Diamond Painting met kinderen

Vroeger was ik gek op ministeck, en ook schilderen op nummer vond ik superleuk. Ik vond het gaaf dat je, zonder dat je zelf heel veel creatieve ideeën moet hebben, toch iets moois kunt maken. Bovendien vond ik het altijd een heel rustgevende bezigheid. Anno 2020 is er ook diamond painting. Ik heb het nog nooit gedaan, maar vermoed dat het een beetje hetzelfde effect heeft. Nu heb ik thuis een zesjarige die af en toe wel een zen momentje kan gebruiken, dus Tijn en ik gingen het eens uitproberen!

Wat is Diamond Painting?

Ik had vaag weleens gehoord van diamond painting, maar – en ik hoop maar dat ik nu niemand onbedoeld beledig – had toch altijd het idee dat het iets was voor ‘oudere mensen met veel te veel tijd’. Totaal ongegrond natuurlijk, maar net zoals 1000 stukjes puzzels, het is wel iets waar je even voor moet gaan zitten. Nu ontvingen wij ons pakket toen we nog half in de lockdown zaten. Inmiddels zag ik op instagram niets anders dan gezinnen die 1000 stukjes puzzels maakten. Dus het perfecte moment voor Tijn en mij om aan onze diamond painting te beginnen.
Bij diamond painting heb je een canvas met een vel folie erover, omdat het canvas zelf plakt. De afbeelding op het canvas is opgebouwd uit hele kleine pixels met allemaal een eigen cijfer of letter. Die cijfers en letters passen weer bij een bepaalde kleur steentje (diamant). En je doet dan niets anders dan met je pen de diamantjes op het canvas plakken.

Wat heb je nodig?

Tijn en ik ontvingen onze painting van Hobbywinkel Hobby Painter . Aangezien wij het nog nooit eerder hebben gedaan, vond ik het heel fijn dat zo’n pakket heel volledig is. Namelijk:
– het canvas met de door jou gekozen afbeelding
– de diamantjes, in zakjes
– een lijst met de nummers van de kleuren
– twee pennen voor diamond painting
– twee bakjes met wax voor de pen
– twee schudbakjes
– een pincet
– een extra opzetstukje
Meer dan dit heb je ook niet nodig. Met een pakket kun je dus meteen beginnen. Wat wij er nog bij hebben gekocht (maar wat echt niet strikt noodzakelijk is), is een lichtbak. Deze hebben ze bij de action en is niks anders dan een grote platte lamp. Door deze onder je painting te leggen lichten de nummers en letters wat meer op. Ik vind het heel handig, want die nummertjes zijn echt superklein.

We kunnen beginnen!

Máár voordat wij gaan beginnen gaan Tijn en ik nog even achter de laptop zitten. Want op de site van Hobbywinkel Hobby Painter hebben ze een heel handige video geplaatst waarop wordt uitgelegd hoe het werkt. Het zal misschien de juf in mij zijn, maar ik wil graag altijd even een beetje uitleg voordat ik met iets nieuws begin. Heel prettig en duidelijk wordt hier uitgelegd waar alle materialen voor zijn en hoe je kunt beginnen met je painting. Na deze video durven Tijn en ik het aan en gaan we beginnen.

Tijn heeft als zesjarige veel minder de angst om dat mooie doek meteen te verklooien en begint enthousiast met het plakken van de eerste diamanten. Dat helpt mij ook over de drempel en voor we het weten hebben we het eerste hoekje al gevuld. Het valt me op hoe goed Tijn dit al kan. Ik was bang dat hij hiervoor nog net te jong zou zijn, maar hij heeft echt de fijne motoriek al wel voldoende ontwikkeld om de diamantjes netjes in het vakje te kunnen plakken. Én het heeft inderdaad dat zen effect, waarvan ik al hoopte dat het zou hebben. Tijn is nogal vluchtig met alles waarmee hij speelt. Maar tijdens de eerste keer diamond painten heeft hij al snel een half uur achter elkaar met mij zitten plakken. Muziekje op de achtergrond en wij waren helemaal happy met z’n tweeën.

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij Hobby Painter zijn er heel veel mogelijkheden bij het kiezen van je canvas. Zowel in formaat als in print. Qua formaat kun je klein beginnen, maar er zijn ook flinke canvassen van bijna een meter. Wat betreft de opdruk zijn er nog véél meer mogelijkheden. Van Disney, tot eenhoorns, van dieren tot kunst. Je kunt zelf een eigen foto uploaden! Maak daaruit maar eens een keuze.
Hier maakte ikzelf meteen twee fouten, zowel in formaat als in opdruk. Dus leer van mij…

Kies je canvas zorgvuldig

Allereerst wilde ik graag dat we de diamond painting ook echt kunnen gaan ophangen als het klaar is. Je steekt er immers niet voor niets heel wat uren in. En nu ben ik vast een tuttebel, maar op de junglekamer van de jongens kan (in mijn hoofd) dus niet zomaar een Mickey Mouse painting aan de muur komen. Dus hebben wij (lees: ik) gezocht tot we een painting vonden die mooi uitkomt op hun kamer. Wij gingen voor een real life Lion King afbeelding. Echt prachtig, alleen was deze er niet in het kleinste formaat. De kleinste optie is 30×40. Dat is al best een oppervlakte voor een eerste keer. Uiteindelijk heeft Tijn er heel regelmatig aan gewerkt, maar kon hij de grootte niet overzien. Hij denkt oprecht dat hij hier zijn hele leven nog aan moet werken voor het af is. En ik denk dat al die bruintinten die z’n moeder erdoor heeft gedrukt ook niet extra motiveren.
Gelukkig vind ik het nog altijd súperleuk. Dus werk ik rustig door aan aan deze mooie Lion King en word ik af en toe geassisteerd door Tijn.
Even off the record, maar….. Laatst heb ik met een vriendinnetje gedatet die ook aan diamond painting bleek te doen (en ze is pas 26!!! mijn beeld klopte écht niet). En zijn we begonnen met ‘diamond paintingboozenights’. Een heel nieuw concept waarbij we gezellig bijkletsen terwijl we werken aan onze diamond painting én gin&tonics drinken. Als dit geen gat in de markt is!\

Eindconclusie

Diamond painting is écht niet alleen voor senioren. Ook voor kinderen en hun jonge moeders is het een heel toffe bezigheid. Maar kies dan wel een painting uit waar je kind gelukkig van wordt. Veelal is dat dan toch een veelkleurig Disneyplaatje of een enorme eenhoorn. Maar dat maakt wel dat het voor je kind leuk blijft om er aan te werken. Kies voor een eerste keer een zo klein mogelijk canvas. Want kinderen willen vaak toch vlot resultaat hebben.
Diamond painting kan qua motoriek zeker al wel bij zes jaar. En als je een fanatieke, geconcentreerde zesjarige in huis hebt, ga ervoor! Maar ik denk dat het nóg geschikter is vanaf een jaar of acht. Vanaf die leeftijd is het echt een heel rustgevende activiteit. Misschien haal ik er zelfs nog wel eentje voor school. Als er dan een keer een leerling is die even moet afkoelen, of tot zichzelf moet komen, kan hij/zij even rustig bij mij komen diamond painten. En zo heb ik na verloop van tijd weer iets nieuws aan de muur van mijn kantoor. Win-win 😉

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.