Herfst vakantietips door Maryke!

Door

Deze week geen weekendtips, maar een overzicht van onze herfstvakantietips! Van 15 t/m 23 okt 2016 is het weer Herfstvakantie. Voor mijn gevoel is de zomer nog maar net voorbij, de herfst viel ook zo ineens op ons dak! Maar toen dat eenmaal zo was vond ik het ook wel goed. Ik ben wel toe aan wandelingen door de natuur met rood kleurende bomen, vallende kastanjes en prachtige paddenstoelen, jij ook? Ik haalde afgelopen week de sjaals, dikke jassen en mutsen weer van zolder, wat was het koud ineens zeg, brrrr! Toch genoten we afgelopen weekend nog van volop zon, laten we dat de komende weken nog even zo houden. Ik heb mijn best gedaan om de leukste herfstvakantie-tips te verzamelen, zodat jullie lekker op pad kunnen. Heel veel plezier! 

1) Tips voor een lekkere en creatieve herfst

Op de eerste dag van de herfst kwam er al een blog van mij online met tips voor een creatieve en lekkere herfst. Mijn eerste herfstvakantietip is dus ook, lees deze blog en laat je inspireren deze vakantie. Hier vind je hem: Herfsttips van Maryke.

2) Kom spinnenkoppen in het nieuwe Museum Twentse Welle

Museum TwentseWelle wordt vanaf zaterdag 15 oktober een echt familiemuseum. Dan heropent het museum met een groot feest dat de hele herfstvakantie duurt. Superleuk is dat tijdens het openingsweekend, op zaterdag 15 en zondag 16 oktober, alle bezoekers gratis toegang krijgen. Er start dan een nieuwe tentoonstelling en een festival: ‘Kom spinnenkoppen!’ Het gaat over het construeren met draden, van heel vroeger tot nu en verder. Daarbij mogen de kinderen vooral zelf experimenteren. Meer informatie vind je op de website: TwentseWelle.

3) Springkussen festival op Vliegveld Twenthe

Springen, dansen en speurneuzen. Want deze herfstvakantie kunnen de springers (2 t/m 12 jaar) terecht op het grootste Springkussen Festival van Nederland op Vliegveld Twenthe. Naast springkussens is er nog veel meer. Er is een skelter parcours, een Mini Disco en een speurtocht die langs oude bunkers leidt. Kortom, voor jong en oud de hele dag plezier en beweging! In ons blog lees je er meer over. In het Herfstmagazine kun je er nog over lezen en staat zelfs een uitgebreid verslag.

 

4) Doemiddag Twents Techniek Museum HEIM


Van m
aandag 17 t/m vrijdag 21 oktober kun je creatief en technisch bezig zijn bij het techniek museum HEIM in Hengelo. Ravi ging hier net voor de zomervakantie met zijn klas naartoe en kwam erg enthousiast, met een zelfgemaakte tol, weer thuis. Je kunt deze vakantie aan de slag met verschillende technische doepakketjes. Je kunt kiezen uit meer dan 35 pakketjes, bijvoorbeeld glas graveren, hout branden, een spookslot of wat dacht je van een vlinder die rondvliegt op zonne-energie? Meer informatie vind je hier: Doemiddagen Heim. En als je er toch bent; Techniekmuseum Het Heim is een van de afhaallocaties van de Vettt Herfstspecial :-). Zolang de voorraad strekt.

5) Dansen en spelen met Okke bij Avontura


Tijdens de herfstvakantie kun je bij Avontura in Enschede een week lang alleen maar leuke dingen doen. Op maandag kun je dansen en optreden met Okke. Op dinsdag wordt er een heus voetbaltoernooi georganiseerd waar alle kinderen hun vaardigheden kunnen laten zien. Woensdag is voor de snelle en sterke kinderen, er is namelijk een Obstacle Run. Donderdag is voor de creatieve kinderen, dan kun je namelijk een spinnenweb knutselen. Op vrijdag kun je je laten schminken als Elsa of Spiderman. En in het weekend van 22 en 23 oktober staat een speurtocht door Avontura centraal. Meer informatie over de tijden vind je hier. Ook Avontura is een van de plekken in Twente waar de Herfstspecial gratis af te halen is, ook hier geldt: zolang de voorraad strekt. Vraag er bij de kassa naar!

 

6) Dolfje Weerwolfje in Julianatoren


Dolfje Weerwolfje ken je natuurlijk van de waanzinnig succesvolle kinderboekenreeks van Paul van Loon. Van zaterdag 15 t/m zondag 30 oktober (m.u.v. maandag 24 oktober) is Dolfje Weerwolfje te zien in een spannende musical voor het hele gezin in de Julianatoren in Gelderland. Ik schreef pas in mijn blog over de leukste dingen in Gelderland al dat ik hier heel graag nog eens naar toe wilde. En deze musical lijkt me ook nog eens erg leuk voor de jongens, dus deze tip sla ik even op 😉 Lees mijn blog hier: op blogbezoek in Gelderland. 
Meer weten over de musical in de Julianatoren? Kijk hier!


