Seizoenstafel maken met je kids

Ondanks dat mijn kinderen op een “gewone openbare” basisschool zitten hebben wij een prachtige traditie in ons huis die oorspronkelijk afkomstig is vanuit de vrije school, namelijk de ‘seizoenstafel’ of  ook wel ‘jaartafel’ genoemd. De seizoenstafel komt vanuit de antroposofische opvoeding. Persoonlijk vind ik dit prachtig, omdat de natuur er ontzettend bij in betrokken wordt. Een vroegere vriendin van mij was lerares op een vrije school en via haar kwam ik in contact met deze mooie traditie,  die sinds een paar jaar erg gewaardeerd wordt door mijn eigen kinderen.

Wat is een seizoenstafel?

Een seizoenstafel is niets meer dan een plankje, kastje of stukje vensterbank dat ingericht en aangepast is op het seizoen of een bepaald feest. Denk aan: Kerst, Pasen, Sinterklaas, Sint Maarten, Sinterklaas, Advent enzovoort. Is er nou geen sprake van een feest, dan richt ik hem totaal in op het seizoen. Dus de herst, zomer, winter of lente. Zo is het voor de kinderen duidelijk te zien in welk seizoen we nou eigenlijk zitten.

Waarom is dit goed voor kinderen?

Voor kinderen is meebewegen met de seizoenen minder vanzelfsprekend dan voor ons volwassenen. Mijn zoontje van 5 kan namelijk midden in de winter vragen ‘Mam, wanneer mag het zwembad weer op en kunnen we weer buiten zwemmen?’ De seizoenstafel helpt hem om de kringloop van het jaar iets beter te berijpen. En zo haal je de natuur als het ware naar binnen. Onze seizoenstafel staat altijd op een vaste plek in huis en de kinderen vinden het heerlijk om samen de tafel in te richten en thuis te komen met mooie schatten uit de natuur. De herfst is en blijft een van mijn favoriete seizoenen om een pracht van een herfst tafel van te maken!

Seizoenstafel

Tips voor het zelf maken van een seizoenstafel

Wil je nou zelf ook aan de slag gaan met een mooie seizoenstafel? Ik heb het geluk met een heel handige vader. Ik had een toffe seizoenstafel gezien op mijn Pinterest bord en aangezien mijn vader alles vanuit zijn hoofd kan kan maken, vroeg ik hem of hij mij wilde helpen. In een middagje was de klus geklaard en hebben wij samen met opa een prachtige houten seizoenstafel gemaakt! Super blij mee natuurlijk.

Heb je geen handige vader, dan is er eentje te koop van De Noestwinel, maar uiteraard heb je niet per sé zo’n tafeltje nodig. Een stukje vensterbank, of op een mooi kastje of je schouw werkt ook prima. Verder is het heel simpel. Met een paar mooie doeken (met bijvoorbeeld blauw voor winter, geel voor zomer, bruin voor herfst, en licht groen voor lente) als basis kom je al een heel eind!  Daarop plaats ik meestal een standaard met een mooie kaart die bij het seizoen hoort (zelf ben ik fan van de kaarten van Marjan van Zeyl).

Verder wat houten dieren (die we sparen) die bij het seizoen passen. Dus bijvoorbeeld een mooie pinguïn of beer bij de winter, wat konijntjes voor de zomer, een eekhoorntje voor de herfst en een kipje voor de lente. De mooie houten dieren hebben wij het liefst van ‘Ostheimer’ of ‘Holtztiger’. Deze zijn handgemaakt en van prachtig hout en handgemaakt, en er kan heerlijk mee gespeeld worden door de kinderen.

Seizoenstafel

Ook maak ik veel gebruik van de bogen van onze ‘Grimms regenboog’. Dit speelgoed is niet goedkoop, maar ongelooflijk duurzaam en gaat generaties mee. Een lust voor het oog! Wij investeren zelf liever in iets duurder houten speelgoed wat lang meegaat dan goedkope plastic troep (maar geloof me onze kinderen hebben ook genoeg plastic troep hoor!).

Seizoenstafel

Verder ga je er vooral met je kinderen op uit om schatten uit de natuur te vinden. Dus trek die wandelschoenen aan en ga de natuur in, zoek mooie takjes, veertjes, bladeren, kastanjes, schelpjes noem het allemaal maar op om vervolgens je seizoenstafel mee te versieren! Ik hoop dat je er een beetje inspiratie uit kunt halen. Maak jij ook wel eens een seizoenstafel met de kinderen? Ik ben heel benieuwd!

 

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.