Campina Open Boerderijdagen

Omdat het vorig jaar zo’n daverend succes was bij mijn jongens besloten we weer te gaan. De Campina Open Boerderijdagen worden 2x per jaar op ruim 60 boerderijen gehouden verspreidt door heel Nederland. Het is bedoeld om mensen kennis te laten maken met het boerderijleven, én je kunt nu met eigen ogen eens zien waar je melk vandaan komt, en er zijn allerlei leuke dingen te doen en te beleven hoe leuk is dat! Met een stralende zon en vol goeie zin gingen we op bezoek  bij de boerderij van de Familie Kamp uit Almelo. De boerderij van de familie is volledig ingericht voor het houden en verzorgen van 115 melkkoeien.

Rondleiding door de stallen

Bij aankomst krijg je eerst een handige routekaart met alle informatie over wat er te doen is op de boerderij, zodat je niks hoeft te missen. Ook krijg je een vragenlijst mee, met verschillende vragen waarvan je het antwoordt ergens op de boerderij kunt vinden! (goed zoeken hoor) Wij zijn begonnen met de rondleiding door de stallen. Hier kun je zien hoe de koeien gemolken worden dat vonden de we wel heel interessant om mee te maken natuurlijk, prachtig ook om te zien hoe geautomatiseerd dat allemaal is nu. Ook kun je al je vragen stellen aan een boer die er herkenbaar rondloopt in een knal groen Campina shirt super handig dus. Ook kun je bij de familie Kamp na de rondleiding nog even naar boven om een panorama uitzicht te krijgen over de (verhoogde) stal!

Campina Open Boerderijdagen

Panorama uitzicht over de (verhoogde) stal

Verder zijn  zóveel toffe dingen te doen zoals een ‘skippy-koe’ race, kunstkoe melken, melkbus heffen, boeren meerkamp, de kinderen konden er geschminkt worden, en stond er een heel groot luchtkussen, je kunt er heerlijke toetjes/melk en karnemelk proeven (we mochten ze allemaal proeven!) en de kinderen kunnen hun eigen schilderij schilderen. Ook kun je een rondje mee om de boerderij in een huifkar maar dan getrokken door een tractor en dat was heerlijk verkoelend op deze hete dag.

Campina Open Boerderijdagen

Mijn stoere jongens aan het melkbus heffen.

Medaille

De jongens vonden het wederom ontzettend leuk. Na afloop lever je je vragenlijst in, en kun je precies zien welke vragen je goed of fout had beantwoordt. Ook krijgt je kind een leuke medaille en een “Melkhulp diploma” na het kunstkoe melken. En dat maakt ze natuurlijk extra trots, die kleine boertjes in de dop!

Echt een keertje gaan!

Heb je wel eens gehoord van de open boerderij dagen maar ben je nog nooit geweest? Ik zou het echt iedereen aanraden. Je krijgt ook een goeie indruk van hoe het op de boerderij nou écht gaat, en je kunt je kind laten zien dat melk niet zomaar in een pak in de supermarkt terecht komt, maar dat daar nog heel wat werk aan vooraf gaat. Heel leuk én leerzaam voor kinderen maar ook net zo goed voor alle ouders. Want ik ben weer een stukje wijzer geworden vandaag want wisten jullie dat:

  • een kalfje vanaf 1 jaar een ‘pink’ wordt genoemd?
  • een koe alleen ondertanden heeft en geen boventanden?
  • een koe per etmaal genoeg heeft aan 20 maar minuten slaap?
Campina Open Boerderijdagen

Ook het zaklopen is een vaste activiteit bij de Campina Open Boerderijdagen.

Waar kan ik naar de Campina Open Boerderijdagen?

De Campinga Open Boerderijdagen worden ieder jaar meestal de dag na Hemelvaartsdag en op 2e  pinksterdag gehouden op verschillende boerderijen. Op de website vind je een overzicht: Campina Open Boerderijdag  

Super veel plezier op de Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt!

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.