerd per oefengebied.

Je kunt op Pinterest ontzettend veel gave oefeningen voor de fijne motoriek vinden. Het mooist is als kinderen het niet eens merken dat ze met de fijne motoriek bezig zijn, maar gewoon spelenderwijs leren.

Zijn jullie bewust bezig met het oefenen van de fijne motoriek? Welke oefeningen zet je in?

Veel succes en vooral veel plezier!

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.