#3 Door het glas: Milja, moeder van Luuk (13)

Door

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezers zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.

Milja, woont met haar man Sjors en zoon Luuk aan de Janninksweg in Enschede. Ze is voor veel kinderen in Enschede een bekende, want ze is eigenaar van het bouwlab in de Performance Factory in Enschede.

Hoe voel je je bij deze situatie?

Hoewel we best momenten bang en overspoeld zijn door de hele situatie, overheerst eigenlijk het gevoel dat dit een soort reset van de wereld is. De verbroedering overheerst en brengt ons allemaal hopelijk weer wat dichter bij elkaar.


Is er iemand bij jou thuis ziek?

Gelukkig niet, maar we houden er zeker rekening mee dat we er ook een vleugje van mee zullen krijgen.


Hoe vullen jullie de dagen?

Sjors werkt als vormgever en illustrator voor TriMM, dat is een internetbedrijf hier in de stad. Hij kan gelukkig gemakkelijk vanuit huis werken. Luuk zit in 1Havo en de online lessen gingen vorige week echt van start. De afgelopen dagen was het vooral huiswerk maken afgewisseld met gamen en naar buiten. En vorige week (18 maart) is Luuk 13 geworden, een verjaardag om nooit te vergeten! Op onze oproep op Facebook om een verjaardagskaart te sturen is massaal gereageerd. En ondanks dat we geen feestje met gasten hadden, heeft hij zich nog nooit zo jarig gevoeld! Warme sauzijzebroodjes en brownies op bestelling, langsgebracht door Ijssalon Heinink, de postbode met handenvol kaartjes aan de deur en veel bekenden die persoonlijk een kaartje door de brievenbus kwamen doen. Oja en zingen door het raam heen.

Het bouwlab is natuurlijk gesloten en omdat ik een maandhypotheek aan brokjes (een bouwproduct, red) had laten komen uit Spanje (voor alle geboekte evenementen) heb ik me voorgenomen om regelmatig een groot bouwwerk te maken en deze met instructies in de webshop te verkopen. Inmens dankbaar dat er nu dagelijks bestellingen binnen komen ook, dus dat het werkt.

Fotocredits: www.ditisjeuring.nl

Wat vindt Luuk van deze situatie?

Zoonlief heeft zich (natuurlijk) heel erg zorgen gemaakt over zijn verjaardag. Dat alle gasten op zondag niet konden komen was een domper die we hebben kunnen verzachten door in de huiskamer te slapen met zijn 3en. Dat vond hij geweldig! En op de dag zelf was de stroom post echt fantastisch. Verder is hij natuurlijk bezorgd om oudere en kwetsbare mensen om ons heen en over hoelang het zal gaan duren. Maar we proberen hem te leren om een probleem positief te benaderen en dat lijkt zijn vruchten af te werpen, erg mooi om te zien!

Werk jij met een schema voor Luuk?

Wij hebben een tijdsindeling gemaakt van 8.00 tot 20.00 uur en een heleboel kaartjes met activiteiten. Uurtje huiswerk, uurtje gamen, halfuur lezen, uurtje klusjes, uurtje naar buiten. Om hem het gevoel te geven dat hij zelf ook iets in te brengen heeft (erg belangrijk met een 13-jarige!) bepaalt hij de volgorde van activiteiten. Vanaf morgen vallen de schooluren er natuurlijk af en heeft hij wat minder kaartjes te verdelen.

Laat je Luuk buitenspelen?

Buitenspelen doet hij niet echt meer, maar we maken iedere dag een wandeling met z’n drieën door de buurt of in het volkspark.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Zaterdag hebben we boodschappen gedaan en donderdag moeten we echt weer. 2 keer in de week dus.

In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus jouw werk?

Enorm, want normaal gesproken is de hoofd activiteit LEGO-workshops met kinderen in het bouwlab of op scholen. En het organiseren van kinderfeestjes met LEGO. Alles is dus van de ene op de andere dag stilgelegd.

Wat is voor jou persoonlijk de grootste uitdaging?

Om actief te blijven en niet een beetje verkapt vakantie te gaan houden en aan de andere kant om niet mezelf te overspoelen met lijstjes van dingen die normaal blijven liggen en die ik dan nu wel ff allemaal kan afronden, haha!

Heb je nog een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd?

Belangrijkste is denk ik dat we in deze tijd echt voor elkaar moeten zorgen. Het is voor ons allemaal voor het eerst dat we in deze situatie zitten dus wees een beetje verdraagzaam, ook naar de wcpapier en paracetamol hamsteraars ?

Nog meer interviews lezen?

Vind hieronder de overige interviews:
#1: Door het glas met Annabel Jeuring, moeder van 4
#2: Door het glas met Maryke Mondria, moeder van 2

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.