 

7) Herfstkermis Volkspark Enschede


Niets fijner dan op een zonnige dag even door het Volkspark slenteren en een suikerspinnetje of oliebol eten. Mensen kijken en je verbazen over, de toch best hoge, kosten voor een ritje op en neer. (tip: Ik ontdek net dat er online kortingsbonnen te vinden zijn: Korting kermis Enschede) Ik moet wel zeggen dat ouder worden mijn durfgehalte niet echt bevorderd. ‘Vroeger’ kon het niet hoog, hard en gek genoeg! Nu vind ik het eigenlijk steeds enger worden. Dus laat ik mijn jongens in de draaimolen, de buggy’s en in de kinderachtbaan en ga, als de regels het aangeven, gezellig mee de peuterachtbaan in. De kermis, met zo’n 65 attracties, duurt de gehele herfstvakantie en is iedere dag geopend van 13:00 t/m 23:00 uur.  

8) Altijd kermis bij de Waarbeek


Geen zin in de gekte rondom de herfstkermis in het Volkspark, maar wil je wel helemaal uit je dak gaan in een enge, toffe, vrolijke of snelle attractie? Ga dan naar de Waarbeek. Ik kom hier al van kinds af aan en kom nog steeds heel graag. Ik vind dit echt een heel leuk park voor jong en oud. Ondanks dat er echt hele oude attracties staan zijn er ook veel nieuwe bijgekomen de laatste jaren. Je kunt er goed zitten en het is er niet te groot en vooral: lekker dichtbij. Ook fijn: direct naast het familiepretpark ligt het Pannekoekenhoes, waar de kinderen zich, als er nog energie over is, lekker kunnen uitleven in de indoor speeltuin.

9) Programmeerworkshop op zaterdag 15 oktober

Op zaterdag 15 oktober a.s. wordt het startsein gegeven voor ‘Twenty days of Technology’, een activiteit van Techniekpact Twente. Deze zaterdag 15 oktober kunnen jongeren tussen 7 en 17 jaar deelnemen aan een gratis programmeerworkshop.
Twente is een hightech regio bij uitstek. Met de Twenty Days of Technology wil Techniekpact Twente jongeren, volwassenen, ouders, docenten en ondernemers interesseren voor techniek. Meer informatie vind je hier: Programmeer workshops. 

10) Concordia omgetoverd tot MediaLab en Cinekid Festival


Concordia staat niet stil en doet heel veel leuke dingen voor kinderen. Zo kun je deze herfstvakantie kennismaken met de nieuwste technologische snufjes en de coolste films in Concordia! Van 16 t/m 21 oktober wordt Concordia omgetoverd tot een Medialab waar je zelf stop motion-filmpjes kunt maken en de virtuele wereld bezoekt via je zelf gemaakte virtual reality bril! Even bijkomen van deze spectaculaire gadgets kan in de filmzalen bij het Cinekid Festival (voor iedereen van 4 tot 14 jaar). Hier vind je het gehele programma en meer.

11) Zwemmen


Als het buiten regent of je gewoon zin hebt in een duik kun je naar een van de vele zwembaden die Twente rijk is gaan. Heerlijk zwemmen, glijden van de glijbaan en daarna even bijkomen met een patatje. Dat kan bijvoorbeeld bij zwembad de Wilder in Haakbergen (hier liggen binnenkort ook enkele Vettt Herfstspecials, welke gratis op te halen zijn), of in het Twentebad in Hengelo, waar ze momenteel bezig zijn de recreatiezaal te renoveren, het gaat echt supermooi worden! Of je kunt naar het Aquadrome in Enschede, de Kolk in Wierden en zo zijn er vast nog veel meer leuke zwembaden waar je de hele dag kunt spetteren in Twente en omgeving.

12) Herfstvakantie in de Orchideeën Hoeve


Ik ben hier een paar jaar geleden geweest met mijn moeder en de kinderen. Ik was enorm verrast, deze Hoeve biedt veel meer dan alleen prachtige bloemen en ik lees dat het er alleen nog maar leuker op geworden is, ik moet dus snel een keertje terug!  

De hele herfstvakantie neemt de geheel overdekte Orchideeën Hoeve jou mee op geheimzinnige ontdekkingstocht door de avontuurlijke junglewereld. Je kunt zoeven over wildpaden, roetsjen met de aapjes door de bomen, de clowneske lori’s voeren en ravotten in de nieuwe speeltuin. Ze hebben vleesetende planten, dansende schildpadden en vlinders die op een uil lijken en ondertussen zoek je naar de geheimzinnige voelblokken en zet je jouw zintuigen op scherp! Nieuw is ook de spannende show ‘Meet & Greet met Junglegeheimen’ met kronkelende slangen, harige vogelspinnen en glibberige gifkikkers. Moet je wel durven! Meer informatie vind je hier: Orchideeën Hoeve. 

