10 Tips voor betere vakantiefoto’s

Afgelopen woensdag 5 juli volgde ik de Vettt workshop ‘Vakantiefotografie met kinderen’ die Lizet Beek voor de tweede keer gaf. Lizet heeft zo veel passie voor fotograferen dat ze binnen no time iedereen inspireerde met haar tips, vakantiefoto’s en mooie verhalen. Tips voor vakantiefoto’s, ik kan er geen genoeg van krijgen. Gelukkig mochten we na de ‘les’ ook nog even naar buiten om te oefenen. Collega Vettt blogster Marloes Driezes schreef een uitgebreide blog over de eerste workshop. Ik geef jullie naar aanleiding van de workshop 10 tips en hoop dat jullie deze zomer prachtige, inspirerende en vooral memorabele vakantiefoto’s gaan maken.

Tips voor vakantiefoto’s

Ik vind fotograferen hartstikke leuk! Er gaat geen moment voorbij dat ik denk, waar is mijn telefoon, want wat zijn mijn jongens leuk aan het spelen of wat zijn die bloemen mooi. En vooral, wat ziet mijn eten er ontzettend eetbaar uit! Ik pak dus vaak mijn iPhone. Maar ik heb daarnaast ook nog een compact camera, een Nikon Coolpix A900. Een superfijn ding die ik helaas nog te weinig gebruik. Mijn hele familie is gek op fotograferen en daarom heb ik er best wat kennis over opgedaan. Ik geef eerlijk toe; ik ben een luie fotograaf, maar wel een creatieve. Fotograferen is namelijk best moeilijk, je moet er echt kijk op hebben en de juiste kennis over je camera. Fotograaf is niet voor niets een beroep. Want als je er echt alles over wilt weten kun je verschillende opleidingen volgen, van een amateur cursus tot de fotovakschool. Gelukkig hoeft het niet allemaal van het hoogste niveau, want met een beetje gevoel voor compositie en licht, kom je al een heel eind. En zolang je de lat niet te hoog legt, red je het prima met deze simpele tips.

Tip 1) Ken je camera

Wanneer je met je telefoon fotografeert is het natuurlijk minder van belang. Maar wanneer je met een wat professionelere camera werkt is het wel zo handig dat je weet welke instellingen waarvoor staan. Je hoeft echt niet alles te weten over ISO, diafragma, sluitertijd of lichtgevoeligheid. Maar hoe meer kennis, hoe meer mogelijkheden. En zorg altijd voor een volle accu en een lege geheugenkaart.

Tip 2) Foute foto’s bestaan niet

Je hoeft je echt niet aan alle regels te houden. Want wanneer je krampachtig alles gaat naleven dan wordt het nooit wat. Foute foto’s bestaan niet en een afgesneden voet, een iets overbelicht gezicht, een rommelige kamer of een smerige chocopasta mond geven een foto juist die eigenheid mee, dat geldt zeker ook voor vakantiefoto’s.

Tip 3) Let op het licht

Licht is van groot belang bij fotografie. Let op het licht en de schaduw. Schijnt de zon super fel? Zoek dan de schaduw op en maak je vakantiefoto’s in de volledige schaduw. Handige tip: Houd je hand met de vingers bij elkaar voor je en draai rond. Je ziet nu heel goed wanneer het licht het mooist is en je hand dus volledig belicht. Zorg er nu voor dat je met je camera aan de juiste kant staat. Probeer het eens uit, je ziet direct waar ik het over heb 😉

vakantiefoto's licht

De hand van Yvette is op deze manier het mooist belicht.

Tip 4) Compositie (lijnenspel)

Er zijn een paar regels over compositie, zoals de gulden snede en de regel van derden. Lizet maakt altijd gebruik van de regel van derden, maar het verschil tussen deze twee is nihil. Het gaat erom dat je het onderwerp niet altijd maar in het midden zet, maar bijvoorbeeld op de eerste lijn van links (1/3 van het beeld). Een camera heeft deze lijnen vaak al in het beeld staan, zo niet, kun je dit vast instellen. Dit maakt de foto net iets interessanter om naar te kijken. Dit geldt voor verticale en horizontale lijnen. Wanneer je een landschap fotografeert is het mooi om 1/3 lucht en 2/3 land te zien en als de lucht prachtig is, net andersom. Zorg wel altijd voor een rechte horizon, dit kun je natuurlijk ook achteraf bijtrekken.

vakantiefoto's regel van derder

De lijnen volgens de regel van derden. Een rechte horizon en schattige krulletjes als detail. Doe ik het goed Lizet? 😉

Tip 5) Compositie (kijkrichting)

Let op de kijkrichting van je kind. Kijkt je kind naar rechts, plaats je kind dan aan de linkerkant van het beeld, op de eerste lijn. De overige ruimte (2/3) impliceert dat waar je kind naar kijkt. Zit deze lege ruimte aan de andere kant, dan ziet het er heel raar uit.

