Help, de was!! Maryke helpt en geeft wastips

De was, voor sommige mensen een hels karwei en voor anderen een fluitje van een cent. En dat heeft niet per se te maken met het aantal personen/kinderen in je huishouden. Yvette vroeg mij om wastips. Waarom? Yvette vindt de was doen dus een hels karwei, vervelend en stom. Waardoor de was zich opstapelt, waardoor het overzicht helemaal zoek raakt. Ze vroeg mij om hulp, omdat ik in haar ogen gestructureerd, opgeruimd en netjes ben. En dat is nou net waar het in haar ‘was wereldje’ aan ontbreekt. Ik geef toe, ik schrok ervan toen ze me vertelde dat haar gezin leeft in een huishouden waar schone kleding niet netjes gevouwen in de kast ligt. Nu is het echt niet zo dat ik Marja of Liny (bekend van “Hoe schoon is jouw Huis”) ben, maar toch schiet ik Yvette met alle liefde te hulp met mijn eigen wastips!

Het probleem van Yvette (en waarschijnlijk van veel meer gezinnen)

Yvette geeft aan dat ze in het weekend wast. Dat is goed, één punt voor Yvette! Maar alleen als ze een dag en nachtmeter heeft. De nachtmeter gaat om elf uur ‘s avonds in tot zeven uur ‘s morgens. En vanaf vrijdag elf uur tot maandag ochtend zeven uur. Genoeg tijd om de was te doen dus :). Als de wasmachine piept, hangt Yvette haar was (meestal) op en als het droog is vouwt ze de was (meestal) op en legt het in grote bakken op de gang. Ze strijkt uit principe liever niet (soms kun je er niet onder uit) en het netjes wegvouwen van de was staat niet hoog op haar prioriteiten lijstje. De was blijft vaak in de grote bakken staan. Mede omdat de grote mensen kledingkast op de kamer van Coco staat en zij (dikke smoes) nog heel veel slaapt. Waardoor Yvette dus niet bij haar en Coco’s kledingkast kan. Wanneer ze alweer met de nieuwe was bezig is staan de bakken van de week ervoor nog op de gang. Conclusie: Ze heeft hulp nodig!

wastips

Met kinderen in huis blijf je aan het wassen!

Samen de was doen

Ik moet wel bekennen dat ik geen was goeroe ben en vriendlief Bram ook heel actief is met onze was. Hij maakt namelijk heel veel vies 🙂 Grapje! Bram zoekt vaak de was uit als de wasmand vol zit. Dan zit hij lekker tussen de vieze onderbroeken en stinksokken te graaien en voorziet de was van een hele strenge controle. Terwijl ik een rood shirtje nog wel eens samen met een wit broekje was. Ik doe dit al dik 17 jaar zo en het gaat (bijna) nooit fout. Al heb ik van Bram wel geleerd om beter op de kaartjes te kijken, want deze zitten er natuurlijk niet voor niets aan, duh! Omdat ik minder werk ben ik wel vaak degene die de was uit de machine haalt en dan ophangt, opvouwt en opruimt. Ik leg je hieronder aan de hand van een stappenplan uit hoe dat er precies uitziet bij ons. Hopelijk hebben alle Yvette-achtige, was-hatende mensen iets aan deze wastips ;).

Wastips van Maryke

1) Vuile was

De was moet vuil zijn of stinken om in de was te mogen. Je ziet vaak snel als een kledingstuk vuil is, een onderbroek met remsporen, een broek met groene knieën of een wit bloesje met rode lippenstift (van jou natuurlijk). Maar om te weten of iets stinkt, moet je even ruiken. Ik heb daar geen problemen mee en ruik overal aan. Bram heeft daar meer moeite mee en drukt mij regelmatig iets onder de neus. Dus: Vuile was in de wasmand.

2) Wasmand vol, wasje draaien

Wij hebben 1 wasmand voor alle was, deze staat op de badkamer en hier gaat alle vuile of stinkende was in. Vaak wassen wij, net als Yvette, in het weekend i.v.m. goedkopere stroom. Maar omdat dit ook ’s nachts geldt, wassen we vaak 1 wasje in de nacht van donderdag op vrijdag. Ik ben vrijdags vrij en kan dan de was, als ik van school terugkom, meteen ophangen. Dus: Wasmand vol, wasje draaien.

3) Wasmachine inpakken

Er zitten dus labels aan kledingstukken, handdoeken en andere wasbare dingen, zoals knuffels en slaapzakken. Kijk hier eens op en verzamel alle items die op dezelfde temperatuur gewassen mogen worden. Heel netjes is het als je alle was binnenstebuiten keert, dan beschadig je de kleding minder. Nadeel is dat je alle was ook weer buitenstebinnen moet keren als het droog is! Wij draaien of een 60 graden eco was, of een 30/40 graden was. Dat betekent dat er twee bergen ontstaan. De berg witte was (deze kan ook kleur bevatten, zoals donkerblauwe hemdjes, of grijze joggingsbroeken) is vaak groter en gaat er op donderdagavond in. Op vrijdag of zaterdag gaat de gekleurde was erin en wanneer de bedden zijn verschoont nog een extra witte was. We hebben al met al zo’n 2 en soms 3 wasjes per week.

