Interview: Milja van Miljata’s Bouwlab

Door

Ik werd een paar maanden geleden getipt door een naamgenootje. Ze kent iemand die iets heel tofs doet, ze heeft een LEGO Bouwlab! Ik ging gelijk op onderzoek uit en ik werd enthousiast van wat Milja doet in Miljata’s LEGO Bouwlab. Zo gaaf! En nu mag ik haar dan eindelijk interviewen en ze is zelfs met LEGO Workshops aanwezig op het Vettt Bengelfestijn. YAY! Ik bezocht Milja in het LEGO Bouwlab in de Blekerstraat in Enschede en maakte kennis met deze stoere dame die écht aan het doen is wat ze het allerleukst vindt. Zo gaaf!
 

Wie ben je? En wat voor bedrijf heb je?

Mijn naam is Milja Trimbach-Albert, getrouwd met Sjors en moeder van Luuk (9). We wonen in Enschede.  Na heel lang allerlei creatieve beroepen te hebben gehad (van oorsprong ben ik ontwerper) ben ik sinds augustus 2015 de eigenaresse van het bouwlab in Enschede. Een ruimte met heel veel LEGO. Hier kunnen kinderen spelenderwijs leren programmeren met computergestuurde lego. Daarnaast zijn er momenten waarop vrij gebouwd kan worden of een van de vele sets gebouwd kan worden. Ondertussen kun je mij wel een klein beetje een LEGO freak noemen, ik ben er dol op. En ik kan er zo ontzettend enthousiast van worden, zo blij als een kind ben ik tussen de LEGO :-). En ik vind het heerlijk om met kinderen te werken, dus de combinatie is perfect! Het LEGO Bouwlab is écht helemaal Milja.

Lego Bouwlab
 

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

Mijn zoon Luuk maakte kennis met Mindstorms, programmeerbare robots van LEGO, toen hij 6,5 jaar was. Op dat moment waren er in Enschede eigenlijk geen mogelijkheden om daar meer van te leren, dus ben ik zelf op zoek gegaan naar een pakket om hem daar zelf de basis mee te leren. Dat bleek LEGO ook te hebben. In zijn klas was meteen een hoop animo van kinderen die dat ook wel wilden, en zo ben ik vorig jaar begonnen met naschoolse lessen op de Prinseschool. Het liep storm! Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag had ik meteen 3 groepen vol en begon het idee langszaam te groeien om echt van mijn hobby mijn werk te maken. En eigenlijk verliep dat allemaal heel vloeiend. Een eigen ruimte zou ideaal zijn om mijn droom werkelijkheid te maken, en toen ik eindelijk wist hoe ik dat zou kunnen regelen (graag in de omgeving van mijn huis, zodat zoonlief fijn naar zijn vriendjes kon lopen en niet verplicht mee zou moeten naar het bouwlab), was er meteen een ruimte beschikbaar. Et voila! Nu is alles ingericht, en is de interesse enorm!
 

Run je je bedrijf alleen of met anderen

In principe run ik het bedrijf alleen, maar mijn man heeft me enorm geholpen met de huisstijl en uitstraling van het bouwlab. En zoon Luuk is natuurlijk een geweldige inspiratiebron, hij denkt graag mee over sets die ingekocht moeten worden. En is ook niet te beroerd om me te vertellen dat echt niemand op die LEGO Friends setjes zit te wachten. Verder zijn er verschillende moeders die me ontzettend gesteund hebben, en ook de medewerking van de Prinseschool heeft me ontzettend geholpen. Toen ik in contact kwam met iemand van ‘Jij maakt de buurt’, kon mijn geluk niet op. Zij heeft me enorm geholpen met de aanvraag van een subsidie, die ik uiteindelijk ook toegewezen heb gekregen. Een groter compliment kon ik niet krijgen! Met dat geld was het mogelijk om ook een vervolgcursus te gaan geven, toch de Mindstorms, zonder de prijzen te moeten verhogen of de groepen voller te maken. De lessen worden gegeven aan maximaal 8 kinderen tegelijk, daardoor kunnen de kinderen zich in hun eigen tempo verdiepen in de mogelijkheden van deze LEGO. En ook erg belangrijk, tenminste dat vind ik, dat er ruimte is om ook elkaar te helpen en te stimuleren.

Lego Bouwlab

Kids aan het werk in het Bouwlab van Milja

 

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven combineren?