Tip 6) Compositie (ooghoogte)

Ga eens door de knieën of ga op de grond liggen. Lizet doet dit regelmatig en zo krijg je een veel mooiere en interessantere foto van je kind, namelijk recht van voren of iets van onderen. Een kind hoeft niet altijd recht in de camera te kijken, te geposeerd is te geforceerd. Tip: Laat je kind lekker spelen en roep het dan ineens, vaak krijg je dan een hele pure foto.

vakantiefotos ooghoogte

Ga eens door de knieën, dan kom je op dezelfde hoogte als je kind.

Tip 7) Details

Kleine kinderen hebben zulke lieve kleine teentjes en nageltjes, weet je nog? Ik ben het echt alweer vergeten, hoe klein, lief en schattig. Dus om dit nooit meer te vergeten maak je detailfoto’s van alles wat lief, klein en schattig is. Denk ook aan een knuffeltje en een bijzonder kraamcadeautje op de babykamer etc. Deze foto’s vullen een babyalbum zo mooi aan!

Tip 8) De waarde van de foto hangt niet af van kwaliteit

Met je telefoon kun je hele mooie foto’s maken, echt waar! Je bent vaak sneller dan wanneer je de ‘grote’ camera nog moet pakken. Wil je de foto in een album plakken of er een koelkastmagneet van maken, dan is dit helemaal prima. Maar wil je een foto maken voor aan de wand, dan merk je dat de foto’s van een camera echt veel meer kwaliteit hebben, die je hiervoor ook nodig hebt. Maar een foto die niet perfect is, bijvoorbeeld van jouw kind met een prachtige glimlach en een mond vol chocopasta, kan veel meer emotionele waarde hebben dan een geposeerde ‘perfecte’ foto.

vakantiefoto's perfect

Deze foto’s zijn niet ‘perfect’, maar wel perfect voor mij!

Tip 9) Vakantiefoto’s nabewerken

Lizet gaf aan het einde van de workshop een paar tips om je vakantiefoto’s na te bewerken. Zelf voegt ze aan alle foto’s iets contrast toe en licht ze ze iets op. Dit doet ze dan in Lightroom of Photoshop. Maar soms zet ze de foto’s op haar telefoon en gebruikt ze handige apps om te foto’s te bewerken en hierna op social media te delen. Hieronder een paar handige apps:
– PicTapGo
– VSCO
– Instagram
– Snapseed

 

Tip 10) Oefenen, oefenen, oefenen

Door het heel veel te doen leer je het ook te zien en te voelen. Dan hoef je niet meer na te denken over licht, instellingen of compositie. Dus pak niet alleen je camera tijdens de vakantie, maar ook wanneer je kinderen thuis lekker aan het spelen zijn, je een stuk gaat wandelen of naar het pretpark gaat.

Tijdens de workshop noemde Lizet het boek ‘Shoot’ van Anki van Zilverblauw, volgens Lizet een aanrader. Supermooi vormgegeven en er wordt op een begrijpelijke manier zonder te veel poespas uitleg gegeven. Het boek Shoot is o.a te koop bij Bol.com (19.95). En, wees flexibel. Je vakantiefoto’s hoeven niet perfect!

Ik wens jullie een hele fijne zomer en zie graag jullie prachtige vakantiefoto’s voorbijkomen. #vetttzomer

Workshop vakantiefotografie: 26 juli

Vanwege de grote interesse in de workshops vakantiefotografie, is er een laatste workshop gepland op 26 juli. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@vettt.nl, je krijgt dan binnen 24 uur een bevestiging. De workshop vindt plaats op woensdag 26juli en start om 19.00 in Hengelo, de kosten zijn 25 Euro.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.