4) Wasmachine aanzetten

Wij hebben geen supersonische wasmachine en ik gebruik de helft van de knopjes nooit. Ik snap dat een nieuwere wasmachine zuiniger is en beter voor het milieu, maar wanneer je de aanschaf van zo’n ding eruit wil halen moet je wel heel veel wasjes draaien. Daarbij doet deze het nog prima! Toen de kinderen kleiner waren gebruikten we geen wasverzachter, maar sinds kort doen we dit wel weer. Ik moet zeggen dat ik vind dat de was hierdoor echt veel lekkerder ruikt en daar ben ik heel blij mee. De gesorteerde was, het juiste wasmiddel en evt. wat wasverzachter zitten erin, de machine is ingesteld, dus aan met die banaan! Was je ’s nachts, vergeet dan de machine niet op de tijdklok te zetten

5) Wasmachine uitpakken

Piep, piep, piiiiieeeeeeeep!!! OK, ik kom al… Deurtje open en dan? Ik zet een grote blauwe bak onder de wasmachine en stop alles hierin. Dan zet ik het wasrek op, zomers buiten en in de winter in onze bijkeuken. We hebben wel een wasdroger maar gebruiken hem amper. We hebben er zelfs speciaal een dakpan voor laten vervangen voor een speciale wasdroog-dakpan! Ik kan je niet precies vertellen waarom we deze niet gebruiken. Een was droogbeurt is duur, ik moet er helemaal voor naar zolder. Maar ja, de handdoeken worden er wel lekker zacht van.

6) De was ophangen

Ik ben zelf geen binnenstebuiten keerder, maar Bram wel. Dus ik sta vaak op vrijdagmorgen alle sokken weer recht te trekken. Tip: Wanneer je de was buiten in de felle zon hangt kun je de was het beste nog even binnenstebuiten houden i.v.m. mogelijk verkleuren van de kleding. Keer het pas weer om bij het opvouwen. Dat omkeren is iets waar ik echt een hekel aan heb trouwens! Ik hang alle kleine dingen in het midden van het rek en de grote aan de buitenzijdes en ik gebruik geen wasknijpers of een extra waslijn. Gewoon omdat het zonder ook goed gaat. 1 Wasje past precies op ons rek en grote handdoeken of beddengoed hangen we vaak op zolder. Gooi, wanneer je de was binnen ophangt even een raampje open. Dan kan de vochtige lucht weg en ontstaat er geen schimmel.

7) De was opvouwen

Yvette, let je op? Er is géén stap tussen de was ophangen en de was opvouwen. Dus de was in de mand laten zitten is geen optie 😉 Ik haal de droge was van het wasrek af en leg alles in de wasmand. Ik begin vaak met alle sokken en ondergoed en eindig met de grotere stukken. Natuurlijk kan ik deze mand even laten staan voordat ik meteen ga vouwen. En heus dat gebeurt bij ons ook wel eens. Maar zo’n bak met ongevouwen was gaat irriteren, dus kun je beter doorpakken. Ik zet de mand op tafel en ga vouwen. Ik maak verschillende stapeltjes, één voor Bram, één voor mij, een stapeltje voor de beide jongens en één voor hand- en theedoeken en lapjes etc. Op het laatst vouw ik alle sokken in.

wastips-wasmand

De wasmand van Maryke op vrijdagmorgen

Blijkbaar blijven er bij Yvette altijd sokken helemaal alleen over, zo zielig! Maar ze gaf zelf al aan dat het kopen van een wasnetje wel een goed idee zou zijn. Wanneer je ze er samen instopt, moeten ze er ook samen weer uitkomen, toch? Wanneer ik alle was netjes in verschillende stapeltjes op tafel heb liggen, gaat het stapeltje voor stapeltje de mand weer in. Sokken onderop en handdoeken bovenop.

8) Strijken

Hier ben ik geen fan van en als het niet echt hoeft dan maar een paar kreukels. Maar helaas ontkom ik er niet altijd aan, omdat sommige bloesjes echt zo gekreukt zijn dat je echt niet meer wegkomt met “Dat is de mode”. Ik strijk pas wanneer er zo’n 4 a 5 bloesjes liggen.

9) De was opruimen

Wat bij ons ook wel vaak een dag of meer kan duren is het opruimen van de gevouwen kleding. Ik zet de wasmand in de gang bij de trap neer met het doel om deze mee naar boven te nemen en in de kasten te ruimen. Maar op de een of andere manier kom ik daar vaak niet aan toe, geen zin, te lui, iets anders te doen, uit het zicht is uit het hoofd. Ik ben ook niet perfect dus! Meestal ruim ik ’s avonds, wanneer de kinderen naar bed gaan, de kleding van de jongens snel even op. Ik pak een stapeltje en pak alles in de kasten op hun kamers. Wij slapen zelf op zolder, dus onze stapels leg ik op de trap. Deze stapeltjes gaan dan mee naar boven en daar worden ze dezelfde avond, of die erop (als ik heel moe ben) bij ons in de kast geruimd.

10) Wasmachine schoonmaken

Zelfs wasmachines kunnen vies worden! Denk aan kalkaanslag, vetluis, aangekoekte zeepresten in het zeepbakje, allemaal kunnen ze de werking van je wasmachine verminderen. Tip: Doe een flinke scheut natuurazijn of half kopje soda in de lege trommel en draai een wasje van 90 graden.

Laundry, a never ending story… zucht!

Klaar! Nou, een fluitje van een cent toch 😉 Ik had nooit gedacht een blog te schrijven over iets dat ik volgens mijzelf helemaal niet perfect doe. Maar als ik mensen kan helpen die niet weten waar ze moeten beginnen dan zet ik dus graag mijn wekelijkse routine en wastips even voor jullie op een rijtje. En nogmaals, ik ben geen was goeroe en doe ook maar wat! Gelukkig met hulp van mijn stoere man, die niet te beroerd is om mee te helpen in het huishouden.

Hoe zit dat bij jullie? Ik ben heel benieuwd…. Heb ik wastips gemist, laat deze dan even hieronder of op de Facebook pagina achter.

 

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.