Interview met Judith Huttenhuis van Ayuda

Door

Wie ben je en wat doe je?

Hoi, ik ben Judith Huttenhuis (39), getrouwd met Eus en moeder van 7-jarige Lola. Geboren en getogen in Oldenzaal en nog steeds woonachtig aan de rand van het centrum.

Ayuda

Sinds iets meer dan 10 jaar heb ik mijn eigen massagepraktijk genaamd Ayuda. De praktijk ligt direct achter ons huis, waardoor ik werk en gezin heel fijn kan combineren. Ik geef allerlei massagebehandelingen zoals:

 • Stoelmassage (zowel in de praktijk als bij bedrijven);
 • Indiase hoofdmassage;
 • Ontspanningsmassage;
 • Sportmassage;
 • Klachtengerichte behandeling;
 • Zwangerschapsmassage;
 • Shambala behandeling;
 • Voetreflexmassage;
 • Hotstone massage;
 • Handreflex;
 • Kruidenstempelmassage.

Ook geef ik daarnaast cursussen en workshops aan mensen die het fijn vinden om meer over verschillende massagetechnieken te leren. Ik merk dat ik erg blij word en er vooral ook energie van krijg om mijn kennis over te brengen aan mensen die hier voor openstaan. De cursussen vinden plaats in kleine groepen op een prachtige boerderij midden in de natuur in het buitengebied van Oldenzaal.

AyudaPoweryoga: een wens in vervulling!

Afgelopen jaar is er ook een grote wens van mij in vervulling gegaan: ik heb een opleiding tot poweryoga docent afgerond. Sinds januari dit jaar geef ik met regelmaat lessen Power Yoga basic. Voor iedereen toegankelijk met of zonder yoga-ervaring. Ik werk niet met een abonnement, wie zin heeft komt. Vrijheid blijheid :-).

Run je Ayuda alleen of met anderen?

Mijn onderneming run ik alleen en dat is een bewuste keuze. Ik vind het fijn om alleen beslissingen te nemen en om mijn eigen plannen en wensen na te streven. Het fijnst van de manier waarop ik werk vind ik de diversiteit van mijn werkzaamheden. Ik hou niet van eentonigheid. De ene dag geef ik stoelmassages op de werkvloer bij een bedrijf, de andere dag geef ik thuis in mijn praktijkruimte behandelingen, een andere keer geef ik yogales of een workshop. Die afwisseling is heel belangrijk voor mij. Maar zonder mijzelf te verliezen, want me-time en een goede balans vind ik ook ontzettend belangrijk. Alles wat ik doe staat heel dicht bij me en ondanks dat ik mijn onderneming alleen run, spar ik heel vaak met collega-ondernemers.

Ayuda

Wilde je altijd al voor jezelf werken?

Als je mij vroeger zou zeggen dat ik later een eigen bedrijf zou hebben zou ik het nooit hebben geloofd. Het was totaal niet mijn plan om een eigen bedrijf te starten.

Ik heb altijd een passie voor sport gehad. Het was mijn bedoeling om de ALO in Zwolle af te ronden om docent Lichamelijke opvoeding te worden. Wegens privéomstandigheden ben ik in het laatste jaar gestopt met mijn opleiding en ben ik een jaar vrijwilligerswerk gaan doen. Ik was mijzelf in deze periode wat kwijt, maar in dat jaar heb ik toch besloten weer verder te gaan met een sportopleiding. Ik begon aan de sportopleiding van het CIOS in Arnhem. Hier heb ik onder andere de éénjarige opleiding tot sportmasseur gevolgd. Na het CIOS werkte ik als bewegingsagoog bij Het Bouwhuis in Enschede. Deze baan heb ik vier jaar met heel veel plezier gedaan. Maar ‘helaas’ moest ik weg wegens bezuinigingen. Ik had geen flauw idee wat ik toen wilde gaan doen…

Toen mijn zus mij vroeg wat ik het allerliefste zou doen – zonder beperkende gedachten – dacht ik gelijk aan masseren. Ik ben hiermee aan de slag gegaan. Met mijn basis als sportmasseur ben ik hiernaast allerlei opleidingen en cursussen gaan doen om mijn droom te verwezenlijken. Vervolgens ben ik naar de KvK gestapt en mijn bedrijf Ayuda was geboren! Gelukkig begon de praktijk al vrij snel goed te lopen. En ik kon écht doen waar ik blij van wordt en daar geniet ik elke dag van.

Ayuda

Hoe regel je dat? Werk, privé en gezin combineren?

Voor mijn gevoel heb ik een goede balans met betrekking gezin, werk, huishouden en sociaal leven. Dit heeft overigens jaren geduurd en na veel vallen, weer opstaan en bijstellen kom ik steeds meer in balans.

Ik gaf al eerder aan dat me-time heel erg belangrijk is voor mij. Wij hebben bijvoorbeeld bewust gekozen voor niet meer kinderen na Lola. Ik vind het heel belangrijk dat je voldoende tijd, ruimte en balans hebt voor alle aspecten in het leven en wanneer je iets doet je het met 100% bezieling kunt doen. Ik weet van mijzelf nu langzaamaan wel dat het een must is voor mij om naast mijn werk, gezin en sociale contacten ook tijd voor mijzelf te creëren. Ik laad dan zelf op en vind dan rust, ruimte en verstilling in mijzelf. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar hier word en blijf ik een blij mens van. Ik geloof er niet in dat je goed voor andere mensen kunt zorgen wanneer je niet goed voor jezelf zorgt. Wat ik graag doe om zelf weer op te laden is een saunabezoek, wandelen in de natuur, meditatie, yoga, hardlopen, quality-time met mijn gezin, maar ook van een gezellig feestje met lieve mensen en lekkere wijntjes kan ik enorm genieten!  Dit zijn voor mij ingrediënten om mijzelf weer op te laden!

