Interview met Marieke Vennik. Na 22 jaar begon ze met werkanders!

Ik ken Marieke van een cursus die we jaren geleden deden. De cursus heet ‘I can do it’ én was helemaal gericht op het ontdekken waar jouw talenten liggen. Supertof om te doen én nog toffer om te zien dat Marieke er mee aan de slag is gegaan.  Ze stopte met haar baan in loondienst en begon in 2017 voor zichzelf met haar bedrijf werkanders!.

Wie ben je? En wat voor bedrijf heb je?

Ik ben Marieke Vennik, 44 jaar, geboren en getogen in Enschede. Ik heb een man en 2 kids van 9 en 12!  Met mijn bedrijf, werkanders! help ik mensen op weg naar meer werkplezier en nieuw werkgeluk. Ik ben loopbaancoach en secretaressecoach.

weranders

Hoe ben je erop gekomen werkanders! te starten?

Ik ben op mijn 22ste begonnen met werken als secretaresse vanuit een ‘ik weet niet wat ik wil’ situatie. Nadat ik jarenlang en binnen allerlei verschillende bedrijven als secretaresse heb gewerkt, ben ik doorgegroeid naar een HRM-advies functie. Dat vond ik erg leuk, maar ik kwam er gaandeweg achter dat ik eigenlijk maar 1 onderdeel van het HR-vak écht leuk vond: mensen helpen met hun loopbaanontwikkeling/persoonlijke ontwikkeling. Er zijn zoveel mensen die het prima hebben in hun huidige functie, maar die ook ontzettend veel talenten hebben die niet gezien worden. Mensen in hun kracht zetten en er zo samen voor zorgen dat hun loopbaan nog leuker wordt, dat is waar ik oprecht blij van word. Door deze ontdekking kwam ik bij mijn werkgever in een ander vaarwater terecht en ben ik uiteindelijk vertrokken. Een hele stap na zo lang in loondienst te zijn geweest, maar ik had écht het gevoel dat ik hiermee aan de slag moest.

Run je werkanders! alleen of met anderen?

Alleen.

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Dat gaat eigenlijk heel goed. Als de kinderen op school zijn, heb ik tijd voor mijn klanten en mijn bedrijf. Ik plan mijn afspraken natuurlijk zelf, dus kan ik ervoor zorgen dat ik thuis ben zodra de kinderen uit school komen.

Mijn man kan ook zijn eigen tijd indelen en kan, als het nodig is, vanuit huis werken. Ik merk wel aan mezelf dat ik het nodig heb om af en toe te sparren met collega-ZZPers, gewoon om fris te blijven, inspiratie op te doen en af en toe ook even stoom af te blazen.

Ik heb mooie samenwerkingsprojecten met nog 2 andere collega’s, waar ik erg veel energie uit haal! Ik moet er wel voor waken mijn focus scherp te houden. Ik vind alles leuk aan mijn werk; de verhalen van mijn klanten, hen op weg helpen, en ook de marketingkant, het nadenken over nieuwe concepten en contact leggen met anderen! Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik veel achter mijn laptop zit. Als mijn oudste uit school komt en huiswerk zit te maken, zitten we tegenover elkaar aan de keukentafel met een kopje thee erbij, even de dag doornemen en vervolgens aan de slag.

Mijn sociale leven hobbelt daar ergens tussendoor, ook daar hou ik genoeg tijd voor over. Kortom; focus houden & rust nemen zijn erg belangrijk voor mij.

Werkanders

Teije (9) en Pien (12)

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Ga vooral iets doen waar je blij van wordt! Echt, dat is zoveel waard. We mogen met z’n allen steeds langer doorwerken; zorg er dan voor dat je werk hebt dat je energie geeft. Als je werk hebt waar je blij van wordt of waar je energie uit haalt, dan ben je vaak ook gezellig(er) voor het thuisfront. Leuke bijkomstigheid, toch? Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen genoeg kansen & mogelijkheden zijn. Zeker in de wereld waarin we nu leven. Misschien zie je die kansen of mogelijkheden niet meteen, maar ze zijn er wel. Soms heb je nieuwe inzichten nodig! Het kan dan heel verhelderend zijn om daar eens met iemand over te sparren, ik help je daar graag bij.