Vooral door (proberen) flexibel te zijn en blijven. Niet te veel afspraken inplannen maar juist ruimte houden voor een spontane kop koffie of een picknick in het park. Juist die “gestolen” momenten maken het leven leuk denk ik. En tja, de luxe om van je hobby je werk te maken, neemt niet weg dat er veel uren gemaakt moeten worden, maar je bent wel bezig met de dingen die je leuk vind.
 

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

is vooral om hun agenda’s en horloges te verbranden 🙂 We leggen onszelf zoveel dingen op waarvan we denken of vinden dat ze moeten, dat we vergeten om te genieten van het leven…Een horloge draag ik al jaren niet meer. Zonder een agenda leven lukt helaas niet, maar ik probeer minimaal 1 dag per week een lege pagina te houden. Voor spontane acties, creatieve uitbarstingen of gewoon een goed idee, uhm maar ook weleens midden op de dag in bad met een kop thee en een reep chocola… Heeft me jaren rennen en vliegen gekost voor ik zo ver was, maar nu ik weet hoe dit voelt ga ik nooit meer rondsjeezen.

 

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar? Natuurlijk hoop ik dat het bouwlab dan nog steeds bestaat, en dat ik misschien wel soms eens in het buitenland een LEGOles mag geven, gewoon omdat het kan. Maar eigenlijk is het afgelopen jaar voorbij gevlogen, ik had nooit kunnen voorspellen dat het zo snel en (dat het uberhaupt) zo’n succes zou worden. Ik heb geen idee welke kant het op zal gaan. De lessen in het bouwlab, soms op scholen en ook het vrijbouwen is super. Maar ook lego sieraden verkopen op de Little Shop Market en de Local Sunday Market vind ik geweldig. Grappig trouwens, beide afkortingen zijn LSM, Luuk Sjors Milja :-). Ik geniet er enorm van, ik doe nu écht wat ik het allerleukst vindt en dat maakt mij ontzettend gelukkig.

Milja op de Local Sunday Market in Enschede

Op de Local Sunday Market in Enschede

 

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Het geweldige enthousiasme van de  kinderen is misschien wel het allerleukste aan mijn bedrijf. Iedere keer is het een ontzettend compliment als ze hier weer binnen komen stuiteren. Een kind dat de ochtend na het heerlijk avondje toch hier willen komen bouwen en zijn kadootjes tot ‘s middags bewaard, dat is toch het grootste compliment wat je kunt krijgen? Of dat je zo’n heel verlegen mannetje na 2 weken op ziet bloeien en aan de “nieuwen” uitlegt hoe het hier werkt, want natuurlijk wil hij je wel even helpen. Het is een sport voor mij om tussen alle druktemakers, einzelgangers, terughoudende kinderen duo’s te maken die perfect samenwerken, terwijl het voor hen zelf misschien niet de natuurlijke keuze was om met elkaar een keer een computer te delen.

Lego bouwlab
 

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Dat is zonder meer onze ‘achtertuin’ het Volkspark.
 

Meer weten over Miljata LEGO Bouwlab?

Wil je meer weten over de leuke dingen die Milja in het LEGO Bouwlab organiseert? Neem een kijkje op haar website. En goed om te weten, je kunt er ook terecht voor kinderfeestjes. Gaaf he? Meer info: LEGO Bouwlab.

lego bouwlab

Op de plaatjes vind je de verschillende sets waarmee gebouwd kan worden tijdens ‘vrijbouwen’

 

Miljata LEGO Bouwlab op het Vettt Bengelfestijn

Zo leuk, Milja zal er ook bij zijn op het Vettt Bengelfestijn. Laat je kids kennis maken met het LEGO Bouwlab! Milja gaat hier verschillende workshops verzorgen. Wil je erbij zijn? Vettt Bengelfestijn is onderdeel van Bevrijdingsdag Enschede op 5 mei, van 12.00 tot 17.00. Het vindt plaats op het terrein van de Universiteit Twente. Het is een gratis festival. Het Vettt Bengelfestijn is gericht op de jongste feestvierders (0-8 jaar) die op Bevrijdingsdag Enschede aanwezig zijn. Voor meer info: Vettt Bengelfestijn.

Vettt bengelfestijn

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Mariska van der Meer
  april 6, 2016

  Mijn zoon vindt het superleuk en helemaal vet dat hij op een van bovenstaande foto’s staat 🙂 Milja is een inspirerend voorbeeld van je hart volgen en doen waar je echt blij van wordt.

  • Vettt.nl
   april 6, 2016

   Wat leuk en wat een mooie woorden!