Hoe zoek je de juiste sport voor je kind?

Door maandag, april 9, 2018 1 Permalink 0

Vaak begint het als je kind het zwemdiploma heeft gehaald: de zoektocht naar de juiste sport. Als je zoon van voetbal houdt en je dochter van dansen, dan is het makkelijk. Je laat je kind een proefles volgen bij de dichtstbijzijnde club of bij de vereniging waar een vriendje al lid van is.

Maar wat als je kind geen uitgesproken voorkeur heeft?

Ben had z’n zwemdiploma gehaald en mocht een sport kiezen. Wat een dilemma! Wij wilden graag dat hij een teamsport zou kiezen, zelf vond hij dansen wel leuk en voetbal was helemaal niet zijn ding. Na een lange zoektocht en wat ‘overleg’ koos hij voor hockey. De trainingen waren prima, maar Ben heeft geen winnaarsmentaliteit en vond de wedstrijden vreselijk. Na de wedstrijd kon hij moeiteloos vertellen hoeveel grassprieten het veld telde, maar of hij nou gewonnen had of verloren, dat wist hij eigenlijk niet. De maat was vol na de zoveelste keer gezeur en gehuil voor een wedstrijd. Als hij er nu zelf niet klaar mee was, dan was ik het wel.

Als ze maar plezier hebben, toch?

De juiste sport voor je kind is een combinatie tussen dat wat hij leuk vindt én dat waar hij goed in is. Voor kinderen is plezier het belangrijkst in sport, maar dingen worden leuker wanneer je er goed in bent. Uiteraard wordt dit altijd beïnvloed door de omgeving. Dat wat ouders, broertjes, buurmeisjes of klasgenootjes doen, zal eerder aanspreken dan iets wat een kind niet kent. Sportclubs passen de lessen meestal goed aan op de jongste leden. Hoewel voor sommige sporten een minimale leeftijd geldt, komen kinderen eigenlijk altijd spelenderwijs met een sport in aanraking. Ze zullen nog niet meteen wedstrijdjes doen, maar werken daar geleidelijk naartoe.

BoesCoolFit

Wij hebben thuis de regel dat de sport die gekozen wordt minimaal een jaar lang de sport blijft. Anders zijn ze in staat iedere 3 maanden wat anders te kiezen en dat is, zeker bij een teamsport, niet erg wenselijk. Gelukkig is er in Oldenzaal een goede oplossing voor dat probleem. Een aantal jaren geleden is BoesCoolFit opgericht door een aantal enthousiaste sportievelingen. BoesCoolFit geeft kinderen de kans om meerdere korte cursussen te volgen, zodat ze uiteindelijk de sport kunnen kiezen die ze leuk vinden. Steeds meer verenigingen sluiten zich hierbij aan, zodat de kinderen uit een grote hoeveelheid sporten kunnen kiezen. Ben volgt hierdoor nu, na een jaar lang trampoline springen, een korte cursus tennis. In Enschede heb je ook zoiets, daar heet het Sjors Sportief.

Wat als ze daarna nog steeds geen keuze kunnen maken?

Geef het niet te snel op. Ik denk dat het belangrijk is goed te kijken naar je kind. Je weet zelf wel een beetje wat bij hem/haar past en wat hij/zij leuk zou kunnen vinden. Sportclubs en verenigingen bieden over het algemeen de mogelijkheid een proefles te volgen, zodat je kind een sport kan uitproberen voor het een keuze maakt. Of laat je zoon of dochter eens met een klasgenootje meegaan naar de sportles. En last but not least: goed voorbeeld doet volgen! Ik ben ook benieuwd wat jullie ervaringen zijn. Heb je nog tips voor lezers? En zijn er andere gemeentes waar ze ook zoiets als BoosCoolFit hebben? Laat het weten in een reactie, ik hoor het heel graag!

Over Lotte

Meer blogs van Lotte lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Bennie Nordkamp
    april 9, 2018

    Wat een leuke reactie op de werkwijze van BoesCoolFit.
    Onze doelstelling is inderdaad om kinderen kennis te laten maken met alles wat op sportgebied in Oldenzaal te beleven valt. Veel ouders en kinderen kennen de mogelijkheden niet die er zijn. De kans dat een kind dan een sport vindt die ze leuk vindt neemt dan toe. De meeste kinderen vinden uiteindelijk ook de sport die ze leuk vinden. Ook ouders hebben hierin natuurlijk een taak. Zij kennen hun kind het best en kunnen de keuze van sport enigszins sturen. Sommige kinderen gedijen beter in een teamsport, anderen meer in een individuele sport. Ook de vakleerkracht kan hierin een belangrijke rol vervullen. Hij kent de talenten en vaardigheden van de kinderen en weet ook het interesse gebied van het kind. Mijn mening is dat de vakleerkracht een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de sportkeuze. Zeker bij de kinderen waarbij alles niet vanzelfsprekend gaat.