Interview: Marieke van Kitsch en Koekjes

Door

In de categorie Vettt Stoere Moeders maak je kennis met een aantal stoere ondernemende Twentse moeders. Maandelijks wordt er een Twentse  moeder geïnterviewd over wat ze doet én hoe ze dat doet. Als eerste, Marieke Veldhuis-Damhuis van Kitsch en Koekjes. Meet Marieke!

 

Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

Ik ben Marieke Veldhuis – Damhuis, 35 jaar, getrouwd met Peter Veldhuis en moeder van Valentijn van 4 jaar. En sinds 7 jaar ben ik een nog steeds super enthousiaste eigenaar van Kitsch en Koekjes in Oldenzaal. Met Kitsch en Koekjes organiseren we workshops, kinderfeestjes en bedrijfsuitjes.

 

Hoe is Kitsch en Koekjes ontstaan?

Beginnen met Kitsch en Koekjes is nooit een vooropgezet plan geweest. Toen ik 27 jaar was, vroeg mijn moeder of ik met haar naar schilderles wilde gaan. Ik studeerde toen duaal aan de HEAO (commerciële economie, 4 dagen werken en 1 dag studeren) en had dus een erg druk leven. Voor de ontspanning ging ik mee en ik bleek toen de creatieve genen van mijn moeder te bezitten. Na een tijdje vonden wij (mijn moeder en ik), dat wij dit zelf ook wel konden doen en hebben toen de schuur bij mijn ouders ingericht als creatieve werkplek.
Vanuit daar schoven vrienden en familie aan, die namen weer buurvrouwen en collega’s mee en uiteindelijk kregen wij door het ‘via via principe’ van onbekende mensen een aanvraag voor een betaalde workshop. Hier hebben wij ja op gezegd, hebben toen een internetsite gemaakt, de naam bedacht en zijn toen volop pro deo aan de slag gegaan. Na 3 maanden was de vraag voor workshops en kinderfeestjes zo enorm, dat ik mijn full-time baan heb opgezegd. Op 1 januari 2009 zijn we toen aan de Wilhelminastraat in Oldenzaal officieel aan de slag gegaan met Kitsch en Koekjes.

 

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Ik run Kitsch en Koekjes samen met mijn moeder. Zij staat mij in alle tijden en op alle vlakken kosteloos bij en ik kan echt altijd op haar terugvallen. Achter de schermen (inkoop, mail, foto’s bewerken, planning, enzovoort) doe ik alles alleen, maar op de drukke dagen verzorgd zij samen met mij de workshops. Verder is het een klein familiebedrijf, want mijn vader en man maken heel veel dingen voor ons (bv.de vogelhuisjes, steigerhouten wandborden, de inrichting van het pand, enzovoort) en mijn broer heeft onze internetsite en online hobbywinkel gemaakt. En als de nood echt aan de man is, heb ik hele lieve vriendinnen, die mij allemaal al eens hebben geholpen op de dagen dat het echt nodig was!

 

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven combineren?

Tja, hoe regel ik dat…. Het komt zoals het komt en ik maak me niet snel druk, om de dag van morgen! Dat is echt mijn principe en doordat ik zo kan denken, ervaar ik vrijwel geen stress. Soms maak ik weken van 60 uur werken en dan laat ik mijn huishouden voor wat het is en denk ik: dat komt volgende week wel weer, als ik het weer even iets rustiger heb. En dit geldt eigenlijk ook voor mijn gezin en sociale leven. Er zijn periodes, dat de boog bijna 24/7 gespannen moet staan en ik draai de knop dan om en richt me volledig op mijn werk. Met in mijn achterhoofd, dat er dan ook weer snel een weekje komt waar ik er volledig voor Valentijn, Peter en mijn familie en vrienden kan zijn. Als ik dit niet zo doe, dan zou ik echt heel ongelukkig zijn, omdat ik dan het gevoel zou hebben, dat ik op alle fronten tekort schiet. Maar door te leven bij de dag en de drukte van mijn werk af te wisselen met een weekje quality time en ontspanning, hou ik het hoofd boven water en kan ik juist des te meer op alle fronten genieten van de dingen die ik doe.
Kitsch en Koekjes

Vriend Peter en zoon Valentijn

 

Wat zou je andere moeders mee willen geven die voor zichzelf willen beginnen?

