Een griezelige Kinderboekenweek

Ik ben dol op boeken en doe een heuse poging om dat ook op mijn kinderen over te brengen. Daarom ben ik groot fan van de Kinderboekenweek! Er is dan extra aandacht voor het lezen en voor de allerleukste boeken. Het gaat morgen, op woensdag 4 oktober van start. Het onderwerp is dit keer ‘griezelen’. Niet echt wat voor de kleintjes zou je zeggen… maar er blijken gelukkig ook een heleboel lieve monsters te zijn.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden en duurt 10 dagen. Het is vooral om het lezen bij kinderen te bevorderen. Tijdens de Kinderboekenweek worden er allerlei activiteiten georganiseerd bij de bibliotheek en op school. Als je in die week 10 euro uitgeeft aan kinderboeken dan krijg je het kinderboekenweekgeschenk. Dit keer is dat: Kattensoep van Janneke Schotveld. Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje probeert Boeli het mysterie op te lossen. Kinderen voor kinderen brengt een lied uit: Gruwelijk eng (inclusief een monsterlijk moeilijk dansje, voor mij tenminste, whaha). Je vindt ‘m hier.

Lezen is vettt

Soms leest mijn zoon Sam zelfs vóór schooltijd al 280 bladzijdes, wel van een stripalbum, maar toch… Voor de ontwikkeling van een kind is (voor)lezen erg belangrijk. Je hebt dan namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen, de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht: je kunt je echt helemaal verliezen in een verhaal. Door het (voor)lezen werkt het kind ongemerkt aan zijn of haar taalontwikkeling, de woordenschat en de concentratie. Het kind leert zich verplaatsen in andere personen en in onbekende situaties. Het kind ontdekt dat lezen leuk kan zijn. In elke leeftijdsfase zijn er verschillende vetttgave boeken te verkrijgen. Sam leest nu de serie van Harry Potter en de Grijze jager. Thabang verslindt op dit moment de boeken van Roald Dahl. Ook Donald Duck blijft een eeuwige favoriet.

Kinderboekenweek

Spannende weken

Elk jaar wordt er tijdens de Kinderboekenweek een ander thema uitgekozen. Dit jaar is dat ‘griezelen’. Dat beloven spannende weken te worden. Ik heb zelf helaas echt al teveel leuke kinderboeken in mijn collectie. Als juf vind ik het altijd een mooi excuus om onbeperkt kinderboeken te mogen kopen. De kasten puilen hier inmiddels gigantisch uit, dus heb ik mezelf een compleet kinderboekenkoopverbod opgelegd. Maar hieronder staan erg leuke en mooie boeken bij!

De gruwelijkste aanraders op een rij:

Tot zes jaar:

 • Aaa woe! Wie maakt dat geluid? Van Jonny Lambert. De dieren in het bos schrikken ‘s nachts wakker van een eng geluid. Wat zou dat zijn?
 • Bange Boef (een uitgave van de onderwijsstudio). Boef blijft voor het eerst alleen thuis. Heel stoer, maar het is toch een stuk spannender dan hij dacht.
 • Monsterboek van Alice Hoogstad. Een meisje tekent in een zwart-witte stad allerlei kleurrijke monsters op muren, huizen en straten. De monsters komen tot leven en brengen kleur en chaos in de stad. Het is een tekstloos prentenboek met fantasierijke prenten in zwart-wit en kleur.
 • Knikkerruil van Maranke Rinck. Er is een nieuwe knikker in de groep. Hij heet Uil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil met de andere knikkers van een fantastische knikkerbaan. Het is niet zomaar een boek, het is ook een knikkerspel, je krijgt er zelfs een zakje knikkers bij.
 • Grote gevaarlijke Gompel van Claire Freedman. Muis en zijn vrienden gaan op zoek naar de gevaarlijke Grompel. Niemand heeft het monster ooit gezien. Zal hij echt zo eng zijn?

Tot 9 jaar:

 • Gruwelijke, grappige griezelverhalen van Tosca Menten is een verrassende bundel vol gruwelijk grappige griezelverhalen, weetjes, versjes en geestigheden. Om vooral NIET te lezen voor het slapengaan!
 • De broers Grombek van Jozua Douglas. Tovenaar Sam Salabim heeft de hulp nodig van ridder Rik en zijn zoon Wout. Zijn toverketting is gestolen door de gemene tovenaar Grajes Grombek en zijn broer Griebus de rover.
 • Wie is er bang voor de voetbalzombies? van Simon van der Geest. Het voetbalteam van Ramon verliest alleen maar. Als zijn vader over twee weken komt kijken, wil Ramon per se winnen. Dan hoort hij van zijn oma over zombies, die helpen als je in nood zit. Ramon wil een zombie!

Tot 12 jaar (en voor ouders!):

 • Lampje van Annet Schaap. Een prachtig verhaal wat vooral gaat over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.
 • Yuna’s maan van Hans Hagen. Yuna’s oma vertelt verhalen en wil dat Yuna haar plaats inneemt als verhalenverteller. Maar Yuna weet niet wat ze moet vertellen. Ze kan het niet, ze wil het niet, ze durft niet. Ze is pas twaalf. In het holst van de nacht komt er een geheimzinnige vreemdeling naar het eiland, hij helpt Yuna haar eigen stem te vinden.

Tips:

 • Kinderen kunnen direct nadat ze geboren worden al lid worden van de bieb. En dat is tot 18 jaar nog gratis ook, ik zeg doen!
 • Lees elke dag voor, net zolang tot je kind het niet meer leuk vindt. Ik ben gestopt met voorlezen toen mijn zoon 13 jaar was (we lazen bijvoorbeeld Oorlogswinter of een boek uit ‘de waanzinnig om te weten’ serie). Sinds kort lees ik niet meer voor, maar kletsen we nog even voor het slapen gaan.
 • Met het schrijven van deze tips wil ik graag de mooiste kinderboekenwinkel van deze omgeving tippen en ik deed een schandalige ontdekking: er is géén één kinderboekenwinkel hier in de buurt. Echt jammer. Gelukkig hebben boekwinkels vaak een speciale hoek voor de kinderen.
 • De makkelijke variant van de kinderen voor kinderen dans kan je hier vinden: aangepaste versie van gruwelijk eng.
 • Maak het onderwerp bespreekbaar. Dat iedereen wel een keer bang is of iets eng vindt (ook ouders, ik gruwel bijvoorbeeld van de tandarts), praat over licht en donker, over alleen thuis zijn en de geluiden die je hoort.
 • Voor kinderen die bang zijn kan je monster spray maken; het etiket haal je van Pinterest (intypen: ‘monster spray printable’), dat plak je op een spuitbus gevuld met water… zo spray je in de kinderkamer alle spoken en engerds weg.
 • Ga aan de slag met een leuke griezeltafel in huis. Of maak spinnen van Oreo koekjes om in de sfeer te komen.

Kinderboekenweek

 • En houd je echt van griezelen bezoek dan Heksendoorn (Avonturenpark Hellendoorn).

Veel griezelplezier!

 

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.