Op naar een première: Edward Scharenhand

Door

Samen met mijn dochter van 8 jaar ben ik naar de première van Edward Scharenhand in Theater Sonnevanck in Enschede geweest. Theater Sonnevanck is hét jeugdtheatergezelschap van Oost-Nederland. Het kleine theater is prachtig gelegen in de Walstraat, dat van zichzelf sowieso een must see is vanwege een groot aantal ‘leukste adresjes’.  Bij Sonnenvanck maken ze muziektheater voor iedereen vanaf 4 jaar.

Het verhaal

Iedereen in het stadje Gul is extreem goed, Tante Maria en haar geadopteerde dochter Magdalena voorop. Altijd staan ze klaar voor hulp aan dier, plant en medemens. Op een dag staat er iemand op hun stoep. Hij heet Edward en is helemaal alleen. Edward is lief en zachtaardig, maar helaas heeft hij aan beide armen lange en vlijmscherpe scharen in plaats van gewone handen. Als Tante Maria desondanks besluit om Edward gastvrij in huis op te nemen, is Magdalena voor het eerst in haar leven een stuk minder positief. Maar heeft Edward niet ook, net als iedereen, recht op een veilig thuis en wat geluk? Blijft Magdalena de enige in Gul die moeite met hem heeft? Hoe tolerant is Gul eigenlijk echt? En… hoe ongevaarlijk is Edward? Een zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen. Losjes gebaseerd op Tim Burtons’ sprookjesachtige film ‘Edward Scissorhands’.

Diepere laag

Vroeger zag ik al een aantal keren de film met Johnny Depp; mooi en sprookjesachtig. Ik hoopte vurig dat mijn dochter de boodschap in het theater zou begrijpen. Zelf vind ik het mooi als een voorstelling een betekenis heeft, waar je over kunt napraten en je je over kunt verwonderen. Het thema dat hier voorbij kwam, is erg actueel met alle mensen in de wereld die op de vlucht zijn en niet altijd een warm welkom ervaren.

Meesterlijk toneelspel

Zoals gezegd speelt het verhaal zich af in het dorpje Gul, waar echt iedereen welkom is. Edward Scharenhand, gespeeld door Marcel Osterop,  speelt zo’n sublieme rol met zijn prachtige gezichtsuitdrukking en scharenhanden. In zijn motorpak en met lang golvend haar speelt hij heerlijk naïef en volgens mijn dochter is hij ook echt wel wat griezelig met zijn scharenhanden en enge blik. De onzekerheid van Edward is zo mooi gespeeld dat het bijna aandoenlijk is. Het decor wordt prachtig afgewisseld met de ene keer kooien vol cavia, het kasteel waar Edward woont en eindeloos veel groene struiken. Waarom? Dat ga je vanzelf ervaren! De overige karakters zijn ook fascinerend en ook nog eens bijzonder muzikaal. Tussen energieke toneelspel door hoor je de mooiste liedjes op gitaar. Natuurlijk was het ook even verdrietig tussendoor, maar daar verklap ik verder niets over.

Het is een prachtige voorstelling voor iedereen van 8 jaar en ouder, waarbij ontzettend veel gelachen wordt en waarbij het soms ook wat griezelig kan zijn. Het sprookje loopt dus niet altijd goed af, zoals hier.

Voorstelling +

Na de voorstelling konden de kinderen een echte Edward Scharenhand maken. Er lag een tafel vol knutselmaterialen zoals een handschoen, veertjes en ijzerdraad voor ze klaar.

Edward Scharenhand

Edward Scharenhand

Mijn dochter als echte knutselfanaat vond dit natuurlijk geweldig. We hebben samen lekker kunnen napraten over de voorstelling. Als afsluiting hebben we samen een hapje gegeten op het terras van Sam Sam. Fijn dat ze daar porties hebben voor groot en klein, want die dochter van mij wil natuurlijk geen kindermenu meer!

Wat een fantastische dag samen! Echt een aanrader! De voorstelling Edwards Scharenhand speelt in verschillende theaters door Nederland. Op 28 oktober spelen ze in het Rabotheater in Hengelo. Tickets bestel je voor 9,50 Euro via deze link.

 

Op zoek naar uitjes voor de zomervakantie?

Klik hier voor meer dan 40 tips en uitjes voor jouw zomervakantie in Twente.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.