Als boertjes bij Boerenbed Terschelling

Door

Laatst gingen we er even tussenuit, zo fijn. We ‘kampeerden’ een midweek op Terschelling. Bij de boer. 

De vakantie begint op de boot al

We parkeerden de auto op een parkeerplek in Harlingen iets verder uit de haven. Voor 25 Euro konden we daar de hele week staan. Vanaf daar werden we met busjes naar de veerboot gebracht voor de overtocht naar Terschelling. En op het moment dat je op de boot stapt, ben je weg. Dan heb je gelijk zo’n vakantiegevoel te pakken. En met ons vele anderen, want het was druk op de boot. Ons midweekje viel (min of meer) toevallig samen met Oerol.

Heel enthousiast strijken we neer in de zon bovenop het dek, maar toen de boot ging varen verplaatsten we snel naar binnen. Brrr…

Boerenbed Terschelling

Yeah, vakantiegevoel!

Er varen verschillende veerboten naar Terschelling. Heen gingen wij met de langzame (2 uur!). Terug met de sneldienst (45 minuten). Op de heenweg werden we wel verrastmet een ballenbak, HOORAY! Gelukkig kan Pippa nog niet lezen, dus deze info deelden we pas met haar toen het laatste half uur op de boot was aangeslagen.

Boerenbed Terschelling

Handig hoor 🙂

 

Boot, bus, boerenbed

De auto lieten we dus achter op het vasteland. De auto mag wel mee het eiland op, maar dat was aardig aan de prijs. En Terschelling is super om fietsend te ontdekken. Na aankomst in de haven van Terschelling stapten we zo de bus in richting onze eindbestemming: Boerenbed Terschelling. Genaamd de Zeekraal in Oosterend. Na een half uurtje bussen bereikten we onze eindbestemming.

Boerenbed Terschelling

Bepakt en bezakt…

Aangekomen bij De Zeekraal werden we ontvangen door de vrouw des huizes. En vervolgens gaf boer Gerben ons de eerste uitleg en hij bracht ons naar de tent. Je loopt dan eerste de boerenwinkel door en via de plek waar de schapen gemolken worden kom je dan op het erf. Een groot erf met zandbak, een speeltoestel en allerlei speelmateriaal zoals kindertractoren. Vervolgens loop je langs het kippenhok, het konijnenhok, het houthok, de douchten en tussen de weilanden door richting de tent. En die tent…die zag er echt precies zo uit als op de plaatjes, alleen met wat meer eigen troep!

Boerenbed Terschelling

Supergezellig en aardig ‘luxe’.

 

Kamperen in boerenstijl

In de tent krijg je eigenlijk een beetje het gevoel terug in de tijd te gaan. Er is een bedstee, je hebt een houtkachel waar ook op gekookt kan worden, er is geen stroom maar er zijn wel olielampjes en kaarsjes en de pannen zijn allemaal van emaille. Heel erg gaaf! Het is misschien wat behelpen en even ‘wennen’, maar met een opperkampeerder in de buurt die heel goed in vuurtjes stoken is, is het meer dan prima te doen :-).

Boerenbed Terschelling

Vuurtjes stoken en eitjes bakken

 

Het boerenleven op Terschelling

Als je dan ‘s ochtends wakker wordt steek je eerst het vuurtje aan voor de thee en koffie. Breng je een bezoekje aan je ‘eigen’ konijn (bijgeboekt voor 10 Euro).

Boerenbed Terschelling

Boerenbed Terschelling

En breng je een bezoekje aan het kippenhoek om te kijken of er nog verse eitjes te scoren zijn.

Boerenbed Terschelling

Alle hokjes af tijdens de zoektocht naar eitjes.

Soms moet er eerst een kipje aan de kant geduwt worden om de buit in ontvangst te nemen…

Boerenbed Terschelling

Ahum…

Bij de boerenwinkel kun je je broodjes afhalen en allerlei schapenproducten kopen (kaas, worst, etc). En ontbijten maar…

Vervolgens pakten we onze gehuurde fiets (deze werden aan de overkant verhuurd) en gingen we erop uit. Onze tent grenst aan de duinen en je fietste ook zo de duinen in. Het strand ligt op een kleine 10 minuutjes fietsen van de ‘camping’. Je fietst langs een prachtige route dwars door de duinen. Wij waren er natuurlijk tijdens Oerol, hierdoor was het een stuk drukker op het eiland, maar er waren ook overal braderieën, er was straattheater en er werden op de meest bijzondere plekken voorstellingen gegeven. Zoals hier op het strand.