 

13) Herfstvakantie bij Natura Docet Wonderrock Twente


Dit is zo’n plekje waar ik nog nooit ben geweest en heel graag een keer een kijkje wil nemen. Er wordt altijd zoveel leuks georganiseerd. Zo organiseren ze tijdens deze herfstvakantie ook weer veel bijzondere activiteiten. Zoals ZET ‘M OP! – Workshop Prepareren o.l.v. preparateur Marline Wennink. Het museum staat vol kunstig geprepareerde dieren; tijdens deze drie uur durende workshop ga je zelf aan de slag! Maar ook kun je paddenstoelenexpert worden, of buitengewone beesten onderzoeken. Interesse? Kijk hier voor een uitgebreid programma.

 

14) Zaterdag 15 oktober – LEGO bouwfestijn

Kom je uit de buurt van Manderveen en heb of ken je kinderen die van LEGO en Duplo houden? Dan is dit de place to be voor jullie! Op zaterdag 15 oktober kunnen kinderen naar hartenlust met LEGO bouwen. Dit alles zal gaan plaatsvinden in de gymzaal van het Kulturhus aan de Manderveenseweg 70 te Manderveen.

Meer informatie vind je hier: LEGO Bouwfestijn Manderveen.

 

15) Herfstvakantie bij Cosmos Sterrenwacht


Gek op buitenaardse wezens, op planeten en sterren? Tijdens de herfstvakantie heeft Cosmos Sterrenwacht in Lattrop een spannend programma waarin Mars de hoofdrol speelt. Ook kun je een prachtige telescoop winnen met de ‘blij met een ei’ wedstrijd waarbij je gebruik mag maken van allerlei materialen die beschikbaar zijn in de sterrenwacht zoals papier, plastic en ballonnen. Meer informatie vind je hier: Cosmos Sterrenwacht.

16) Kinderdorp Winterswijk op dinsdag 18 oktober


Winterswijk is een plaats die verrast. Een plek voor rust en ruimte maar ook een stad met een bruisend winkelcentrum. Heb je zin in een gezellige dag uit in de herfstvakantie? Op dinsdag 18 oktober is er een compleet kinderdorp opgezet. Je vindt hier springkussens, kunt je verkleden en daarna een foto laten maken of je kunt lekker kliederen en klodderen en daarna meedoen aan de stoelendans. Ook zijn er en diverse workshops. Kortom: er is hier van alles leuks te doen. Kijk hier wat  er nog meer te doen is: Kinderdorp Winterswijk.

 

17) Kinderspeelmiddag Wendezoele op woensdag 19 oktober

In Ambt Delden wordt er op woensdag 19 oktober op de Wendezoele (Museumboerderij, gerund door vrijwilligers) een gezellige kinderspeelmiddag georganiseerd. Er is er van alles te beleven voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Natuurlijk hopen we op mooi weer, maar ook bij minder mooi weer is er binnen genoeg te doen.

 

18) Herfstvakantie bij de KidsClub van FC Twente

Afgelopen zomer hebben wij Ravi aangemeld bij de KidsClub van FC Twente. Ik moet eerlijk zeggen dat wij geen echte voetbalfans zijn. Maar de leuke activiteiten, kortingen en natuurlijk de bal die Ravi meteen meekreeg, ons over de streep trok. Na het succes van vorig jaar, is er ook dit jaar tijdens de herfstvakantie van alles te doen bij FC Twente. Iedere dag zijn er leuke activiteiten waar je je voor kunt aanmelden. Hier vind je een overzicht van alle activiteiten en je kunt ook direct aanmelden: KidsClub FC Twente.

19) De Kabouterweek van Staatsbosbeheer (15 t/m 30 oktober)

In de herfstvakantie vindt door heel Nederland De Kabouterweek plaats. Alle kinderen zijn dan vrij én de natuurgebieden van Staatsbosbeheer laten hun prachtige herfstkleuren zien. Tijdens de Kabouterweek, maar ook daarbuiten, ga je in de gezonde buitenlucht met je (klein)kinderen, verkleed als kabouters, op zoek naar sporen van échte kabouters. Dat doen jullie op de kabouterpaden, te vinden op 18 locaties in Nederland zodat je nooit ver hoeft te reizen. Op de website vind je meer info over de locaties: Kabouterweek. Bij Oversijssel kon ik alleen wat in Ossenzijl vinden, maar bij Gelderland kwam ik bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal uit :-).

20) Ga naar buiten!

Op een eerdere blog op Vettt lieten we al eens een aantal van onze wandeltips zien. Zeker de moeite waard om even naar te kijken mocht je zin hebben in een dagje bos!

Dit waren mijn 20 tips. Zoals je ziet staat techniek centraal, er worden echt leuke dingen georganiseerd voor de jeugd van tegenwoordig. Natuurlijk weet ik dat dit nog niet alles is, want Twente en omgeving is groot! En wie weet ga je wel een dagje of weekje op stap naar het Westen, Zuiden of Noorden. Ook daar is vast heel veel leuks te doen. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips en wens jullie een hele fijne, hopelijk zonnige, herfstvakantie! Heb je zelf nog tips? Laat hieronder een berichtje achter! En vergeet je niet de Herfstspecial te checken voor NOG meer inspiratie, je download hem hier.

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.