Op paddestoelentocht bij Kasteel Twickel door Stephanie

Door

Bepakt en bezakt, rubberen laarzen aan, dikke sjaal om en een wasberenmuts op (de kinderen dan, ik niet) hadden wij afgelopen zondag, net als de rest van Nederland denk ik, zin in een lange wandeling in de natuur. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw, paddenstoelenzoekavontuur begin maar gauw!

 

Twickel op een zonnige herfstdag

Samen met schoonzus, neefje, nichtje, man, peuter-bijna-kleuter en baby vertrokken we richting kasteel Twickel. Een landgoed van 4000 hectare vlakbij Delden en ook, heel fijn, vlakbij Hengelo. Het is een prachtig gebied vol glooiende weilanden, beekjes, dichte bossen met zandpaadjes, kleine meertjes waar viervoeters een frisse duik kunnen nemen en, natuurlijk, hét kasteel inclusief indrukwekkende ophaalbrug over een gracht en fontein.
Het Twickel is ieder jaargetijde mooi maar in de herfst is het daar wel uitzonderlijk prachtig. Als het bleke herfstzonnetje tussen de duizend-en-een kleurige bomen schijnt wordt zelfs de grootste chagrijn vrolijk.

 

Paddenstoelenspeurtocht

Onze missie was om zoveel mogelijk paddenstoelen van onze paddenstoelenspeurkaart te vinden. In ons “eigen bos” hadden we er al een paar ontdekt, maar onze lievelings nog niet. We hadden amper een stap in het bos gezet of de eerste paddenstoelen waren al gespot. Dankzij onze speurderskaart die we gratis hadden ontvangen via IVN Scharrelkids, wisten we dat we te maken hadden met een heuse vliegenzwam. Dit exemplaar was zo groot dat de kinderen wel even moesten controleren of het geen kabouterhuisje was. Aan het einde van deze blog vind je een linkje om zelf de paddenstoelen speurderskaart aan te vragen.

Herfstwandeling Twickel

De Vliegenzwam

 

Beekjes en ijsvogels

Natuurlijk moesten er beekjes overgestoken worden om ook aan de overkant te speuren naar paddenstoelen. Dit leverde geen nieuwe vondsten maar wel een natte schoen op. Ook leuk. Terwijl de kinderen voorzichtig over de stenen, en zonder verdere natte voeten te behalen de overkant bereikten hoorden we van voorbijgangers dat zij eerder die dag, precies op ditzelfde plekje, een paartje ijsvogels hadden gespot. Zoveel geluk hadden wij helaas niet.

 

Rodekoolzwam, reuzenbovist en de geschubde inktzwam

Het Twickel is zo uitgestrekt dat er verschillende routes mogelijk zijn. Wij hadden geen idee welke route we moesten nemen en kozen op goed geluk de bosrijkste. Hoe langer we zochten, hoe beter we werden. Links en rechts, op boomstammen, onder boomstammen, tussen de blaadjes en de takjes en aan overkant van beekjes. We zagen overal prachtige zwammen. Als ware professionals schalden de kids de juiste namen van de paddenstoelen: “Dit moet wel een rodekoolzwam zijn, jouw lievelings mama!” “Kijk, hier heb ik heel veel elvenbankjes bij elkaar gevonden”, “Oh en onder deze boom staat een echte reuzenbovist!”

Dankzij een tip van medespeurders zagen we in een zijstraatje nog een groepje geschubde inktzwammen staan, en niet veel later zagen we zulke grote tondelzwammen dat Boaz er op kon gaan zitten!

Herfstwandeling twickel

We zagen eekhoorntjes brood “waar al kleine stukjes van af zijn gegeten door de muizen, hé mama?” en we zagen knalgekleurde geelwitte rusula’s, we zagen de gewone zwavelkop en nog heel veel meer vliegenzwammen. Alleen de stinkzwam hadden we nog niet ontdekt.

De grote stinkzwam komt met behulp van een eiertand uit een vuistgrote knol die in de volksmond met heksen- of duivelsei wordt aangeduid. Daaruit strekt zich in enkele uren de 10–20 cm lange poreuze en holle steel. De hoed van de paddenstoel is dan met een groene slijmerige sporenlaag bedekt die een zeer penetrante aasgeur verspreidt, zelfs tegen de wind in te ruiken. (bron:wikipedia) Als de zwam uit is gegroeid, lijkt deze een beetje op een piemel. Dit hele verhaal vonden alle jongens, jong én oud, super interessant. De blijdschap was dan ook van de gezichten af te lezen toen we na lang zoeken een klein glibberig exemplaar tussen de bladeren ontdekten.

Herfstwandeling twickel

De grote Stinkzam

De tijd vloog voorbij terwijl we aan het zoeken, springen, klimmen en klauteren waren. Onderweg kochten we nog een paar vers geplukte appeltjes en peren. Hiervan maakte ik deze week deze verrukkelijke taart.

Natuurlijk hebben we het imposante kasteel nog even bekeken. Landgoed Twickel is een geweldige locatie om op een mooie middag uren door te brengen, en één van de weinige natuurgebieden waar honden los mogen lopen.

Herfstwandeling bij Twickel

 

Mocht je na een lange wandeling nog geen zin hebben om naar huis te gaan of verlangen naar een beker warme chocolademelk met slagroom dan kun je goed terecht bij restaurant mét speeltuin Hoogspel op steenworp afstand van Twickel. Ook hier zijn de viervoeters weer meer dan welkom!

Speurderskaart aanvragen

Wil je net als Stephanie ook op paddenstoelenjacht gaan? Via deze link kun jij ook de gratis paddenstoelenspeurkaart aanvragen bij IVN: Bestel gratis zoekkaart.

 

Stephanie is moeder van twee zoontjes Boaz (’11) en Midas (’14) en woont (nu nog) in Enschede. Per 2016 gaat Stephanie verhuizen naar Hengelo. Ze gaat er met de boys regelmatig op uit. Stephanie is vaste gastblogger voor Vettt daarnaast schrijft ze ook op haar eigen blog: www.wolferien.com.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.