Help, 30 kilo zwaarder! Aankomen tijdens de zwangerschap…

Het moment dat ik voor het eerst de positieve zwangerschapstest onder ogen kreeg, kan ik me nog goed herinneren. Niet zo gek ook, dat is pas anderhalf jaar geleden. Wat waren mijn man en ik blij dat wij over een paar maanden met z’n drieën zouden zijn! Direct op dat moment ben ik gestopt met roken en daarmee ging het getal op de weegschaal niet zo heel langzaam maar wel zeker omhoog. Aankomen tijdens de zwangerschap is natuurlijk vrij normaal, maar bij mij ging het te snel…

Schrikken!

Ik nam netjes bakjes met wortels, tomaatjes en andere rauwkost mee om mijn ‘snackhand’ in toom te houden. Vaak waren deze bakjes echter voor de lunch al leeg en weerhield dat mij er niet van om ook nog regelmatig een graai in de snoeppot te doen of uitgebreid te gaan lunchen. “Ik had het immers ook wel verdiend” en “Alles beter dan weer te beginnen met roken” waren mijn go-to excuses. De eerste keer dat ik op de weegschaal bij de verloskundige moest, schrok ik van mijn gewicht. Ondanks herhaaldelijke en vaak halfslachtige pogingen om mijn gewichtstoename in bedwang te houden, zag ik het getal bij elk bezoek bijna exponentieel groeien tot het punt dat ik rond 38 weken zwangerschap in totaal 30 kilo (!) zwaarder was geworden. Gelukkig raakte ik ruim de helft hiervan in de weken na de bevalling vanzelf kwijt. Maar daarmee bleef er nog ruim 14 kilo over! Ik was nog steeds te zwaar.

Resetten

Na 5 maanden nam ik het besluit dat ik voor mijn zoontjes eerste verjaardag weer op het gewicht van voor de zwangerschap wilde zijn. Van een vriendin had ik eens iets gehoord over een praktijk waar je kon ontgiften en waar zij erg veel baat bij had. Na 14 maanden alles eten wat ik wilde, leek het mij een goed idee om mijn goede voornemen een vliegende start te geven. Het bleek een traject van 7 weken te zijn met een laserbehandeling, 3 weken een streng en caloriearm dieet zonder geraffineerde suikers en slechte vetten. Het doel was daarnaast om in 4 weken je eetpatroon weer op te bouwen naar normaal.  Vol goede moed ging ik aan de slag, maar wat duurden die weken lang! Ik was nu eenmaal niet zoveel aangekomen, omdat ik niet van eten houd. Elke dag hetzelfde fantasieloze en smakeloze eten vond ik vreselijk! Ik hield echter vol en wist het aantal keer zondigen tot een minimum te beperken. Ondanks alle ontberingen bleek dit wel een vliegende ster te zijn! Na 7 weken had ik niet meer elke avonds die enorme zin in een reep chocolade, veel meer energie en was ik vlak maar liefst 8 kilo lichter!
Een wondermiddel was het uiteraard niet. In de anderhalve maand die volgde viel ik weer rustig terug in mijn oude gedrag en was ik voor ik het wist alweer drie kilo zwaarder. Tijd voor de volgende noodgreep!

‘t Gouden ei?

Een afvalprogramma van 10 weken bij de sportschool stond op het programma. Elke dag een heel normaal menu en drie keer per week sporten. Ik ben absoluut niet sportief en ik heb er over het algemeen ook weinig plezier aan, maar ik hou van eten en ik wil gezond zijn. In die 10 weken heb ik daarom verschillende sporten geprobeerd van fitness tot bootcamp en van bodypump tot babydraagdansen (daarover een andere keer meer) in de hoop iets te vinden wat ik echt leuk vind. Niet gelukt helaas… Toch hielp ook dit programma mij de nodige kilo’s te verliezen. Ik eindigde 10 kilo lichter dan ik was begonnen en daarmee was mijn afvaldoel ruim op tijd gehaald!

JoJo

Inmiddels ben ik twee maanden verder en alweer 3 kilo zwaarder. Gelukkig nog steeds op het gewicht van voor mijn zwangerschap, maar nog wel steeds 10 kilo te zwaar. Die afvalprogramma’s werken voor mij prima op het moment dat ik er mee bezig ben, maar daarna val ik terug in mijn oude eetpatroon. Tijd dus voor een nieuw doel! Langzaam maar zeker een gezonde en fitte mama te worden en dat zonder noodgrepen of crashdiëten. ‘Simpelweg’ een gezondere levensstijl. Klinkt goed toch? Maar hoe doe je dat in vredesnaam met een baby? Hoe zorg je ervoor dat je niet elke avond drie verschillende maaltijden staat te maken? En welke sport kan een niet-sporter als ik doen, die én vol te houden is voor een langere periode én niet ten koste gaat van tijd met mijn gezin? Dat wordt veel uitproberen en onderzoek doen.

Nu zit ik nog lekker met een reep chocola op de bank Pinterest af te zoeken naar gezonde en lekkere recepten. Maandag ga ik toch echt beginnen. Tips worden zeer gewaardeerd en ik hou jullie op de hoogte!

 

Over Annabel

Meer blogs van Annabel lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Marjolein
  juni 10, 2017

  Wat herkenbaar! Ik reageer niet snel ergens op, maar herken me hier zo in dat ik misschien toch een tip heb. Na de tweede zwangerschap ging bij de knop om. Heb veel gehad aan het boek ik ken mezelf en ben slank van Mieke Kosters en ik zou eens kijken op porsie.nl. Beide gaan over gewoon eten, maar dan minder, met ruimte voor chocolade of een wijntje! Succes!

  • Annabel
   juni 12, 2017

   Wat super tof dat je er dan voor kiest om op mijn allereerste blog te reageren!!
   Gewoon eten met chocolade en een wijntje en toch afvallen? Dat klinkt als mijn soort boek! Ik ga mij er zeker in verdiepen. Als het wat voor mij is lees je dat zeker terug in een vervolg blog.
   Bedankt voor de tips!