De eerste keer kamperen met jonge kinderen

‘Vroeger’ (in het pre-kindertijdperk) gingen wij graag kamperen. We hebben onze camping gear helemaal compleet en een prachtige vijfpersoons tent. Alleen staat die tent dus al meer dan 3 jaar op zolder. Want kamperen met Tijn en daarna Joes durfde ik niet aan. Vooral vanwege de andere campinggasten. Laten we mijn jongens ‘ochtendmensen’ noemen. 6 uur strak. Dag in, dag uit, zonder uitzondering. En daar zit natuurlijk geen buur op te wachten wanneer je lekker op vakantie bent. Toch zijn we laatst gegaan onder het motto ‘live life on the edge’. Dus hier wat tips voor als je het ook eens wilt proberen: de eerste keer kamperen met jonge kinderen.

Relaxed: een ingerichte Safaritent!

Deze eerste tip was eigenlijk het idee van mijn lief. Hij zag het niet bepaald zitten om met de assistentie van een 3-jarige onze joekel van een tent op te bouwen voor een paar dagen. Dus hebben we ervoor gekozen om niet de halve huisraad van zolder te halen, maar een ingerichte safaritent te huren. Allereerst omdat we niet wisten hoe het kamperen ons zou bevallen en daarnaast omdat je met jonge kinderen al zoveel spullen bij je hebt dat de auto ook zonder tent al behoorlijk vol zit. En die tent was top! Het voelde oprecht als kamperen, inclusief de wandelingen naar het toiletgebouw. Maar we konden slapen in echte bedden, de vloer was wat verhoogd, dus altijd droge voeten, en het was zo lekker ruim!

Eerste keer kamperen

Voor de eerste keer kamperen: een gezinscamping


Als je, net als ik, een beetje bang bent voor de buren die onder een paar laagjes stof verder liggen te slapen dan kan het helpen om voor een gezinscamping te kiezen. Wij zijn naar ‘de Rammelbeek’ in Lattrop geweest. Maar in Overijssel zijn genoeg fijne gezinscampings te vinden. Toch een geruststellende gedachte dat alle kampeerders in hetzelfde schuitje zitten. Want de gedachte alleen al dat ik de jongens tot een uurtje of negen rustig moet houden als ze al om zes uur wakker zijn… Zeker Joes’ tijdsbesef is nog een puntje van aandacht en dat terwijl hij toch al bijna 1,5 is ?. Me zorgen maken bleek overigens totaal overbodig, want de jongens sliepen iedere ochtend tot 07.30 uur uit! Dat heb ik werkelijk in drie jaar tijd nog niet meegemaakt. De volgende keer durf ik zelfs wel voor een kleine boerencamping te kiezen. Nu weet ik immers hoe goed ze slapen na een dag in de buitenlucht.
Een andere reden om voor een gezinscamping te kiezen is dat dat kleine beetje comfort alles aangenamer maakt. Bij ons waren er bijvoorbeeld babybadjes bij het toiletgebouw en een kleine speeltuin of zandbak op ieder veldje. En Tijn vond het campingzwembad helemaal het einde. Dat hij nog mocht zwemmen vlak voor bedtijd, dat maakte de vakantie wel helemaal compleet.

Eerste keer kamperen

Geniet van het eenvoudige leven

Een animatieteam kan nog wat leren van mijn entertainment skills. Want ik zoek vooraf uitgebreid uit welke activiteiten er allemaal mogelijk zijn in de buurt (want je zou toch eens wat missen!). En daar had ik de dagen volledig mee kunnen vullen. Deze tip is dan ook vooral aan mezelf gericht: dat hoeft helemaal niet wanneer je gaat kamperen met jonge kinderen! De jongens vonden het simpele leven op de camping fan-tas-tisch. Dus trek gerust een half uur uit voor de tocht naar de campingwinkel voor warme broodjes in de ochtend of voor het afwassen van de ontbijtspullen met je peuter. Laat de kinderen spelen met stenen, stokjes, zand, gras. Op de camping kan alles in een heel, heel rustig tempo. En daar wordt je zelf ook helemaal rustig van.

Eerste keer kamperen

Neem een potje mee

Al is Tijn al ruim een half jaar zindelijk en gaat hij gewoon naar het toilet, voor deze dagen heb ik het potje weer tevoorschijn gehaald. Want om drie uur ’s nachts met een slaapdronken kind in het donker en in de kou de tocht naar het toiletgebouw maken is geen vakantie.

Kijk vooraf goed naar de weersvoorspelling

Ja…. Hier ging het bij mij even mis. Want waar de voorspellingen eerst redelijk waren, bleek het uiteindelijk niet echt comfortabel campingweer. Sterker nog, koud was een understatement. En ik weet dat je je kunt kleden op kou. Geloof me, dat hebben we ook gedaan. Maar het bleef koud. Dat vonden vooral mijn lief en ik erg jammer. Want daardoor kwam het buitenleven net iets minder tot uiting. Mijn ideaalbeeld van kamperen is dat wij met een drankje voor de tent zitten, de jongens lekker buiten spelen in het zand en zo makkelijk contact maken met de andere kinderen. Alleen was het zo koud (maximaal 10 graden) dat er veel minder mensen gingen kamperen en de mensen die wel kampeerden, net als wij, veel tijd binnen in hun caravan of tent doorbrachten. En dat is toch even anders.

Maar ik heb er meteen ook wel weer geleerd dat de kinderen zo weinig nodig hebben om te genieten. Dat we samen waren, echt samen, dat we knus voor de kachel kropen met z’n allen (ja, lang leve de safaritent), dat Tijn voor het eerst bovenin een stapelbed mocht slapen, dat we 4 dagen achter elkaar croissantjes mochten eten. Ze vonden het magisch. En we gaan zeker opnieuw!

Eerste keer kamperen

Leuke campings in Twente en omgeving

Een aantal hele gave campings die in de omgeving van Twente liggen zijn onder andere:

  • Camping De Zandstuve: hier gaat Femke in de meivakantie kamperen. Camping De Zandstuve ligt in Rheeze, vlakbij Ommen. Femke werd wild-enthousiast toen ze hier met haar gezin op een open dag was. De kinderen waren er niet weg te slaan! Naast kampeerplekken hebben ze er ook allerlei verschillende accommodaties die je kunt huren.
  • Camping De Noetselerberg: De Noetselerberg is een 5-sterrencamping in Nijverdal. Met een suptropisch binnenbad en een buitenbad, heel veel activiteiten voor kinderen en de omgeving rondom de camping De Noetselerberg is fantastisch! Hier kun je met eigen kampeerspullen komen maar er zijn ook allerlei leuke accommodaties zoals een safarilodge te huur.
  • Camping De Witte Berg in OotmarsumDe Witte Berg in Ootmarsum is niet zo groot als bovengenoemde campings maar heeft wel allerlei fijne faciliteiten en voorzieningen. Je kunt hier met je eigen kampeerspullen kamperen maar er worden ook accommodaties verhuurd. Er is een gloednieuw zwembad, een waterspeeltuin, kinderaccommodatie en nog veel meer!
  • Camping Lolotte in Neede: een echte familiecamping waar het buitenleven centraal staat. Er worden zeker leuke dingen georganiseerd maar het is geen massale camping. Ze omschrijven het zelf als: “Wij gaan links waar andere kindercampings rechts gaan.” Extra leuk voor alleenstaande ouders, hier is een een-ouder veld!

 

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.