7 x onze favoriete kinderboeken met diversiteit

Een inclusieve, gelijke en anti-racistische maatschappij begint bij jezelf, maar vooral ook bij je kind(eren). In deze blog deel ik mijn persoonlijke favorieten voor kinderboeken met diversiteit en krijg je een goede tip waardoor je niet zelf op zoek hoeft.

“Ik vind zwart niet mooi”

Op tv vangt Lore iets op over George Floyd.
“Wie is dat dan mama?”
Ik laat een foto van George zien, er volgt een kort gesprek over huidskleur. Ik schrik als ze zegt: “ik vind zwart niet mooi”.
Wat moet ik daar op zeggen?
“Waarom denk je dat die meneer niet mooi is?
“Nee mama, niet die meneer. De kleur zwart, daar hou ik niet van.”
Gelukkig, ze heeft het uiteraard over de kleur, niet de huidskleur. Voor mij is dit meteen een leermoment. Ik ben zo bezig met het anti-racistische geluid, dat ik vergeet te luisteren naar mijn dochter. Kinderlogica, ik houd er van.

Boekenabonnement kinderboeken met diversiteit en gelijkheid

‘Hier’ in het oosten van het land, wonen statistisch gezien minder mensen van kleur dan in het westen. In de wijk waar we woonden, op de opvang, gym, school is er weinig sprake van diversiteit. Ik ben het de laatste jaren steeds belangrijker gaan vinden Lore zo open-minded mogelijk op te voeden. Roze is niet per se voor meisjes, jongens kunnen ook lang haar hebben. Jip en Janneke lees ik tegenwoordig niet meer voor want ik vond sommige verhalen zo gender typerend en rolbevestigend. De namen van Jip & Janneke draaide ik wel eens om, zodat Jip eens het bange kind was en Janneke ook de hamer vast had. Dus toen ik een boekenabonnement tegenkwam die gelijkheid en diversiteit terug laat komen in een magisch kinderverhaal, was ik om.

#BlackLivesMatter

De afgelopen dagen nemen meer en meer witte mensen het anti-racistische standpunt in. Gelukkig. Tegelijk vraag ik me als wit persoon af wat ik nou écht kan doen tegen racisme. Dit is nog maar een heel kleine aanzet, maar samen staan we sterker.

Lore heeft nu ruim een half jaar een abonnement op Books by Ani, elke maand krijgt ze een pakketje door de brievenbus met een nieuwe boek en elke maand is het weer een feestje. En elk boek is weer een nieuwe favoriet. Je kiest een abonnement voor 0 tot 3 jaar of voor 4 tot 7 jaar in het Nederlands of Engels. Gender maakt uiteraard niks uit. De missie van Books by Ani luidt dan ook:

Ik snap dat een maandelijks boekenabonnement voor sommigen lastig kan zijn, vandaar zet ik de losse kinderboeken met diversiteit op een rijtje.

Lore’s favoriete kinderboeken met diversiteit

Mijn dochter is 4 jaar. Hieronder vind je een aantal favoriete boeken van haar, allemaal kinderboeken met diversiteit en waar we via Books by Ani kennis mee maakten.

  1. Ada Dapper, wetenschapper – dit prachtige boek inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen. Naast de diversiteit in dit kinderboek, is Ada ook gewoon nu al een powervrouw!
  2. Idje wil niet naar de kapper – Idje vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.
  3. Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes –  dit boek zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Het mooist; ik leer er zelf ontzettend veel van!
  4. Op zoek in een boek – In dit boek volg je de klas van Nel, Lie, Bem, Waad en al hun vrienden. Wie voelt er zich alleen op de speelplaats? Wat doet meester Guus tijdens de turnles en welke soep krijgen de kinderen in de eetzaal?  Een intercultureel zoekboek met eenvoudige woorden, versjes en raadsels voor eerste lezers.
  5. Brown Girl Magic –  Het is een boek voor, door én over bruine meisjes. Over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten bruine meisjes. Het is een boek dat die meisjes (nog) sterker hoopt te maken. Want geef nu toe: ze zijn gewoon magisch!
  6. Mijn eigen ster – Een klein meisje vindt een ster, die hoog uit het heelal is komen vallen. Ze neemt hem mee naar huis en verzorgt hem totdat hij weer beter is. Een aandoenlijk verhaal op rijm over vriendschap en loslaten.
  7. Het lammetje dat een varken is – Een wit-roze verhaal over jezelf zijn. Over een lammetje dat heerlijk in de modder rolt en roept dat hij een varkentje is. Het kinderboek gaat over transgenders, dat op een humoristische manier een actueel probleem bespreekbaar maakt.

Kinderboeken met diversiteit, een side note

Dit blog is helemaal geschreven vanuit mijn gevoel. Vanuit wat ik afgelopen maanden heb gelezen en gehoord over anti-racisme. Daardoor ben ik me bewust van mijn witte privileges en daardoor kan het dus zijn dat die ook onbewust in deze blog zijn geslopen. Zo werkt dat met privileges, je weet niet dat je ze hebt. Maar ik lees. Ik kijk. Ik luister. Ik leer. Ik wens deze verheldering voor iedereen, vooral voor onze kinderen. En zoals ik al zei, dit is een klein begin. Op mijn Instagram deel ik een paar inspirerende accounts die meer inzicht en heldere leermomenten geven. Zodat je zelf kan lezen en leren wat anti-racisme inhoudt. Raise them right.

Over Karen

Meer blogs van Karen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.