Het superswingende Afrikafestival

Na een jaar verheugen is het komende zaterdag en zondag eindelijk weer zover: het Afrikafestival.  Het vindt plaats op één van de mooiste plekken van Twente: het openluchttheater van Hertme. Mijn Afrikaanse zoon Thabang en ik gaan genieten van de heerlijke en ontspannen sfeer, de leuke kramen en het lekkere eten. Weer of geen weer, het is altijd een mooi festijn (en ik denk dat ik er al zo’n 15 keer ben geweest).

Het Afrikafestival

Al bijna 30 jaar wordt het Afrikafestival georganiseerd en het is ondertussen uitgegroeid tot een groots evenement. Het hoort zelfs bij de beste 25 festivals van Europa, hoe gaaf is dat!

Er staan dit jaar 12 groepen met Afrikaanse muziek op het podium. Uit alle hoeken van Afrika komen de artiesten voor spetterende optredens. Van Mali, Zanzibar tot aan Burkino Faso en Nigeria. Je kan lekker mee swingen vlak voor het podium, maar je kan ook heerlijk zitten op een bankje in het theater (en schuilen indien nodig, dat hebben we helaas al vaak gedaan).

Afrikafestival

Afrikafestival

Het festival is niet alleen voor muziekliefhebbers, er is nog veel meer te doen:

  • Je kan er heerlijke gerechten proeven op de exotische markt; van Afrikaans eten (Bobotie, Couscous, Falafel), loempia’s, pittige kipcurry tot aan bakjes gevuld met tropische vruchten. En wat denk je van het drinken uit een kokosnoot met een rietje? Je kan er ook terecht voor de wat minder spannende maaltijden (denk aan oerhollandse patat met mayo).
  • Er staan zo’n 100 (!) kramen met Afrikaanse spullen. Je kunt er prachtige doeken kopen, sieraden (wij hebben al eens een mooie ketting met heuse vissenbotjes gescoord), schalen, maar ook kleding en kunst. Je kan er zelfs reisinformatie inwinnen, ik ben aan het sparen voor Zuid-Afrika in 2019/2020, dus dat duurt nog even voordat ik daar gebruik van zal maken.
  • Uitleven op een springkussen behoort tot de mogelijkheden.
  • Je kan er bijvoorbeeld ook een vlecht in je haar laten zetten of een henna tattoo laten aanbrengen. Tip: niet geschikt voor erg jonge en beweeglijke kinderen (leg ik straks uit).
  • Je kan zelf muziek maken: vooral de djembés zijn het uitproberen waard.
  • Kinderprogramma: dit jaar komt er voor het eerst een programma voor de kinderen. Dat moet natuurlijk uitgeprobeerd worden! Je kan sporen van ‘de big 10’ zoeken, een puzzelboek maken, Afrikaans knutselen en er is een Oegandees koor waarbij je workshops zang en dans kan volgen, dat willen we maar al te graag meemaken (al laat ik het schudden van de billen liever aan mijn zoon over).

Afrikafestival

Kortom: echt een festival voor iedereen (ook mijn andere zoon Sam is al vaak mee geweest), juist om op een ontspannen manier kinderen met de rijke Afrikaanse cultuur te laten kennismaken.

Het festival kost 24,50 voor een dagkaart (best duur, maarja …. als je al die prachtige Afrikaanse zangers en zangeressen naar dit gehucht laat vliegen, dan snap ik het wel). Kinderen mogen voor 2,50 naar binnen. Op beide dagen gaat de poort om 12 uur open.

Adres: Openluchttheater Hertme, Hertmerweg 31, 7626 LV Hertme. Je kan er komen met de auto en er rijden pendelbussen vanaf het station in Borne. Er zijn genoeg fijne campings in de buurt om er een extra mooi weekend van te maken. Meer informatie en het tijdschema van de optredens  is te vinden op: www.afrikafestivalhertme.nl.

Jullie hebben de uitleg van de henna tattoo tip nog van mij tegoed:

Thabang’s vriendinnetje had ook een henna tattoo laten zetten op haar hand en dat leek Thabang ook wel wat (er zat glitter bij en daar is hij nou eenmaal dol op). Dus wij voegden ons in de rij en uiteindelijk had Thabang precies dezelfde schitterende versiering op zijn hand staan. Wat was hij trots.

Afrikafestival

Daarna moest dat een half uurtje drogen. Tenminste, dat was de bedoeling. Oh. Dat bleek al snel een probleem. Binnen de kortste keren zat het henna overal: aan zijn wenkbrauw, in zijn kleren, in mijn kleren, aan andere mensen, op het muurtje waar we stonden, overal henna, behalve op de hand van Thabang. Wat had ik dan gedacht, dat hij nu ineens wel een half uur braaf stil zou gaan zitten? Niet dus. Schat dus vooraf de (on)mogelijkheden van jouw eigen kind even in ;-).

Baie pret en geniet van die pragtige fees!!!

 

Op zoek naar uitjes voor de zomervakantie?

Klik hier voor meer dan 40 tips en uitjes voor jouw zomervakantie in Twente.

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.