Volg in alles je gevoel en je vrouwelijke intuïtie. Ik heb me echt in het verleden wel eens schuldig gevoelt tegenover Valentijn en op de momenten dat dat gevoel de  overhand kreeg, volgde ik mijn gevoel en deed ik een stapje terug in mijn werk. Toen Valentijn bijvoorbeeld 3 jaar was, heb ik gezegd: ik werk om mijn boterham met kaas te verdienen en voor de rest van de tijd wil ik er zoveel mogelijk voor Valentijn zijn totdat hij naar school gaat. Als ik op dat moment mijn gevoel niet had gevolgd, dan was ik dood ongelukkig geworden. En nu hij inmiddels naar school gaat, kan ik mijn zakelijke gevoel weer meer volgen en ga ik weer voor de boterham met kaviaar :-).Verder stoot ik werkzaamheden af, waar ik mezelf niet prettig bij voel. Ik bedenk bijvoorbeeld een nieuwe workshop of een nieuwe discipline, werk dit uit en ga het in de praktijk uitvoeren. Als na verloop van tijd blijkt, dat dit niet hetgeen is waar ik me prettig bij voel, dan stop ik er mee of sla een net andere weg in. OM gelukkig te zijn in wat je doet, moet je alleen dingen doen waar je je prettig bij voelt en die dicht bij je liggen.
Geld is dan ook absoluut niet belangrijk voor mij. Liever minder geld, maar een heel gelukkig leven met alleen maar leuke dingen, dan veel geld verdienen maar niet jezelf kunnen zijn in het hetgeen je doet!

 

Wat vind je het allerleukst aan je bedrijf?

De diversiteit. Ik ga van een kinderfeestje van 8 kindjes, door naar een bedrijfsuitje van 60 mensen om vervolgens weer in mijn pand een vrijgezellenfeest te verzorgen. Deze afwisseling zorgt ervoor, dat ik elke dag met heel veel plezier naar mijn werk ga.

Kitsch en Koekjes

Kinderfeestje bij Kitsch en Koekjes

Hoe zit Kitsch en Koekjes er over 5 jaar uit?

Echt geen flauw idee, hoe het er over 5 jaar zal zien en waar we dan staan 🙂 We zijn net verhuist naar een nieuwe pand en volop bezig om uit te breiden. We gaan een online hobbywinkel opstarten en ons richten op de organisatie van evenementen. Zoals in mijn eerdere antwoorden al te lezen is: ik ben doelgericht en richt me voor nu op deze nieuwe ontwikkelingen. En verder kijk ik per dag wat deze me weer gaat brengen, dus ik ben echt totaal niet bezig met waar we er over 5 jaar zullen staan. Ik hoop in ieder geval, dat ik dan nog steeds zo gelukkig ben met mijn gezin, vrienden, familie en Kitsch en Koekjes, zoals ik dat nu enorm ervaar!
Kitsch en Koekjes Oldenzaal

Kitsch en Koekjes Oldenzaal (bron: De Twentsche Courant Tubantia)

En tot slot; wat is je favoriete plek in Twente om met je gezin naartoe te gaan?

Mijn favoriete plek is: thuis. Fijn samen met Peter, Valentijn en onze hond Kufo. Soms een pyjama dagje, of lekker rond klungelen in en om huis. Maar als we dan (en helemaal straks met het mooie weer) lekker op pad gaan, dan zul je ons op het Hulsbeek vinden aan het water of in het Klimbos, of we pakken een drankje en hapje bij Cafe ‘t Peuleke in Rossum. Daar hebben ze een afgeschermde en kindvriendelijke speeltuin, met een heerlijk terras erbij.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over Kitsch en Koekjes? Neem eens een kijkje op de website, ze organiseren erg leuke activiteiten voor kinderen maar ook voor volwassenen: Kitsch en Koekjes.

Meer stoere Twentse moeders leren kennen?

Kijk hier voor alle interviews met de Twentse moeders die tot nu toe zijn geïnterviewd voor Vettt.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.