Je eigen chocoladeletter van brooddeeg maken

Heerlijk hè, die chocoladeletters in deze tijd?! In deze blog laat ik je zien hoe je deze heel gemakkelijk zelf kunt maken! En dan wel samen met de kinderen, gemaakt van brooddeeg, ook wel zoutdeeg genoemd. Een gouwe ouwe, want dan deed je zelf vast vroeger al! Eén kleine toevoeging: deze letters zijn niet eetbaar! Maar met al dat zoete spul in de winkel is dit wellicht een goede tegenhanger. Ga ook aan de slag en maak je eigen brooddeeg chocoladeletter!

wat heb je nodig om brooddeeg te maken?
Wat heb je nodig om brooddeeg te maken?

Je eigen letter van brooddeeg vormen

Naast dat het heel gezellig is om samen aan de keukentafel met brooddeeg bezig te zijn, heeft het ook nog andere voordelen. Het kneden van het deeg en het vormen van de letters is goed voor de motoriek van je kind. Het vormen van je eigen letter spreekt natuurlijk enorm aan bij jonge kinderen, zo oefen je meteen de letters!

Wat heb je nodig voor chocoladeletters van brooddeeg?

Voor het maken van brooddeeg bestaan verschillende recepten en verhoudingen. Ik heb onderstaand lijstje aangehouden:

  • 2 kopjes Bloem
  • 1 kopje Water
  • 1 kopjeZout
  • Verf (bruintinten)
  • Kwasten
  • Pepernoten (om tijdens het kneden lekker te snoepen)

Aan de slag

Meng bloem, zout en water door elkaar.  Ik heb steeds 2 kopjes bloem, één kopje zout en één kopje water gebruikt. Je kunt altijd nog iets water toevoegen als je het te droog vindt. Je kunt ook nog kleurstof toevoegen, maar dat heb ik nu niet gedaan. Het is vooral een kwestie van goed kneden en dan is je deeg al klaar!

Een hele klomp brooddeeg
Het brooddeeg is klaar!

Kneden maar!

Ik heb het deeg verdeeld in drie stukken en de kinderen konden aan de slag. Eerst lekker laten knoeien uiteraard en flink kneden. Na een tijdje gingen ze over tot het vormen van hun eigen letter. Voor Guusje was dit nog wat moeilijk, dus ik heb haar letter groot op papier geschreven als hulp.

Lekker kneden
Aan de slag!
Een klein beetje hulp
een klein beetje hulp

Je brooddeegletter gevormd?

Als de letter klaar is, kun je het brooddeeg bakken in de oven of gewoon laten drogen. In de oven duurt het ongeveer een uur, maar pas op dat het niet bruin wordt. Op de verwarming duurt het uiteraard wat langer. Als het brooddeeg hard is, is de letter klaar!

De letter van brooddeeg van Jurre
De j van Jurre!

We maken er een chocoladeletter van!

Om het helemaal af te maken verf je de letter bruin. Zo is het net een echte chocoladeletter. Ook daarna weer versieren met witte verf kan, zo wordt de letter nog mooier. Dan nog op een gouden papiertje en je brooddeeg chocoladeletter is helemaal klaar! Leuk ter decoratie in de sinterklaastijd.

Verven van brooddeeg letters
We gaan de letters verven
De letters zijn klaar!
Nét echt!

Veel plezier en succes met het maken van jouw brooddeeg chocoladeletter! Heerlijk toch om rond de Sinterklaasperiode lekker te knutselen? Op Vettt.nl vind je nog veel meer leuke knutseltips. Marloes maakte laatst deze superleuke pieten plantenprikkers.

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.