#18 Door het glas: Stephanie, moeder van 4

Door

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezer zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.

Stephanie en haar man David kregen midden in de intelligente lockdown de sleutel van hun nieuwe huis. Samen met hun kinderen Boaz (8), Midas (5) en tweeling Fos en Moos (2) proberen ze het verbouwen, verhuizen, thuiswerken, thuis les geven en het gezellig houden in goede banen te leiden.

Hoe voel je je bij deze situatie?

Ik was voor de “lockdown”  veel angstiger. Ik hield het nieuws in China en de rest van de wereld heel nauwlettend in de gaten. Kocht ook al weken voor het hamsterhoogtepunt telkens een potje pastasaus of een zakje noedels extra, just in case. Mensen lachten mij uit om mijn voorbereidingen. De aangescherpte regels vanuit het RIVM gaven mij juist veel meer rust. Ik had eindelijk het idee dat er wat aan gedaan werd!

Corona interview Stephanie
Fotocredits: www.ditisjeuring.nl

Is er iemand bij jou thuis ziek?

Nee, we zijn niet ziek geweest. We hebben wel allemaal behoorlijk lopen snotteren, maar wanneer snotteren kinderen niet? Ook de hooikoorts zorgde voor ervoor dat ik al weken loop te hoesten en te niezen!  Uit voorzorg ben ik toen wel een tijdje niet naar kantoor gegaan.

Hoe vullen jullie de dagen?

We slapen in het oude huis, maar gaan zodra we wakker en aangekleed zijn naar het nieuwe huis. Daar werken we thuis, helpen we de kinderen met hun schoolwerk, genieten we van de grote tuin, doen we middagdutjes, spelen we spelletjes en proberen we tussendoor ook nog een beetje te klussen.

Wat vinden jullie kinderen van deze situatie?

De tweeling merkt er niet veel van. Zij vinden het volgens mij wel lekker dat we bijna iedere dag met z’n allen samen zijn! Ik ben super trots hoe Boaz en Midas met de hele situatie om zijn gegaan en nog omgaan. Zij hebben zonder mokken keurig hun huiswerk gemaakt en hoewel zij hun vriendjes en school echt wel hebben gemist, hebben zij zich heel goed vermaakt!

Werk jij met een schema voor de kinderen?

We hebben een soort van schema. Maar zijn niet super strak met “fruitmomentjes” “buitenspeelkwartiertjes” of “kringgesprekken”. Boaz heeft het meeste huiswerk en met hem beginnen we meestal ’s morgens zodat hij in de loop van de middag al zijn taken af heeft. Soms is dat om half 8. Soms is dat om 9 uur. Het ligt er ook aan hoe laat hij wakker is (of hoe laat ik wakker ben!)  Vaak werk ik dan ook vanuit huis of help ik Midas met een knutselwerkje. Maar als het erg lekker weer is, dan laten we de boel de boel en gaan we kikkervisjes zoeken in de beek achter het huis!

Laat je je kinderen buitenspelen?

Ja. Vooral de laatste weken. Allemaal volgens de regels van het RIVM. We hebben het geluk dat we achter ons nieuwe huis een heerlijk park hebben waar de kinderen fijn kunnen spelen en genoeg afstand kunnen houden tot volwassenen. Ze spelen hier ook met andere kinderen.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Doordat ik een flinke voorraad had opgebouwd (disclaimer, ik heb dit opgebouwd zonder dat iemand hier last van heeft gehad! Niet alles in één keer maar verspreid over weken en geen schappen leeg getrokken) hoefden we de eerste weken van de lockdown alleen naar de winkel voor fruit en groente. Dat deed ik hooguit 1 keer per week. Nu ga ik wel weer wat vaker. 

In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus je werk?

Ik heb het geluk dat ik in theorie veel thuis kan werken. Maar ik mis mijn collega’s, het dicht bij elkaar werken, de korte lijntjes en de gezelligheid wel enorm! Daarbij, in de praktijk thuiswerken met vier kinderen in een huis dat volledig verbouwd wordt… het is niet altijd even goed te doen! 

Wat is voor jouw persoonlijk de grootste uitdaging?

Wij hebben het geluk dat er bij ons niemand ziek is geworden. Ik ken ook niemand die wel ziek is geworden! Dat leed is ons (tot nu toe) bespaard gebleven. Ook heeft de situatie financieel geen grote impact gehad. Daardoor heb ik deze hele situatie eigenlijk als heel erg fijn ervaren. Ik geniet van de kindjes de hele dag om me heen. Ik zie ze op zoveel andere vlakken groeien! Ze helpen mee met klussen, zijn veel meer geïnteresseerd in de natuur, kunnen zich heel goed met heel weinig vermaken, ze hóeven allemaal niet meer zo veel. Dat vind ik mooi om te zien! Klus/verhuistechnisch is het soms een beetje lastig. We hebben onze bank online besteld zonder deze te testen, een vloer besteld zonder deze in het echt te hebben gezien, we kunnen niet gezellig met z’n allen naar de bouwmarkt om een behangetje uit te zoeken een tripje naar Ikea om bedden te testen zat er ook niet in.  Maar echt een uitdaging wil ik dat niet noemen! 

Heb je nog een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd?

Probeer ondanks alles te genieten van deze tijd. Hoe vaak komt het voor dat je zoveel tijd met je gezin kunt doorbrengen, zonder alle verplichtingen van school, sport, verjaardagen, uitjes, dingen die je normaal “moet” om niets te missen? Ik probeer me vaak in te beelden hoe mijn kinderen later op deze tijd terug zullen kijken en hoop dat zij, door de dingen die ik nu doe of juist laat, terug kijken op een gezellige, warme, liefdevolle periode. Niet een tijd van angst en paniek. 

Bestel eten en maak er dan een feestje van! De tafel mooi dekken, kaarsjes erbij, bloempjes in een vaas. Thuis uiteten is zo leuk! ( en met kinderen die niet lang stil kunnen zitten of alles onder smeren een stuk minder stressvol dan in een restaurant!) Appeltjes van Oranje is favoriet en we hebben daar al regelmatig een bestelling geplaatst. (of door hen taartjes laten bezorgen bij mensen die we missen!) Maar ook de sushi van Moshi Moshi heeft er al een paar keer voor gezorgd dat we thuis een eet-feestje hebben kunnen houden! En blijf bloemen kopen bij de plaatselijke bloemist! Jij wordt er blij van, en zij ook!

#1: Door het glas met Annabel Jeuring, moeder van 4
#2: Door het glas met Maryke Mondria, moeder van 2
#3: Door het glas met Mijla Trimbach, moeder van Luuk
#4: Door het glas met Evelien Bolt, moeder van 3
#5: Door het glas met Wendy ter Bekke, moeder van 3
#6: Door het glas met Nienke Veltman, moeder van 3
#7: Door het glas met Marleen Reimerink, moeder van 2
#8: Door het glas met Collin Vaneker, vader van 3
#9: Door het glas met Gemma, moeder van Lorenzo
#10: Door het glas met Fran, moeder van 2
#11: Door het glas met Maike, moeder van 2
#12: Door het glas met Dorothée, moeder van 2
#13: Door het glas met Rob, vader van 3
#14: Door het glas Kim, moeder van Dex
#15: Door het glas met Maud, moeder van 2
#16: Door het glas met Willy en Ivana, ouders van Danillo
#17: Door het glas met Hiske, moeder van 3

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.