Bloed geven redt levens, word bloeddonor!

Ik herinner me nog dat ik, toen ik een klein meisje was, met mijn ouders meeging naar de bloedbank. Er was daar speelgoed en ik kreeg een beschuitje met een beker ranja. Goede herinneringen 🙂 Mijn vader heeft ondertussen al honderden keren bloed gegeven en doet dit nog steeds netjes elk maand. Ik ben daar dus echt ontzettend trots op! En hierdoor ben ik jaren geleden zelf ook bloeddonor geworden. Ik vertel er in deze blog meer over, want bloed geven redt levens!

Niet bang zijn!

Ik begon jaren geleden met het geven van bloed, want in ongeveer 10-15 minuten doneer je een halve liter bloed. Maar omdat ik de tweede keer heel erg flauw werd ging ik over op het geven van plasma. Dit is minder belastend voor je lichaam, omdat je je rode bloedcellen weer terugkrijgt en dus minder slap, duizelig en flauw wordt. Plasma geven duurt wel langer, zo’n 45-60 minuten.

Ik ben niet bang voor naalden, ook al is de naald die in je arm gaat best dik! Ik ben niet bang voor pijn, ook al is het zeker niet altijd geheel pijnloos. Vooral het teruggeven (van de rode bloedcellen) voelt soms even iets minder prettig. Maar los van de dikke naald en het beetje pijn is het voor mij even een uurtje ontspanning, een blaadje lezen, verwend worden met een kopje thee en een lekkere koek, beschuit of cracker. Ik geniet daar echt van en de medewerkers van de Sanquin bloedbank zijn zo lief en verzorgend. Nog een reden om te gaan is de check-up die je elke keer krijgt, je bloeddruk en HB-waarde worden namelijk elk bezoek gemeten. En is er iets mis met je bloed, dan krijg je dit te horen.

Waarom doe ik dit?

Bloed kan levens redden! Ik bedenk me vaak, wat nou als ik, mijn kinderen of een geliefde een ongeluk krijgen of geopereerd moet worden en er is geen bloed?! Hoe erg zou dat zijn? Ook patiënten die voor kanker of leukemie worden behandeld, kunnen gered worden met bloed. Ik heb gelukkig nog nooit bloed nodig gehad, maar mijn oma van 97 jaar pas geleden wel. Ze knapte er zo van op, haar kleur trok bij en ze leefde weer op. Prachtig om te zien wat bloed kan doen en hoe mooi het is om hieraan een bijdrage te kunnen leveren, toch? En natuurlijk ben ik beïnvloed van huis uit en daar ben ik blij mee, want ik wil dit ook graag doorgeven aan mijn  jongens!

Bloed geven red levens

Bloed geven redt levens, dan wil je toch het goede voorbeeld geven?

Op zoek naar nieuwe donoren

De Sanquin bloedbank is altijd op zoek naar nieuwe donoren en gelukkig zie ik ook steeds meer jonge mensen in de stoelen naast mij plaatsnemen. Ik krijg best vaak reacties of vragen. “Doet het pijn” of “ik wil het ook, maar het komt er nooit van”. Natuurlijk kost het tijd, je bent op je vrije avond/dag zo 1,5 uur van huis. Maar dit mag toch geen excuus zijn?! Nee, er spuit daar geen bloed in het rond en nee, er hangt geen ziekenhuisgeur. Ja, soms wordt iemand onwel of moet er iemand spugen, het is natuurlijk ook niet niets.

Bloed geven red levens

De Sanquin bloedbank in Enschede

23 Keer bloed geven

Ik heb zelf 23 keer gegeven en dat is niet veel aangezien ik het al jaren doe en het eigenlijk elke maand mag. Wanneer je een land buiten Europa hebt bezocht mag je een hele tijd niet geven. Aangezien wij de afgelopen jaren best wat reizen hebben gemaakt mocht ik hierna vaak een tijd geen plasma geven.  Hoelang hangt af van waar je bent geweest. Ook wanneer je ziek bent of een grote wond hebt mag je niet geven.

En de grootste reden waarom dit getal voor mijn gevoel veel te laag is, is omdat ik al bijna 2 jaar af en aan wordt afgekeurd omdat mijn HB-waarde te laag is. Hij moet 7,8 zijn en daar kom ik eigenlijk bijna nooit boven. Je mag 3 maand niet geven als je door een laag HB-waarde bent afgekeurd. Ik moet nu, nadat ik voor de 4e keer op rij werd afgekeurd, waar ik ontzettend van baalde, de keuze maken om mij uit te schrijven of twee jaar te wachten. Ik koos voor het laatste, omdat uitschrijven voor mij geen optie is. Een laag HB-gehalte is gelukkig niet erg of gevaarlijk en het eten van appelstroop, spinazie en ander ijzerrijk voedsel kan evt. bijdragen aan een hogere waarde. Ik hoop echt dat ik ooit weer mag geven, we wachten af.

Ik schrijf deze blog omdat ik zelf niet kan geven en weet dat er altijd donoren nodig zullen zijn. Bloed is van levensbelang en doneren is een kleine moeite en volgens mij, een heel goed voorbeeld voor je kinderen! Hier vind je meer informatie en meld je je aan. 

Ben jij ook bloed- of plasmadonor? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Bloed geven red levens

Bloed geven redt levens, bedankt!

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.