Vettt kinderboek: FERM!

Lezen, ik hou er van. Ik heb in mijn leven al heel wat boeken verslonden en ik hoop die liefde ook over te brengen op mijn kinderen. Regelmatig pak ik er één uit de kast en ik ben altijd op zoek naar nieuwe voorleesboeken. Een tijdje geleden kwam mij ter oren dat Tirza van Schie een kinderboek heeft geschreven: Ferm. Ik ben een beetje fan van Tirza. Ik volg haar al een tijdje op Instagram (tip) waar ze regelmatig een zelfgeschreven versje deelt of je een kijkje geeft in haar mooie gezinsleven met haar man, vier kinderen en haar zus. Ik heb haar boek Ferm meteen besteld en graag vertel ik jullie hier wat meer over.

Het kinderboek Ferm

Ferm is een enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, HEEL boos kan worden en HEEL verdrietig kan zijn. ‘Logisch, want hij deed nooit iets half.’ Mij heb je, want ik zou mijn dochter Sascha omschrijven als ondernemend, lief, pittig, temperamentvol, maar stiekem heel gevoelig. Dus dit boek lijkt haar op haar temperamentvolle buikje geschreven. Het grappige is, is dat dit boek eigenlijk meer geschikt is voor de leeftijdscategorie van haar achtjarige broer. Maar Sascha (drie jaar) voelt zich enorm aangetrokken tot dit boek en vraagt mij regelmatig om uit dit boek voor te lezen.

FERM

Je bént niet boos, je hébt boos

Het boek gaat, zoals gezegd, over Ferm met zijn grote ideeën. Soms wordt hij zo meegevoerd door zijn enthousiasme dat er wel eens iets misgaat. En dan wordt hij heel erg boos. Want Ferm doet nooit iets half. En soms wil zelfs zijn zusje niet meer met hem spelen. Dan begint Ferm heel hard te huilen. Want Ferm doet nooit iets half.
Toen ik dit boek voor het eerst voorlas aan mijn kinderen, raakte het verhaal mij, want ik kon me zo verplaatsen in Ferm! Ferm, die zo wordt overvallen door zijn eigen emoties dat hij zich af en toe geen raad weet met zichzelf. Maar….toen was daar de haai in het verhaal. De haai wist te vertellen dat Ferm helemaal niet boos IS, maar boos HEEFT. En dat is een beetje de strekking van het verhaal. Je HEBT boos, net zoals je pijn kunt hebben: “Die bozigheid komt en gaat. Soms duurt het kort, soms duurt het lang. Maar uiteindelijk gaat het altijd weer weg, net zoals de pijn aan je knie.”

FERM

Dat is een mooie conclusie, toch? In dit vertederende verhaal wordt er op een luchtige manier verteld over thema’s als boos zijn, verdrietig zijn, samen spelen, ruzie maken en spijt hebben. Ferm is gebaseerd op een tekening van Tirza’s zoon en in het boek staan illustraties gemaakt door Hanneke van de Meer. Niet alleen een leuk verhaal om voor te lezen, maar ook prachtige plaatjes om te bekijken!

Ben jij net zo enthousiast geworden als ik? Je kunt het boek bestellen bij Bol.com via deze link (13,95).

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.