Interview Dorien Westra van Mom in Balance Hengelo

Door

Sinds Coco zo’n 3 maanden is sport ik bij Mom in Balance in Enschede. Ik was één van de eerste leden van de Back in Shape-groep. Ik startte tegelijk met Dorien, ze was toen zwanger van haar zoontje Lex en sportte met de groep voor ‘zwangeren’. Inmiddels is Dorien weer gepromoveerd naar de Mpower groep én wordt ze de trainster van de nieuwe locatie in Hengelo. Zo supergaaf vind ik dat. En nog leuker, ik mag haar voor Vettt interviewen!

Wie ben je? En wat doe je?

Ik ben Dorien Westra (34), getrouwd met Maurice en moeder van Nout (4) en Lex (1,5).  We wonen in Hengelo. Ik werk als fysiotherapeut, met name met ouderen. Ik sport graag (wielrennen, spinning, Mpower bij Mom in Balance), hou van lekker eten, lezen en breng graag tijd door met mijn mannen en met vrienden.  Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in en volg ik de ontwikkelingen op gebied van gezondheidszorg, ouderenzorg en fysiotherapie.

Jij was zelf één van de eerste leden bij Mom in Balance, je was toen zelf zwanger. Hoe heb je het sporten tijdens je zwangerschap (en daarna) ervaren?

Als een verademing! Ik heb zelf ervaren tijdens mijn zwangerschap hoe stimulerend en positief  Mom in Balance (MIB) was. Er wordt gekeken naar wat je tijdens je zwangerschap nog allemaal kán in plaats van naar wat niet meer lukt. Heerlijk positief. MIB is een concept dat je, ook als zwangere vrouw, uitdaagt. Er bleek zoveel mogelijk!  Joggen, squats? Tuurlijk, wanneer je geen klachten hebt, lekker doen! En anders wordt de oefening wat aangepast.  Ik kwam, ook tijdens de zwangerschap, nagenoeg altijd bezweet en voldaan van zo’n les thuis! Fantastisch!

Mom in Balance Hengelo

In actie tijdens de ‘Zwanger-training’

Na de bevalling heb ik een aantal weken de Back in Shape (BIS) gedaan. Heel fijn om onder goede begeleiding en in de buitenlucht zover te revalideren dat ik het wielrennen weer kon oppakken.

Maar op gegeven moment wordt het dan winter, staat de fiets in de schuur en ga je spinnen bij een sportschool… ik mistte de buitenlucht. Dus ben ik – ondertussen had de Mpower z’n intrede gedaan – weer een keer gaan meetrainen. En ik was weer ‘om’. Nu combineer ik in de winter het spinnen met Mpower.

Dus ja, ik heb het gehele traject ondertussen doorlopen. Wat ik heel sterk vind aan MIB is de kennis van de trainster.  en In mijn ogen onmisbaar. Het viel mij meteen op dat er veel achtergrondinformatie beschikbaar is (ook voor de deelnemers in de vorm van een boek) en dat de trainingen bij alle drie de groepen gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Uiteindelijk  moet het wel verantwoord blijven. Dus zowel als (zwangere) vrouw, moeder en als fysiotherapeut sta ik helemaal achter het MIB-concept.

Mom in Balance Hengelo

Hoe ben je erop gekomen om als Mom in Balance trainer te starten

Het is ondertussen wel duidelijk dat ik erg enthousiast ben over MIB. Dus toen bleek dat er gezocht werd naar een trainster voor de nieuwe locatie Hengelo moest ik wel reageren. Ik woon zelf in Hengelo en ben ontzettend enthousiast over de uitbreiding naar Hengelo.

Het zou goed te combineren moeten zijn met mijn andere werkzaamheden en gezin. Ook zie ik het als een mooie aanvulling op mijn werk als fysiotherapeut. Ik hou ervan om mensen uit te dagen, te motiveren dat ene stapje extra te doen en ook vooral het plezier in bewegen te laten ervaren.

Jij gaat de trainingen in Hengelo verzorgen, vanaf wanneer gaat Mom in Balance in Hengelo beginnen?

Op 10 maart 2018, 10 uur,  is de kick-off in het Prins Bernardplantsoen. Vanaf dan train ik iedere dinsdag in datzelfde plantsoen tussen 19.30 en 20.30 uur (zwanger en BIS) en tussen 20.30 en 21.30 uur (Mpower). En op zaterdag van 09.00 tot 10.00 (Mpower) en van 10.00 tot 11.00 (Zwanger en BIS).

Verzorg je de trainingen alleen of met anderen?

Ik verzorg de trainingen in principe alleen, maar bij mijn afwezigheid worden de lessen overgenomen door mijn collega’s uit Enschede.

Voor wie zijn de trainingen van Mom in Balance geschikt?

Voor zwangere vrouwen, ongeacht de termijn van de zwangerschap. Voor vrouwen die net zijn bevallen (vanaf 6-8 weken na de bevalling). Voor alle vrouwen die houden van een pittige workout buiten! (Mpower)

Hoe regel je dat? Het combineren van je baan, het geven van de trainingen, je gezin, je huishouden en je sociale leven…

Haha. Vooral veel relativeren en niet te streng proberen te zijn voor mezelf als het eens een beetje in het honderd loopt met het huishouden of wanneer ik een afspraak moet afzeggen omdat ik al wat anders gepland heb.
Ik ben ervan overtuigd dat ik een leukere moeder/mens ben wanneer ik de prioriteit geef aan sporten en leuke dingen ondernemen (alleen of met gezin) ten opzichte van bijvoorbeeld het huishouden.

Mom in Balance Hengelo

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Dat het niet altijd een 10 hoeft te zijn, een 7 is ook goed! Er worden zoveel eisen aan ons moeders gesteld (of wij moeders eisen zoveel van onszelf) dat het niet realistisch is wanneer je aan al die hoge eisen wilt voldoen. Oh ja, en we moeten niet vergeten dat we zoveel méér zijn dan alleen moeder.  En dat we daarom ook zonder schuldgevoel tijd en aandacht aan die andere aspecten van onszelf mogen (moeten!) besteden!

Wat vind je het leukst aan deze nieuwe uitdaging?

In eerste instantie de doelgroep! Totaal anders dan wat ik in mijn werk als geriatriefysiotherapeut tegenkom. Verder de positiviteit die MIB uitstraalt. Naast het verzorgen van goeie workouts stimuleert MIB een healthy body en mind met events en socialmedia.

Tot slot ben ik benieuwd wat jouw favoriete plek in Twente is, waar ga je zelf graag naar toe met je gezin?

Wanneer we met het hele gezin op pad gaan, dan zorgen we dat er in ieder geval een speeltuin is waar de jongens lekker hun energie kwijt kunnen. Bij voorkeur is er dan ook een terras waar Maurice en ik ons dan settelen met een koffie of biertje. Onze toppers zijn in dat geval toch wel het Lutterzand  (leuk te combineren met wandelen/verzamelen van vanalles), de Hooge Esch in Buurse (trampoline EN springkussen!). Als ik alleen met de jongens op stap ga, dan kijk ik eerst of er wegwerkzaamheden in de buurt zijn. Ik kan ze niet blijer maken dan met graafmachines en bulldozers.

Mom in Balance Hengelo

Wat het ook goed doet is treinen kijken op het station (in Hengelo kan je nog gewoon het perron op zonder poortjes), een bezoek aan de kinderboerderij (Het Weusthag, Hengelo) of de bibliotheek.

Mom in Balance Hengelo

 

 

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.