Interview met Voedings- en Lifecoach Can Kroezen

Maak kennis met Voedings- en Lifecoach Can Kroezen. Can gaat op 22 maart de workshop ‘Het gezondheidswiel’ verzorgen voor Vettt. Er zijn nog een paar plekjes vrij! Ik vind Can ontzettend inspirerend; via een omweg heeft ze uiteindelijk moeten kiezen voor zichzelf. In die periode heeft Can zich verdiept in gezonde voeding en het creëren van balans en merkte wat dat voor haar en haar gezin gedaan heeft. 

Wie ben je? En wat voor bedrijf heb je?

Mijn naam is Can Kroezen-Cornelissen, getrouwd met Bert en (stief)moeder van Nienke, Marloes en Tim.

Sinds 2002 ben ik zelfstandig ondernemer en in die hoedanigheid begeleid en coach ik ondernemers bij voornamelijk personeelsaangelegenheden en ziekteverzuim.

In 2014 ben ik gestart met GoodFood HappyLife, waarin ik mijn passie (duurde wel even voordat ik die ontdekt en erkend had) in de praktijk breng als Voedings- & Lifecoach.

Can Kroezen

Can Kroezen

De combinatie tussen mijn ene bedrijf HRM Support Services en anderzijds GoodFood HappyLife maakt dat ik op een praktische, open en luchtige manier kan bijdragen aan enerzijds ziekteverzuim voorkomen of terugdringen en anderzijds bewustwording vergroten van het belang van goede voeding en gelukkig (werk)leven. Op deze manier ben ik veel bezig met het geven van trainingen en het coachen van werknemers, werkgevers, ouders, kinderen, onderwijs etcetera. Zo is geen dag hetzelfde en mag ik de hele dag bezig zijn met dingen die ik ontzettend graag doe.

Vers van de pers: Meer en meer integreren mijn diensten vanuit GoodFood HappyLife in de dienstverlening van HRM Support Services. Vandaar dat ik nu de overstap naar een nieuwe naam en een nieuwe website heb gemaakt. Vanaf maart dit jaar heten wij: Vita-HRM.

Workshop gezondheidswiel

Can tijdens een workshop die ze voor Vettt heeft gegeven.

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

Het ondernemerschap is mij met de paplepel ingegoten. Al heel jong wist ik dat ik m’n eigen bedrijf zou hebben. Hoe, wat, wanneer en waar was natuurlijk nog een raadsel. Na een lange omweg, diverse zijsporen en -sprongen, kwam ik in 2012 op een punt waar ik moest kiezen; echt voor mezelf kiezen óf ziek worden. De grens was bereikt. Ik koos gelukkig om heel hard met mijzelf aan de slag te gaan en leerde mijn eigen hoogsensitiviteit en beelddenken kennen en leerde hiermee om te gaan en om te zetten in positieve dingen. Dit wilde ik ook anderen meegeven, waardoor ik de opleiding Lifecoach heb gedaan en alvast actiever werd als coach.

Vervolgens maakte ik ook de stap naar gezonde voeding. Ik dacht eigenlijk altijd dat ik heel gezond leefde en kookte, maar daar kwam ik snel terug na een beetje verdieping. Enorme sprongen zijn er toen gemaakt in mijzelf maar ook in ons gezin en daar kwam mijn passie naar boven. De informatie die ik tegenkwam vond ik vaak nogal droog en taai van stof. En wij dachten, dat kan anders. Zo is GoodFood HappyLife ontstaan. Gezondheid, voeding, geluk. Kortom kiezen voor jezelf. Op een open en vooral positieve wijze werken aan gezonde voeding, goede persoonlijke ontwikkeling en een gelukkig leven, dat is waar ik voor wil gaan. Onder de naam Vita-HRM zet ik deze lijn door.

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Ik run mijn bedrijf alleen maar het voelt zeker niet als alleen werken. Ik spar veel met andere mensen en ik zoek graag de samenwerking op. Zo heb ik samen met Hilde Vehof, Budgetcoach, een hele mooie training “Gezond voor Weinig” ontwikkeld. Leren gezonder te leven met een klein budget.

En met Cecil Rupert-Zengerink, Arbeidsjurist heb ik een Praktijkopleiding P&O en Arbeidsrecht geschreven die wij 2 keer per jaar geven voor MKB ondernemers/managers die veel met personeel te maken hebben.

Door de samenwerking aan te gaan met andere “experts” kun je in mijn ogen veel meer kennis delen en leer ik zelf ook nog iedere dag. Het voelt dus zeker niet als alleen werken.

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Ik ben niet anders gewend dan op deze manier te werken. In mijn tijd in loondienst had ik geen kinderen waar ik de volle zorg voor had en toen ik moeder werd van Tim, was ik al geruime tijd zelfstandig. De eerste paar jaren was ik enorm op zoek naar balans. Als ik aan het werk was, wilde ik bij Tim zijn, en als ik bij Tim was, vond ik dat ik naar kantoor moest. Dat hoort (deels) bij het ondernemer zijn, denk ik. Ook al werk je parttime, je bent wel fulltime ondernemer. Dat gaat altijd door. Ik heb daar inmiddels wel m’n rust in gevonden, maar heb daar zelf ook wel coaching bij gehad. Ik probeer zoveel mogelijk werk te doen in de uren dat Tim op school zit (en de avonden). Lastig is het soms, maar eigenlijk gaat het allemaal prima.

Good food happy life

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Ik zou moeders heel graag mee willen geven dat het oké is dat je ook tijd voor jezelf neemt en dat je het oké is om hulp te vragen. Met het gezondheidswiel gaan we prachtig in kaart brengen waar de disbalans zit en ik denk dat bij zeer veel moeders deze disbalans ontstaat bij persoonlijke ontwikkeling en ontspanning (tijd voor jezelf). Door jezelf toestemming te geven dat jij ook echt voor jezelf mag kiezen wordt je balans een stuk beter en daarmee je dag een stuk leuker!

Alvast een gouden tip voor iedere (werkende) moeder die vaak ook het gevoel heeft dat de dag te weinig uren heeft: Ik heb onlangs het boek Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferris gelezen. Deze kan ik iedereen aanraden die het gevoel heeft op zoek te zijn naar balans. In het bijzonder de werkende/ondernemende vrouw zal met deze tips veel tijd kunnen winnen.

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Ik spreek met mensen, mag ze adviseren en zie daar vervolgens iets ten positieve veranderen. Ik vind het heerlijk om te spiegelen en mensen inzichten te geven, waarmee ze vervolgens weer verder kunnen

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Ik probeer zoveel mogelijk van het moment te genieten en als ik dit over 5 jaar ook nog doe, is dat ook helemaal goed. Jarenlang ben ik bezig geweest met ambities, vooruitkijken en het plannen van de toekomst. Als ik dáár ben, dan ben ik waar ik moet zijn. Dán ben ik gelukkig! Hierdoor vergeet je te genieten van de weg en ben je alleen maar bezig met je einddoel. Jammer, toch?

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Ik ga graag wandelen in De Gravenallee in Almelo. Een prachtig bos dat van Almelo doorloopt tot aan Albergen. Hele stukken waar je geen mens tegenkomt. Heerlijk! En zodra het weer mooi weer wordt: De Karmeliet in Zenderen, een heerlijk theehuis met een speeltuin voor de kids. Ideaal voor een luie zondagmiddag.

Workshop gezondheidswiel

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.