Interview met Ans, Partusassistent bij Naviva Kraamzorg

Door

Bijna een jaar geleden kwam er een hele lieve kraamverzorgende bij ons thuis. Eerder schreef ik daar al een blog over, wat een geluk hadden wij met haar. Toen ik me verder verdiepte in de wereld van de kraamzorg kwam ik erachter dat Naviva Kraamzorg, waar wij de kraamzorg regelde, ook met partusassistenten werkt. Moeilijk woord, maar een hele belangrijke taak. Een partusassistent helpt bij (thuis)bevallingen en daarna neemt de kraamverzorgende het weer over. Ik mocht Ans interviewen, ze maakt als partusassistent onderdeel uit van het partusteam van Naviva Kraamzorg.

Ans Gaakink – ter Borg is zelf 55 jaar en ze woont met haar man in Enschede. Ze heeft zelf twee kinderen en een schoondochter en schoonzoon. Op Valentijnsdag 2015 is hun allereerste kleinzoon Freek geboren.

Partusissistent Naviva

Genieten met man en kleine Freek.

 

Ans, vertel eens, een partusassistent wat is dat?

Samen met negen collega’s werk ik in een partusteam bij Naviva Kraamzorg, voornamelijk in het gebied Twente-Zuid. Partus staat trouwens voor bevalling. We doen 12-uursdiensten wat betekent dat ik een dag-of nachtdienst bereikbaar ben voor partusassistentie, thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Als partusassistent assisteer je voor, tijdens en een aantal uren na de (thuis)bevalling. Het kan zijn dat ik al vroeg bij een partus word geroepen als de aanstaande moeder wat angstig is of wanneer ze de weeën moeilijk kan opvangen. Dan kan het fijn zijn dat er iemand in de buurt is voor ondersteuning. Ook komt het voor dat een partus heel snel verloopt en ik (voor)spoedig kan overdragen aan een collega die in de kraamperiode zorg gaat verlenen. Wij werken altijd samen met een verloskundige, zij begeleidt en ik assisteer. Wat zo fijn is aan een partusteam, is dat we alle Twentse verloskundigen goed kennen. Dat werkt bijzonder prettig, we vormen altijd een team.
 

Hoe lang werk jij al als partusassistent?

In 1979 ben ik begonnen in de kraamzorg. Mijn werk bestond toen uit het assisteren van een bevalling en aansluitend deed ik ook de volledige kraambedzorg. In 1983 werd ik zelf moeder en direct na het zwangerschapsverlof heb ik bij het eerste gezin waar ik werkte onze zoon meegenomen, dat kon toen nog. Zó mooi, de kraamvrouw lag in bed haar kindje borstvoeding te geven en ik zat ernaast met onze zoon die ook de borst kreeg. Daarna heb ik een periode als oproepkracht gewerkt en deed ik voornamelijk partussen. In die tijd bestond er ook nog wijkkraamzorg; twee keer per dag ging je dan bij het kraamgezin langs om de controles van moeder en kind te doen.
 

Waarom heb je juist voor dit specialisme gekozen?

Midden jaren ’90 ben ik gevraagd om volledig in het partusteam te gaan werken: daar hoefde ik niet lang over na te denken. Tot op de dag van vandaag geniet ik van mijn bijzondere en intense werk. Ik voel me bevoorrecht, iedere keer dat ik bij de geboorte van en nieuw leven ben. Altijd rijd ik na een voorspoedige geboorte, ook na een lange nacht, met veel energie weer naar huis.
 

Je werkt dus als partusassistent samen met de verloskundige die de kraamvrouw begeleidt. Hoe is dat?

Wat ik al eerder noemde, de samenwerking met de verloskundige is voor mij van groot belang tijdens de partus. Het mooie is dat je met elkaar praat zonder woorden, je vult elkaar aan. Voor de aanstaande moeder erg belangrijk dat zij mensen om zich heen heeft die goed op elkaar zijn ingespeeld en een team vormen, dat geeft vertrouwen en brengt rust.
 

Wat is het meest bijzondere moment dat je in je werk hebt meegemaakt?

Na al die jaren zijn er zoveel bijzondere momenten geweest. Iedere geboorte is bijzonder voor mij. Een tijd geleden was ik bij een mevrouw die in bad beviel volgens de hypnobirthing filosofie. De moeder was rustig en kalm en luisterde vol vertrouwen naar haar eigen lichaam en baby, ze had diep contact met haar kindje tijdens de geboorte. Zo mooi om te zien. De moeder keek na afloop met een heel prettig gevoel op de geboorte terug. Zo simpel kan het zijn.

 

Maak je ook minder leuke dingen mee en hoe ga je daarmee om?

Soms maken we minder leuke dingen mee. Bijvoorbeeld wanneer er onverwacht een gehandicapt kindje wordt geboren, dat is de keerzijde van de medaille. Ouders krijgen op zo’n moment heel veel voor hun kiezen; er is verdriet, onbegrip, soms kwaadheid. Samen met de verloskundige steun je de ouders op dat moment en probeer je er voor hen te zijn. Ook dat zijn voor mij bijzondere momenten.
 

Welk advies kun je geven aan moeders die twijfelen tussen bevallen in het ziekenhuis en een thuisbevalling.

Je hebt tegenwoordig de vrije keus om te bevallen waar je zou willen, omstandigheden en gezondheid van de aanstaande moeder en kindje, daargelaten. Dus kies de plek die bij jou past. Als de zwangerschap zonder problemen verloopt en er zijn geen andere complicaties kun je in Nederland veilig thuis bevallen met een verloskundige en een partusassistente. Maar ook in het ziekenhuis of geboortehuis assisteren wij tijdens de bevalling. De enige bevalling waarbij wij niet ondersteunen zijn bevallingen op medische indicatie, onder begeleiding van de gynaecoloog. Waar je ook bevalt, zorg dat je fysiek, emotioneel en mentaal goed voorbereid bent. Heb vertrouwen in jezelf en degene die je steunt en helpt tijdens de bevalling. Zwangerschap en geboorte is een natuurlijk proces.
 

Kraamverzorgenden hebben vaak van die fijne praktische tips, heb jij dat als Partusassistent ook?

Mijn tip aan kersverse ouders is altijd: Volg je gevoel en doe wat je hart je ingeeft, vertrouw daarop!

Partusissistent Naviva

Partusissistent Naviva Kraamzorg

 

Partusassistent bij je bevalling?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Naviva Kraamzorg heeft op het gebied van kraamzorg en partusassistentie? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met Naviva Kraamzorg.

Dit blog is er een uit een reeks van drie. In Samenwerking met Naviva Kraamzorg schreef ik drie blogs die je een kijkje geven in de wereld van de kraamzorg. De eerder blogs lees je hier:

  1. Dat was ‘m dan: Onze Kraamweek.
  2. Interview met kraamverzorgende Miranda.

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.