Heleen ging op date met haar zoon naar Barbaartje!

Door

Samen naar het theater vind ik toch wel een van de leukere uitjes om met je kind te doen. Dus toen ons werd aangeboden om naar de première van Barbaartje te gaan in Theater Sonnevanck, was mijn antwoord: “ja natuurlijk, wanneer?” 

Afgelopen zondag dus. Ik ben samen met mijn zevenjarige naar de voorstelling Barbaartje geweest, en het was leuk! De voorstelling was vermakelijk en grappig, de sfeer was ongedwongen en intiem in Theater Sonnevanck.

Verborgen schat in Enschede

Theater Sonnevanck moest ik eerst googelen, want ik had geen idee waar we moesten zijn. Wat blijkt? In de Walstraat in Enschede zit een klein theater verstopt. Dit is het thuishonk van dit theatergezelschap dat sinds 1990 voorstellingen speelt in heel Nederland en Duitsland. Theater Sonnevanck had zo in mijn top 5 best bewaarde geheimen van Twente gekund die ik voor Vettt schreef, want volgens mij is het niet zo heel bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!Als we aan komen lopen is het meteen duidelijk waar me moeten zijn. Het bord met de poster van Barbaartje prijkt voor het theater.

Barbaartje

Barbaartje

Het stuk gaat over Barribas, een jongetje van zes jaar. Zijn vader sterft in de eerste paar minuten, wat gelukkig niet zo veel indruk maakt op Juliën. Die is meer onder de indruk van buurman Derrie die telkens met een hoop hilarische bombari het podium op komt. Buurman Derrie loopt de hele dag in trainingspak, heeft een mat van lange slierten haar in zijn nek en is ‘allegorisch’ voor boeken. Hij wil er voor zorgen dat Obelia (de moeder van Barribas) verliefd op hem wordt zodat hij de hele dag televisie kan kijken en troep kan maken. De pientere Barribas doorziet het snode plan van Derrie en moet iets bedenken om daar een stokje voor te steken. Ondertussen valt Obelia voor de charmes van Derrie, Mag Barribas geen cello meer spelen en wordt de troep in en om hun huis steeds groter. Op het laatst is het zelfs één grote ravage.

Theater Sonnevanck

Fotocredit: Sanne Peper

Het eindoordeel

Ik vond de voorstelling erg vermakelijk. Regelmatig hoorde ik in het kleine zaaltje mensen hardop lachen en er hing een persoonlijk sfeertje. Het allerleukste aan dit kleine theater vond ik dat persoonlijke sfeertje. Deze drie mensen op het toneel en de trapsgewijze tribune zorgden er voor dat je het gevoel kreeg bijna óp het toneel te zitten.

Juliën vond het verhaal iets lastiger te volgen, maar lol heeft hij zeker. Hij komt tegen mij aanhangen als Barribas op zijn cello speelt, af en toe slaat hij zijn handen voor zijn ogen om buurman Derrie, of zoals hij hem noemt: Domme Derrie. Van al die troep op het podium is hij ook wel onder te indruk, daar wil hij het liefst induiken. Als we onze jassen ophalen is het zelfs bij de kapstok één grote blikjes bende dus kan hij nog even doen wat jongens graag doen: lawaai en troep maken.

Het eindoordeel: wat vond je van de voorstelling Juul? “Leuk, en ook een beetje gek.” En dat was het ook wel. Maar wij houden wel van een beetje gek.

 

Barbaartje on tour

Na deze première tour het theatergezelschap met Barbaartje het hele land door. In Twente zijn ze op 19 maart in het Rabotheater in Hengelo en op 9 april staat ze in het Wilminktheater in Enschede. Meer informatie over Theater Sonnevanck en over Barbaartje vind je op de site van Theater Sonnevanck. 

Heleen woont in Enschede en trekt er graag op uit met haar zoon (2010), dochter (2015) en vriend. Heleen is één van de vaste gastbloggers op www.vettt.nl. Voor Heleen geldt “als niks zeker is, is alles mogelijk”. Dat is haar motto, haar houvast, haar inspiratie. En daarover blogt ze op het gelijknamige blog: Niks zeker alles mogelijk.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.