Superwoman?

Wat ik ook erg belangrijk vind is het gevoel los te laten dat ik “superwoman” moet zijn! Ik kan en wil bijvoorbeeld niet alle feestjes bezoeken en maak selectief keuzes, ook al geeft dit soms teleurstellingen bij andere mensen. Gelukkig heb ik een heel lief sociaal vriendennetwerk, dat mij begrijpt en respecteert om wie ik ben. Het klinkt egoïstisch, maar soms moet je echt voor jezelf kiezen om jezelf niet te verliezen.

Ook heb ik iemand thuis die me helpt met de huishouding,zodat niet alles op mijn schouders komt op dit gebied. Tevens heb ik meerdere oppasmeisjes, zodat wanneer ik iets wil gaan ondernemen dit geen reden is om dit niet te doen. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid en vrijheid is erg belangrijk voor mij. Echter, het blijft elke dag een uitdaging om een bedrijf, gezin, huishouden en sociaal leven te combineren. Wél een leuke uitdaging!

Als je moeder wordt…

Als je moeder wordt, lijkt het alsof alles in het begin om je kind(eren) draait en voelt bijvoorbeeld in het begin een douchebeurt als een hele wellnessdag. Ook heeft het tijd nodig om te wennen aan je nieuwe gezinsleven. Ik heb destijds mijn praktijk wel doorgezet, maar op een veel lager pitje dan wat ik nu doe. Poeh, ik vond het pittig de eerste jaren om alles te combineren, maar uiteindelijk viel alles wel op z’n plek!

Zelf vind ik het het belangrijk dat als je kinderen hebt je ook echt tijd en ruimte vrijmaakt voor het gezin. Ik hou van rust in mijn gezin en ben geen type, dat mijn kind elke dag naar de opvang wil brengen. Ik begrijp dat dat voor anderen wel werkt, maar voor ons gezin werkt dit prettiger. Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik respecteer ieders keuze hierbij. Persoonlijk houd ik ervan om klaar te staan met een kopje thee met een koekje als Lola uit school komt. Dit vond ik zelf als kind ook heel prettig. Omdat veel onder schooltijd werk, kan ik dit nog steeds bijna elke dag realiseren. Ik voel me dankbaar en bevoorrecht dat ik op deze manier moeder mag en kan zijn en tevens mijn eigen praktijk kan runnen, wat ik met heel veel liefde doe. Ik heb dus bewust gekozen om de eerste jaren minder uren te werken en er veel voor Lola te zijn. Nu ze ouder wordt, is er op natuurlijke wijze ruimte ontstaan, zodat ik mijn praktijk verder kan uitbreiden.

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Wat ik andere moeders wil meegeven: zorg in eerste instantie goed voor jezelf, want dan ben je echt ook een prettige moeder voor je kids. Op welke wijze je dit voor jezelf moet invullen is per persoon verschillend. Het is vaak wel een uitdaging en een zoektocht. Wat mij opvalt is dat jonge moeders veelal hetzelfde leven leiden als voor de geboorte: werken, sport, sociaal, huishouden… Alles ‘moet’ doorgaan en in mijn ogen is dit echt topsport bedrijven.
Wees wat zachter, liever en milder voor jezelf en je wordt een blijer mens!

Er MOET zoveel. Mijn ervaring is dat wanneer je te veel doet, je lichaam & mind dat allemaal op een gegeven moment niet meer zo leuk vinden. Dit kan zich dan uiten in allerlei vervelende zaken….. blijf in verbinding met jezelf en voel wat jij nodig hebt als moeder. Streef ernaar om je dromen te verwezenlijken en leef niet teveel vanuit beperkende overtuigingen!

Het leven is bedoeld om te leven en te genieten, waarbij jij met jouw gezin op de eerste plaats komt. In mijn beleving gebeurt ook alles met een reden, wanneer er iets wegvalt komt er weer ruimte voor wat nieuws bijvoorbeeld.

Waar sta je met Ayuda over 5 jaar?

Hoe ik over 5 jaar sta? I don’t know and care. Ik heb nog plannen zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied, maar alles in de juiste balans, zodat de rust die ik persoonlijk erg nodig heb niet verstoord wordt. Ik heb geen concrete plannen, maar uit ervaring weet ik dat er allerlei moois vaak op je pad komt wanneer je je ervoor openstelt. En natuurlijk is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Ook minder ‘mooie’ dingen mogen er zijn en zorgen ook weer voor groei en ontwikkeling en leerprocessen in het leven.

Op de agenda…

Voor de komende periode staan er nog leuke workshops op de agenda, waaronder een workshop handmassage (7 april) en hoofdmassage (7 juli). Het is erg leuk om hier samen met bijvoorbeeld een vriend of vriendin, geliefde, buurvrouw of gewoon alleen aan deel te nemen. Een ochtend in tweetallen, waarin je de massage leert (én dus geeft) en er tevens één ontvangt: ontspanning, tijd voor jezelf en gezelligheid gegarandeerd. Ook in het najaar zijn er nog cursussen, dus lijkt het je leuk om zelf wat te leren op massagegebied? Geef je dan op voor één van de workshops of cursussen bij Ayuda!

Zie voor alle informatie mijn website:  www.massage-ayuda.nl

Tot slot: wat is je favoriete plek in Twente?

Dat is met stip op 1 de Tankenberg. Een natuurgebied op loopafstand van ons huis. Wanneer ik een uurtje over heb trek ik mijn wandelschoenen aan en geniet ik van de prachtige natuur die deze plek bezit. Echt een aanrader! 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.