Instax mini: zo maak je de mooiste foto’s met de Instax camera!

Ik heb al meer dan 3 jaar ervaring met mijn Instax camera. En tegenwoordig zie je ze overal: vrolijk gekleurde instax camera’s. Misschien heb je er zelf ook wel één? Of wellicht heeft jouw zoon of dochter het al een tijd op het wensenlijstje staan. Ik heb mijn geelgekleurde instax mini camera inmiddels al meer dan 3 jaar. Eerlijk is eerlijk: ik heb nog nooit zoveel plezier gehad van én met een camera. Ik krijg regelmatig de vraag: “Nienke, heb jij nog tips?” Jazeker. Maar dat ik met mijn instax camera echt kan ‘lezen en schrijven’ is ook wat overdreven. In deze blog deel ik graag mijn beste tips en trucs voor instax fotografie.

Een VETTTE camera met een gebruiksaanwijzing

Hoe ontzettend leuk deze camera ook is: het is en blijft een camera met weinig technische foefjes én een gebruiksaanwijzing. Tijdens mijn 365 dagen project heb ik het toestel een jaar lang als een soort van kangoeroejong bij mij gedragen. Ik maakte iedere dag een foto met mijn Instax camera voor mijn ‘making memories’ project. Door dit project denkt iedereen dat ik een instax expert ben. Ik moet toegeven: ik weet inmiddels wel hoe het niet werkt. Maar na 3 jaar oefenen, zit er bij mij nog steeds regelmatig een slechte foto tussen. Houd er dus rekening mee dat je, ondanks al mijn goed bedoelde adviezen, alsnog een (dure) mislukte foto uitrolt.  Want de foto’s zijn niet goedkoop. Toch ben ik er van overtuigd: fotograferen met een instax camera kan je leren.

Tip 1: Wat je ziet…dat krijg je niet met een Instax camera

Let op: van al mijn tips en trucs voor instax fotografie is dit de belangrijkste. De ‘zoeker’ van een instax mini 8 camera en de ‘kijker’ komen niet bepaald overeen. Eén ding is zeker: wat je ziet is in in ieder geval nooit wat je krijgt. Om toch het beeld te krijgen wat ik wil, draai ik mijn camera altijd iets meer naar rechts, om uiteindelijk het plaatje te fotograferen, zoals ik het zou willen.

instax camera tips en trucs

Tip 2: De flitser van de Instax camera

De camera flitst altijd. Je kan de flitser niet uitzetten. Er zijn vijf standen die je handmatig moet instellen. Er zijn vier standen met een automatische aanduiding bij welk weer je welke stand zou moeten gebruiken. Daarnaast is er nog de Hi-Key extra flits functie. Deze functie is met name geschikt voor fotografie binnenshuis. De camera geeft door middel van een rood lampje aan welke flitser je het beste kan gebruiken. Maar ik zou zeggen: trap er niet altijd in. De camera heeft bijna altijd gelijk, maar net als jouw TomTom, moet je niet altijd blindelings het apparaat volgen. Gebruik gewoon je boerenverstand.  

Tip 3: Keep the distance

De beste afstand voor een goede Instax foto is vanaf circa 60 cm tot maximaal 5-6 meter vanaf het object dat je wilt fotograferen. Een vrolijk bloemetje in jouw achtertuin fotograferen werkt natuurlijk niet op 1,5 meter. Op heldere dagen geldt dat je nog best wel ver kan fotograferen.

instax fotografie

Tip 4: Zonnetje in huis

Pas op met zonlicht, lamplicht, spiegels en ramen. Tegen lichtbronnen of reflecterende voorwerpen in fotograferen is vragen om een lelijke zwarte stip op jouw foto. Fotografeer daarom, als het even kan, met de zon mee.

Tip 5: Zorg voor een doka

Net als een echte foto heeft een polaroid foto een doka [donkere kamer] nodig om goed te ontwikkelen. Nee, het is geen grapje! De kleuren zijn echt veel mooier als je de foto in een donkere omgeving laat ontwikkelen. Ik stopte de foto altijd meteen terug in het hoesje van mijn toestel. Dat werkte prima. Heb vooral ook geduld! Eerst rustig laten ontwikkelen…dan pas kijken.

Tip 6: Don’t move

De instant camera is naar mijn mening bedoeld om even stil te staan bij het moment dat je wilt fotograferen. Bewegende beelden gaan dus niet werken.

Nog een paar praktische tips voor het gebruik van je Instax camera.

  • Houd de compositie rustig. Een mooie foto maken in een donker bos is mij nog nooit gelukt met deze camera.
  • Het beste moment voor een mooie foto is op een zonnige zomerse dag met een strak blauwe lucht.
  • Zorg voor een paar reservebatterijen als je op pad gaat.
  • Bewaar het toestel niet in de zon of in een warme auto.
  • Houd de lens goed schoon.
  • Houd de klep dicht. Ik bedoel: als je tussentijds de camera opent, dan gaat het fotopapier absoluut kapot.
  • Wapper nooit, maar dan ook nooit, met het fotopapier tijdens het ontwikkelproces.
  • Houd bij hoeveel foto’s je gemaakt hebt. Het is mij meerdere keren overkomen dat de film leeg was, terwijl het apparaat aangaf dat er nog foto’s beschikbaar zijn. Sta je daar te kijken zonder reservefoto’s. Momentje gemist.

VETTT leuk voor kids

Je snapt vast zelf wel dat een instax camera echt leuk voor kinderen is. In tegenstelling tot alle andere camera’s heb je namelijk meteen resultaat. De instax mini 9 camera is ook geschikt voor selfies. Leuk idee voor een fotoshoot of interactieve speurtocht tijdens kinderfeestjes. Hoewel de camera niet duur in aanschaf is, zijn de speciale filmpakjes behoorlijk prijzig. Wacht op een leuke aanbieding of zoek op internet naar bulkprijzen. Ik koop de pakjes overigens gewoon bij de HEMA. Daar hebben ze de leukste variaties van fotopakjes die je kunt kopen!

De dochter van VETTT-blogger Yvette heeft ook een Instax-camera, gezien bij een YouTuber :-). Ook zij is er heel blij mee! Erg leuk dat kinderen zo op een andere manier met fotografie in aanmerking komen. En er moet ineens nagedacht worden over waar je wel en niet een foto van maakt, want in een pakje zitten maar 10 foto’s. De prijzen voor de camera variëren, bij Bol.com vonden we er 1 voor 65 Euro.

Instax mini

Inspiratie nodig voor je Instax camera?

Tot zover de beste tips en trucs voor instax fotografie. Ik hoop dat je wat aan deze minicursus hebt. En dan nu: aan de slag! Heb je vragen? Stel ze gerust! Veel plezier met jouw instax camera.

Voor meer inspiratie en voorbeeldfoto’s bekijk mijn Instagram account. Lees ook de blog van Marloes over vakantiefotografie met kinderen.

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.