#10 Door het glas: Fran, moeder van 2

Door

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezer zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.

Fran, Braziliaanse, getrouwd met Henk Frans, woont in Enschede met 2 kinderen Laurens en Dorien. Ze werkt als verkoopster bij een kledingwinkel en doet modellenwerk. Ze is een bekend gezicht door haar afrohaar en fotoshoots voor Nederlandse bedrijven als ANWB, NS, Swiss Sense, Decathlon, THIS IS HOLLAND e.a.

Hoe voel je je bij deze situatie?

Machteloos. Verschillende emoties komen bij me op. De ene dag ben ik energiek, de andere dag futloos. Ik heb wel enige angst voor onze toekomst en die van mijn dierbaren. Maar ik ben ook dankbaar voor alles wat ik nu heb. Er is nu genoeg tijd om alles eens door een andere bril te bekijken. Doordat het verenigingsleven is gestopt, is het minder hectisch en eten we altijd samen.

Fotocredits: ditisjeuring.nl

Is er iemand bij jou thuis ziek?

Gelukkig niet.

Hoe vullen jullie de dagen?

Henk Frans werkt thuis. Hij is applicatiebeheerder. Laurens zit op het Gymnasium en krijgt online lessen. Ook Dorien krijgt iedere week ook een lespakket mee van school. De kinderen krijgen nu muziekles via Skype of WhatsApp. Laurens speelt trombone, Dorien dwarsfluit. Mijn man heeft conservatorium gedaan en speelt gitaar. Ik dans. Onze familie is heel muzikaal. We luisteren naar allerlei soorten muziek zoals samba, klassiek, jazz, hardrock. Ik ben nu vooral bezig met huishoudelijke taken, lekker koken, nieuwe recepten uitproberen, lekker bakken en sport nu thuis. Af en toe gaan we samen naar buiten om te wandelen, te fietsen of te joggen. We hebben een oude piano waarop mijn man en de kinderen af en toe een liedje spelen. Gezellig!

Wat vinden jullie kinderen van deze situatie?

De kinderen zijn gek op voetbal, zij missen de leuke wedstrijden, de school en vooral hun vrienden. Maar ze ontdekken ook nieuwe hobbies, zoals tekenen, nieuwe spelletjes.

Werk jij met een schema voor de kinderen?

Nee. We proberen wel ongeveer op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.

Laat je de kinderen buitenspelen?

In het begin van de crisis speelden de kinderen nog wel buiten. Er kwamen allemaal vriendjes en vriendinnetjes aan de deur. Dat vonden we toch riskant worden. Nu spelen ze nauwelijks nog met kinderen buiten… Ze spelen nu wel eens samen buiten, maar je ziet toch veel minder kinderen op straat.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Zo min mogelijk, ongeveer twee keer per week.

In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus jouw werk?

Mijn werk bij de kledingwinkel is voorlopig gestopt tot 6 april. Ik volg nu een online cursus over de kledingbranche. Ook het modellenwerk ligt stil. Mijn man heeft nog net zoveel werk, maar dan thuis. Hij mist wel de fysieke contacten met collega’s.

Wat is voor jouw persoonlijk de grootste uitdaging?

Ik kan niet stil zitten. Misschien heb ik wel ADHD. Ik mis erg de sociale contacten. Ik probeer een balans te vinden tussen het samenzijn en de tijd voor mezelf.

Heb je nog een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd?

Ten eerste: probeer genoeg te bewegen en bewust en gezond leefstijl hebben. Geluk zit in jezelf.

Ten tweede: nu zitten de mensen thuis. Over een paar weken hebben de meesten hun huis en kasten opgeruimd. Dan komen ze erachter dat ze misschien toch een nieuwe jurk of broek nodig hebben. Als kledingverkoopster ken ik een paar winkels die meer persoonlijke aandacht geven: Ladybugs van Yvette Eberhard met kleding voor de zelfbewuste moderne vrouw; KLOF van Lars met mannenkleding en lifestyleproducten; Fier met damesmode van verschillende merken. Tenslotte in Glanerbrug ZHUSZ&ZO met een stijlvolle en stoere collectie voor dames.    

Nog meer interviews lezen?

Eerder publiceerden we onderstaande interviews op Vettt:

#1: Door het glas met Annabel Jeuring, moeder van 4
#2: Door het glas met Maryke Mondria, moeder van 2
#3: Door het glas met Mijla Trimbach, moeder van Luuk
#4: Door het glas met Evelien Bolt, moeder van 3
#5: Door het glas met Wendy ter Bekke, moeder van 3
#6: Door het glas met Nienke Veltman, moeder van 3
#7: Door het glas met Marleen Reimerink, moeder van 2
#8: Door het glas met Collin Vaneker, vader van 3
#9: Door het glas met Gemma, moeder van Lorenzo

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.