Review: het bordspel van de Gorgels

Door

De Gorgels van Jochem Myjer zijn razend populair. Wij zijn het boek ‘De Gorgels’ al voor de tweede keer aan het lezen, onze dochter Pippa (7) vindt het te gek. En het boek is ook zo leuk, écht een feestje om eruit voor te lezen. Naast de boeken zijn er nog veel meer Gorgel-producten te koop. En helemaal nieuw in de Gorgel-reeks is het Gorgel bordspel, die wij (hooray!) mochten reviewen en testen.

De Gorgels en Texel

Toen we terugkwamen van ons midweekje Texel werd er een pakketje voor ons bezorgd. Ik zat er al op te wachten; het nieuwste spel van De Gorgels. Heel toepasselijk want Texel is voor Jochem Myjer inspiratie geweest om het boek te schrijven. Ik wist dat niet, maar toen we de doos van het spel openden herkenden we er er van alles in van onze laatste vakantie; de vuurtoren, de duinen, de meeuwen en vooral de sfeer. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan en wat blijkt: Jochem Myjer heeft daar een vakantiehuisje. Kon ook niet anders!

De Gorgels

De vuurtoren: precies zoals op de doos van het spel!

De Gorgels: het spel!

Eind februari (2019) is dit spel van De Gorgels uitgekomen. Vrij nieuw dus nog. Het spel komt van Just Games in samenwerking met Leopold Uitgeverij. Het borspel heet ‘Het ondergrondse avontuur’ , je wordt in het spel meegenomen in het avontuur van 5 Gorgels en een Brutelaar.

Dat het spel vrij nieuw is, vind ik erg gunstig! Want mocht je nog op zoek zijn naar een leuk spel als cadeau, dan is er een grote kans dat dit spel nog niet in de spellenkast staat :-).

Het Gorgelspel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en je kunt het spelen met minimaal 1 persoon en maximaal 6 personen. Het spel is erg geschikt voor kinderen of ouders met een korte spanningsboog, een gemiddeld potje duurt 20 minuten zegt de doos. Maar hoe is dat in het echt? Wij hebben het spel getest met onze dochter van 7 jaar.

Wij hebben het spel van De Gorgels uitvoerig en meerdere malen getest. Tot huilens aan toe, want dat niet winnen is nog wel eens een uitdaging hier in huis. We laten je in deze blog graag weten wat we ervan vinden.

De Gorgels

Hoe werkt het Bordspel van De Gorgels?

Het spel bestaat uit 5 Gorgels (Bobba, Belia, de stoere Gug, de Grijze Gorgel en de Berggorgel) en 1 Brutelaar. Iedere speler kiest 1 Gorgel uit. De Gorgels strijden in het spel tegen de Brutelaar. Zowel de Gorgels als de Brutelaar willen bij de zieke Gorgel komen, wie als eerste bij de zieke Gorgel komt wint. Je komt vooruit door te dobbelen, de dobbelsteen bestaat uit afbeeldingen van een Brutelaar en een Gorgel. Als je een Gorgel gooit dan roep je ‘Hakkelabambam’ en verplaats je je Gorgel richting de zieke Gorgel. De Brutelaar blijft dan staan. Gooi je een Brutelaar dan komt de Brutelaar ook dichterbij de zieke Gorgel. De Brutelaar verplaats je naar zijn volgende holletje, als het holletje geel is dan mag je de weg van je tegenstanders blokkeren met stenen die op het bord liggen. Je strijdt dus samen tegen De Brutelaar, maar ook tegen elkaar.

Is het borspel van De Gorgels leuk?

De Gorgels en De Brutelaar zijn hier in huis geen onbekenden en dat helpt natuurlijk mee. We hebben het eerste boek in huis en die is zo leuk! Ik wist eigenlijk niet eens dat er al opvolgers zijn, het is duidelijk dat we onze Gorgelboeken-collectie moeten uitbreiden.

var bol_pml={“id”:”bol_1551904216356″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000040876786&”,”site_id”:”34701″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”Boek De Gorgles”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};
Het openen van de doos was een feestje. Zo tof om de figuren die je uit het boek kent nu als spel in huis te hebben. Voordat we beginnen met het spel lezen we de spelregels door. Die zijn overzichtelijk en duidelijk. Dat dit spel geen hele avond in beslag neemt vind ik ook fijn, dit kun je prima nog even na het avond-eten doen. En nog een pluspuntje: kinderen kunnen het spel ook alleen spelen. Dan strijd je alleen tegen de Brutelaar. En een 6- en 7-jarige kunnen het ook prima met z’n tweetjes doen, dat hebben we vandaag getest. Geen gecompliceerde regels waardoor ze de spelregels snel begrijpen. En het 6-jarige vriendinnetje vond het ook een topper dit spel. Zij kende het boek nog niet.

De Gorgels

Over De Gorgels

Jochem Myjer schreef zijn eerste boek in 2016. Met dat boek won hij de prijs van de Nederlandse Kinderjury en dat was dus met eerdergenoemde boek. Inmiddels zijn er meerdere boeken, spellen en een kleurboek uitgebracht. Dit allernieuwste bordspel ‘Het ondergrondse avontuur’ is o.a te koop bij Bol.com.

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.