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Als ik mensen spreek, ben ik benieuwd naar hun verhaal. Wie zijn ze, welke avonturen beleven ze, waar houden ze van en hóe gebruiken ze dat in hun werk? Dat is de kern waar het om draait. De vertaling van die dingen naar je werk; dát is werkanders! Het moment dat mijn klanten in de gaten hebben dat ze ook anders naar hun huidige situatie kunnen kijken, dáár krijg ik de meeste energie van! Dat is de reden dat ik met werkanders! ben gestart.

Sommige klanten hebben het naar hun zin in hun huidige functie, maar missen een stukje uitdaging. Soms is daar maar een kleine verandering voor nodig. Maar ik heb ook klanten gehad die in hun huidige baan of bij hun huidige werkgever geen toekomst meer zien. Het is dan fijn om met een buitenstaander te sparren over mogelijkheden voor de toekomst. We kijken naar de huidige situatie en schetsen samen een situatie zoals hij/zij die graag zou zien. Wat is er voor nodig om daar te komen? Hier maken we vervolgens een plan voor.

Stel iemand leest dit én loopt vast in zijn/haar werk/werksituatie. Wat kun jij dan betekenen en hoe pak je dat aan?

Werk doen waar je blij van wordt, dat wil toch iedereen? Of je nu je baan wilt opzeggen, werk wilt vinden waar je gelukkig(er) van wordt, meer plezier wilt krijgen in het werk dat je nu doet; alles hangt samen met wat jij echt belangrijk vindt. Ik help je verder bij het vinden van jouw drijfveren, talenten & mogelijkheden. Met als uiteindelijke doel; het creëren/vinden van werk waar je blij van wordt: jóuw loopbaan 2.0!

Loopbaancoaching geeft inzicht in wie je bent, waar je goed in bent, wat je belangrijk vindt (in je werk en je leven), waar je interesses liggen, wat aansluit bij jouw kwaliteiten en welke stappen je kunt gaan zetten. Dat kan in een loopbaantraject, maar ook door kortere coachsessies. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op.

 

 

Werkanders

Marieke: “Als je echt wilt, krijg je veel voor elkaar. Maak wel een plan.”

Hoe ziet je werkanders! er over 5 jaar uit?

Ik vind het erg belangrijk dat thuis & werk hand in hand kunnen gaan. Ik hoop dus dat ik in de toekomst mijn eigen tijd zo goed mogelijk kan blijven indelen. Mijn bedrijf ziet er in essentie nog hetzelfde uit, maar ik wil graag de samenwerkingsprojecten met collega’s groter laten groeien, de boer op gaan met onze geweldige concepten en de dingen blijven doen waar ik blij van word, zodat ik anderen ook blij kan blijven maken!

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Ik heb een racefiets, waarmee ik, zodra het voorjaar in de lucht zit, al snel in het buitengebied rondcross. Vaak samen met mijn man. Dat is ook gelijk mijn favoriete plek in Twente; de prachtige natuur en de ruimte buitenaf. Daar laad ik weer helemaal op. Ik fiets graag rondom Landgoed de Wilmersberg, prachtig gebied, en Het Stift in Weerselo vind ik ook een mooi gebied om te wandelen.

werkanders

Meer weten over Marieke en haar bedrijf?

Op Marieke’s website, werkanders! vind je precies wat Marieke voor jou kan betekenen. Loop je vast in je huidige baan of functie? Heb je het gevoel dat je niet datgene doet waar je het meest happy van wordt? Kijk dan vooral op haar website: www.werkanders.nl. Of volg haar op Facebook.

Werkanders

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.