Helpen jouw kinderen een handje in de huishouding?

Het is hier geen hotel!

Jongens, het is hier toch geen hotel! Het floepte me er zomaar uit en op het moment dat ik het zei ging ik meteen zo’n dertig jaar terug in de tijd! Want ja, ook míjn moeder zei dit wel eens! En nu ik dus ook! Het inspireerde mij om een blog te schrijven over dit thema: kinderen laten helpen in de huishouding.

Stel je voor…

Je kunt je de situatie vast wel voorstellen…na een drukke werkdag zet je ook nog een gezonde (want belangrijk) maaltijd op tafel. Maar na die maaltijd zit je opeens alleen in de keuken met een overvolle tafel! Huh…waar is dit misgegaan? Tijd om in te grijpen, vond ik! En gelukkig manlief ook!

En dus gingen wij met de kinderen in gesprek en kwamen we tot een aantal taken die we verdeelden tussen hen. Ieder ruimt zijn eigen bord op en de kinderen zijn verantwoordelijk voor de speelkamer.

huishouding
De tafel afruimen is best leuk!

Guusje helpt met tafeldekken, Jurre is verantwoordelijk voor de planten en Pieter Bas brengt het afval naar buiten. Iedereen kon zo zijn of haar steentje bijdragen. En daar waren de kinderen het eigenlijk heel erg mee eens merkten we, ze vonden het prima om te doen! Ze hadden ook hun eigen oplossingen hierin. De taken schreven we op een lijst die we in de keuken hingen. Opgelost dus?

Helpen met stofzuigen
Goedzo Pieter Bas!

Veel verschillende meningen!

Dat dit een heikel punt was in veel huishoudens bleek wel uit de reacties van de mensen om ons heen. De ene zag onze ‘takenlijst’ en riep: ‘Dat gaan wij ook doen!’ Maar er waren ook vragen als; wat vinden de kinderen er eigenlijk van? En…de kinderen hebben al zoveel te doen en zijn druk op school. Allemaal waar, maar zouden ze daarom niet een beetje kunnen helpen?

Helpen met tafel dekken
Eet smakelijk!

Interessante discussies over het helpen in de huishouding!

Iedereen doet het uiteraard op de manier die het beste bij hen past! Daarom is het bij iedereen anders en roept dit waarschijnlijk ook zoveel reacties op. Waar het mij persoonlijk om, gaat is dat ik de kinderen graag wat verantwoordelijkheid wil meegeven. Dat ze leren hoe ze met iets om moeten gaan en ook een aandeel in het geheel hebben. In dit geval gaat het om de tafel afruimen of de planten water geven, maar het is ook zo bij hun huiswerk. Ook gaat het hier om vertrouwen wat we ze meegeven, ze hebben echt het gevoel dat we het samen doen. En uiteraard houden wij ook rekening met hun bezigheden en zijn ze vooral ‘kind’

Helpen met de planten
Lief toch!

En hoe gaat het nu in de huishouding?

Hoef ik dan nu nooit meer te roepen dat we hier niet in een hotel wonen? Ik probeer het in ieder geval niet. Maar ik merk dat ze hun taken serieus nemen en elkaar er ook op wijzen. Het geeft mij meer het gevoel dat we het samen regelen en ik hoop dat het ze een beetje (mede) voorbereidt op de toekomst.

Door al die gesprekken en meningen ben ik erg benieuwd hoe jij hierin staat? Helpen jouw kinderen ook in de huishouding? En heb jij nog tips? Laat het weten!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.