Fluitend onderweg op de elektrische fiets

Spring maar achterop bij mij, achterop me fiets. En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen maar dat boeit me ook helemaal niets. En spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg. En ik weet nog niet waar naartoe maar dat maakt niet uit want ik weet wel de weg…

Meer dan 600 kilometer gefietst

Het maakt Gers niet uit waar hij naartoe fietst. Mij tegenwoordig ook niet meer. In de afgelopen maanden fietste ik meer dan 600 kilometer bij elkaar. En dat is voor iemand die boven aan de trap verzuurde benen heeft best veel. Deed ik niet geheel vrijwillig hoor. Zeker niet zelfs! Maar de leenfiets van mijn moeder MET motor maakt dat ik tegenwoordig wel kan genieten van de fietstochtjes. Ik denk zelfs dat wanneer ik de auto eindelijk weer kan pakken deze toch wat vaker op zijn plek blijft staan.

Noodgedwongen op de elektrische fiets

Dat de auto nu al ruim een half jaar dagelijks stil staat heeft alles te maken met mijn diabetes en het CBR. Het CBR is namelijk niet alleen een instantie waar je ooit je rijbewijs haalde. Het CBR zorgt ook voor veiligheid op de weg door ouderen boven de 75 en mensen met een veelal chronische ziekte wel of juist geen toestemming te geven hun rijbewijs te verlengen. Voor mij als diabeet geld dat ik om de 5 jaar mijn rijbewijs moet verlengen. Voor die verlenging zijn verklaringen nodig van de huisarts en de oogarts. Als die dan allemaal voor veel geld geregeld zijn mag ik naar het stadskantoor om daar een vernieuwd exemplaar op te halen van mijn rijbewijs. Kwestie van een paar weken en omdat je een maand vooraf een melding krijgt prima te realiseren allemaal zou je denken. Dat de auto nu toch al ruim een half jaar stilstaat heeft te maken met de puinhopen van het CBR. Daar zaten een stel ontzettende oliebollen verbaasd te kijken toen bleek dat Nederland aan het vergrijzen was en ze het dus met al die ouderen opeens veel drukker kregen.

Toen er vervolgens gedigitaliseerd moest worden werd het feest compleet en ontstonden er wachttijden van 40 weken. En dus fiets ik nu, opgescheept met de puinhopen van het CBR, fluitend al die kilometers bij elkaar. En dat fluiten doe ik niet om de puinhopen maar om het gemak van het fietsen op een E-bike, want wat een fijnheid is dat!

snel van A naar B met de e-bike

Met 2 jongen kinderen zonder rijbewijs

Toen ik doorkreeg dat mijn rijbewijs niet verlengt zou worden voor hij verliep zat ik best een beetje met mijn handen in het haar: 2 jonge kinderen dagelijks naar school, zelf naar het werk in Hengelo, boodschappen… Hoe dan?!? Met een groot vangnet wist ik een aantal dagen op te lossen maar de donderdag bleef een probleem. Openbaar vervoer in combinatie met school en werk elders was geen uitkomst maar de elektrische fiets die ik mocht lenen van een vriendin bood uitkomst. 30 kilometer op een dag, alles binnen de tijd en energie over voor het werk, joepie! Wennen aan gemak gaat snel en terug naar mijn eigen fiets met de afstanden die er gemaakt werden was eigenlijk gewoon geen optie in mijn ‘toestand’. Dus vroeg ik brutaal de e-bike van mijn moeder te leen voor langere tijd. Die snapte wel waarom en zo komt het dat me nu toch ondanks mijn vervoer issue prima weet te redden.

Wat een verademing is de E-bike

Inmiddels ben ik zo gewend aan de E-bike dat ik er zelf ook eentje wil. Deze is en blijft geleend en terug naar mijn moederfiets, hoe hip en verantwoord ook, zie ik niet zitten. Ik heb gemerkt in de afgelopen maanden dat mijn conditie is verbeterd doordat ik veel meer beweging krijg. Want ondanks de ondersteuning in het fietsen moet je het trappen toch echt zelf doen. Het gaat alleen veel lichter en met veel meer gemak, zeker als er ook nog eens een kind achterop zit. Die extra billen achterop zorgden er eerder voor dat de auto vaak werd ingezet. Ik hoop dat wanneer ik weer mag rijden ik toch de keuze maak voor de fiets.

Stiekem ben ik er best een beetje van overtuigd dat dat gebeurt want die dagelijkse ritjes: ik geniet er inmiddels enorm van. Het gezellig keuvelen met Charlie en veel meer zien onderweg, eigenlijk is fietsen zoveel leuker dan autorijden. Dat we nabij het centrum van Enschede wonen waar je met de auto niet fatsoenlijk komt door alle opbrekingen neem ik nog niet eens mee in deze overwegingen. Met de fiets cross ik overal tussendoor, scheelt kilometers omrijden en files zijn er ook niet. Naast die voordelen is het ook nog eens stukken beter voor ons milieu natuurlijk, win-win dus!

wel plek voor tassen maar niet om een zitje tussen te klemmen

Fietsen op een E-bike met je kind achterop

In het begin vond ik dat fietsen op een e-bike met een kind achterop wel spannend hoor! Het verkeer in Enschede is druk en soms best onoverzichtelijk. Je gaat toch een stuk sneller als dat je op een fiets zonder ondersteuning gaat en ongelukken zitten nou eenmaal in een klein hoekje. Het valt me op dat veel fietsers tegenwoordig met een koptelefoon fietsen waardoor er een stukje veiligheid verloren gaat. Goed opletten dus op drukke routes en ik merk dat ik wanneer ik niet alleen op de fiets zit automatisch minder hard ga, voelt toch net iets veiliger.

Naast de snelheid zijn er nog meer dingen waar je bij stil moet staan wanneer je wil fietsen op een e-bike. Zo past niet op elke e-bike een kinderzitje, laat je dus goed informeren bij een fietsenspecialist voordat je een e-bike aanschaft! Je goed laten informeren is sowieso een plan natuurlijk want de aanschaf van een e-bike is prijzig. Tweedehands is zeker een optie ook maar de keuze is niet reuze heb ik gemerkt en het verschil met een nieuwe e-bike valt mij persoonlijk wat tegen.

Nog een tip van deze ouder: zet de e-bike niet in wanneer je kroost net leert fietsen en deze nog vaak ondersteund word door je. Want natuurlijk kun je de motor ook gewoon niet gebruiken maar op een e-bike fietsen zonder de motor in te zetten is stukken zwaarder fietsen dan op een fiets zonder motor. Hou er bij langere tochten ook rekening mee dat de motor een beperkt aantal kilometers meegaat en dan aan de lader moet. Geloof me: van Deurningen naar Enschede duurt heeeeeel lang als je met zwaar trappen net 10 kilometer per uur aantikt.

Twijfel je over de aanschaf van een e-bike en fiets je veel met kinderen? Laat je dan goed informeren zodat je de juiste e-bike kiest en volop kan genieten van heel veel kilometers fietsplezier! De keuze aan e-bikes is reuze en wordt steeds groter, zeker weten dat er een juiste tussenzit voor je.

12Go Biking

12Go Biking is een online aanbieder van elektrische fietsen, met een heel groot aanbied. Ze hebben trouwens ook een fysieke winkel in Moordrecht. Je vindt hier onder andere elektrische fietsen die geschikt zijn om een kinderzitje op te plaatsen.

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.