Míndful of mindfúl? Ik volgde een cursus mindful opvoeden

Een paar maanden geleden was ik bij een workshop mindful opvoeden die werd verzorgd door Marjolein Blomesath. Marjolein werkt vanuit Praktijk Fiducie als freelance orthopedagoog. Ze beoefent sinds een aantal jaren mindfulness; de benaming van de levensstijl die bij haar past. De hele workshop hang ik aan haar lippen, want ik vind het ontzettend interessant wat ze allemaal te vertellen heeft over mindful opvoeden. (Over deze workshop schreef ik ook op mijn eigen blog, en dat kun je hier lezen.) Aan het eind van de avond besluit ik me op te geven voor de hele cursus, die Marjolein in samenwerking met Loes.nl gaat geven. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten die inmiddels zijn afgerond. Ik zal jullie er wat meer over vertellen.

Míndful of mindfúl? De manier waarop je het uitspreekt, maakt een wereld van verschil. Zit je hoofd de hele dag vol met gedachtes over wat je nog moet doen, hoe je het allemaal gaat doen en wanneer je dat gaat doen? Dan kun je dus spreken over een mindfúl. Als je jezelf  hier bewust van bent en van wat dat met jou en je lichaam doet, kun je spreken over míndful. Ingewikkeld? Nee hoor, dat val best mee. Ik zal jullie puntsgewijs wat meer vertellen over de cursus die ik volgde. In mijn eigen woorden, misschien wel mijn eigen interpretatie. Ik ben (uiteraard) geen docent.

Herkenbaar…

De cursus bestaat uit 7 dinsdagavonden van 19:30 tot 21:00 uur. Laat de dat nou net de meest stressvolle dag zijn voor ons gezin! Ik werk dinsdags van 7:00 tot 17:00 en rol dan van het één in het ander. Na mijn werk hup hup, de kids ophalen. Eenmaal thuis zet ik ze even achter de TV. Shame on me, maar mijn man is dan nog niet thuis en ik heb er na een lange dag werken geen kracht meer voor om broer en zus gekibbel pedagogisch op te lossen. En zo heb ik tijd om een enigszins verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Als mijn man thuis komt eten we aan tafel en we ruimen daarna meteen af. Dan is er nog wat familietijd over en in de tussentijd slurpen wij een kop koffie weg. Kindjes naar bed, weer opruimen, nog een keer naar de kinderen, want die kunnen niet slapen, hebben dorst en/of moeten plassen. Dan nog even de voorbereidingen voor morgen en oh ja, de container moet ook nog aan de straat. Einde van de dag? Veeg mij maar op!

Dit is dus een voorbeeld van totaal niet mindful bezig zijn. Want: waar blijf ik in dit plaatje? Aan het einde van de dag plof ik op de bank en merk dan pas hoe moe ik ben. Hoofdpijn? Paracetamol erin, want dat komt niet uit. Moe? Koffie en door! Ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben met zulke dagen. Bij het voorstelrondje op de eerste cursusavond is het een feest der herkenning.

Meditatie en bodyscan

Je begrijpt, ik kom alle dinsdagavonden om 19:31 binnengestormd, neem een kop koffie en kan dan tot rust komen. En dat is eigenlijk wel heel lekker van deze cursus. Het is echt even ik-tijd. Telefoon uit en verstand op nul. Ik geloof dat we elke les wel een bodyscan (of andere vorm van meditatie) hebben gedaan. Dat is een manier om je beter te kunnen ontspannen en even bewust te worden van je eigen lichaam. Dit doe je door je te concentreren op je ademhaling en alle lichaamsdelen even te ‘voelen’ en weer los te laten. Wil jij dit ook een keer proberen, of klinkt bovenstaande als abracadabra? Klik dan even op deze link. Hier vind je een voorbeeld van een bodyscan. Tijdens de lessen vond ik het fijn om even helemaal niks te hoeven dan luisteren naar de stem van Marjolein, die de bodyscan gaf. Ook thuis heb ik hem een paar keer gedaan en dat voelde best goed.

Stop!

Nog iets dat we leerden tijdens de cursus is om even stil te staan bij je lijf. Letterlijk een adempauze, al is het maar een paar tellen. Even op de rem, vooral tijdens een stressvol moment. Probeer eens midden in zo’n moment stil te staan bij wat je voelt en denkt. Dit geeft ruimte en de keuze om op een andere manier te reageren dan je vanuit een impuls zou doen. Dit is natuurlijk mindfulness voor gevorderden, maar denk er maar eens over na. Geef jezelf even tien tellen om op adem te komen tijdens een stressmoment, en misschien geef je jezelf wel een kans om anders te reageren dan je tien tellen daarvoor had gedaan. We hebben dit een paar keer doorgesproken. Verschillende situaties aangehaald die stressvol kunnen zijn, ideeën met elkaar gewisseld hoe je in deze situaties een adempauze kunt inlassen en op deze manier kwam het steeds meer in mijn systeem te zitten. Het is niet zo dat ik nu ineens volledig mindful door het leven ga, maar ik denk nu wel vaker na over de momenten die ik als stressvol ervaar. Ik ben mezelf er bewuster van, en volgens mij is dat een grote stap in het mindful opvoeden.

Wat ik ervan vond

Ik vind de cursus mindful opvoeden een aanrader. Het was af en toe ook best een opgave om er weer te zitten, maar ik vond het erg interessant en ook zeker zinvol. Zoals ik al eerder beschreef vond ik het prettig om na een drukke dag op deze manier even tot rust te komen en met mezelf bezig te zijn. Nadenken over onze opvoeding; wat gaat goed, wat kan er beter? Er werden geen opvoedingsadviezen gegeven, maar we kregen wel inzicht in bepaalde patronen en situaties. Ik leerde het belang van vaker letterlijk stil te staan om even een korte bodyscan te doen. Al is het maar even op de wc of tijdens het zetten van een kopje koffie. En wat ik vooral leerde, was om ook eens stil te staan bij een bepaald gevoel dat een stresssituatie kan veroorzaken. Als je moeder bent van twee kinderen wordt het bijna gewoonte om constant in de doe-modus door te denderen en soms is het noodzakelijk om ook eens te voelen.

 

Schrijf je in voor de gratis cursus mindful opvoeden via Stichting Loes

Lijkt het je ook wel wat, een cursus mindful opvoeden? Loes biedt deze (en heel veel andere) cursussen gratis aan. Begin maart start er weer een cursus in Enschede en Vriezenveen. In april kun je in Borne starten en in mei start er een cursus in Hengelo en Denekamp.

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.