Boerenbed Terschelling

In de verte de voorstelling Dead End

Heerlijk even uitwaaien op het strand, neerstrijken bij strandtent Heartbreak Hotel en vervolgens weer verder touren op het fietsje.

Door heel Terschelling vind je leuke plekjes om even neer te strijken bij een boerenwinkel, een gezellig terrasje, een strandtentje. Het eiland barst ervan! En natuurlijk pikten we her en der ook nog wat mee van Oerol. Zoals hier op festivalterrein Westerkeyn.

Boerenbed Terschelling

Een van de gratis voorstellingen op Westerkeyn.

Boerenbed Terschelling

Een mega groot vogelnest op Westerkeyn, waar je in kunt klimmen.

Op de terugweg fietsten we dan standaard langs de supermarkt, op zo’n 15 minuten fietsen van de camping. Aangekomen bij de Zeekraal liepen we weer het rondje via de schapenmelk-afdeling. Waar je als je wilt ook even een handje kunt helpen of verse schapenmelk kunt proeven.

Boerenbed Terschelling

Boerenbed Terschelling

En als we dan niet uit eten gingen, maakten we vervolgens een maaltijd klaar op de buitenbarbecue of in de tent.

Boerenbed Terschelling

Boerenbed Terschelling

Na het eten moest er nog wel wat werk verricht worden; brandhout halen voor de avond en de volgende ochtend.

Boerenbed Terschelling

Rondje hout halen.

 

Onze bevindingen  van het Betere Boerenbed Terschelling:

 • Mega kindvriendelijk en absoluut niet massaal, er staan 7 tenten.
 • Oosterend ligt in het oosten van Terschelling. Het is niet de meest centrale plek, maar je kunt alles prima op de fiets bereiken. De grootste plaats is West-Terschelling, met zelf een Hema :-). Hier fiets je wel een dik uur over, maar wel langs een prachtige route. Dit kun je overigens ook prima met de bus doen.
 • Tijdens Oerol staat eigenlijk het hele eiland in het teken van Oerol. Zo’n beetje alle eilanders lijken er dan ook druk mee te zijn. Wij vonden dit heel erg leuk, maar als je van wat meer rust houdt dan zou ik buiten Oerol gaan.
 • Heerlijk om even lekker back to basic te gaan.
 • Het is echt een beleving, en geweldig voor kinderen. Pippa heeft het nog steeds vaak over ‘de boerderij’ en over ‘haar konijn’.
 • De familie is ontzettend behulpzaam
 • Alles was perfect geregeld, zowel voor vertrek (alle info was heel erg duidelijk online te vinden) als ter plekke.
 • Dikke aanrader!

 

En nog wat tips:

 • We vonden het wel een tourtje, we zaten een dikke 2 uur in de auto en daarna nog 2 uur op de boot. Persoonlijk zou ik vanaf Enschede een weekend aan de korte vinden.
 • Als je kind(eren) nog niet naar school gaan kun je voor leuke prijsjes van de tarieven buiten het schoolseizoen profiteren.
 • Daarnaast is er op het eiland ontzettend veel te doen, waardoor een midweek zelfs nog te kort leek :-).
 • Boek de boot op tijd, het wordt er niet goedkoper van als je langer wacht.
 • Go with the flow, plan niet te veel en laat je door het eiland leiden.

 

Het Betere Boerenbed

Ik zou zo weer voor Het Betere Boerenbed kiezen, eerlijk gezegd denk ik dat dat ook nog wel gaat gebeuren :-). Het Betere Boerenbed heeft niet alleen tenten bij boeren in Nederland maar ook in België.

Lijkt het je wat? Neem een kijkje op de website: Het Betere Boerenbed.


Meer reisgeraleteerde blogs lezen? Check de Travel categorie!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
 • Volgmama
  mei 17, 2016

  Oh wat gaaf, dat zou ook echt iets voor ons zijn om eens uit te proberen!