Tips voor een veilige vakantie met veel waterplezier

Kinderen en water, doodeng vind ik het. Mijn dochter van 5 is allesbehalve een waterrat, ze keek altijd vanaf een afstandje toe. Mijn andere dochter van 1,5 is totaal anders. Het kan haar niet gek én nat genoeg. Ze is nergens bang voor, ik denk écht dat ze zo in het diepe zou springen. Niet geprobeerd hoor, maar doodeng vind ik het. 

In de zomerperiode, als de buitenbaden openen en kinderen weer volop in (open)water spelen hoor je de meest verschrikkelijke berichten. De grootste nachtmerrie van iedere ouder, dat je je kindje kwijtraakt in of om het water. Als ik dit schrijf krijg ik al een brok in mijn keel. Het is ook al regelmatig in een nachtmerrie voorbijgekomen.

Ik vind mezelf bij water erg voorzichtig en oplettend. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Twee weken geleden waren we op het strand, de kindjes waren lekker aan het spelen in een poeltje. Wij lagen vanaf een afstandje te kijken. Het werd vloed, de zee kwam steeds dichterbij en in no time was dat poeltje aan de zee vast gaan zitten. Levensgevaarlijk. Dat was voor mij de aanleiding voor deze blog.

 

Kinderen en water: Tips voor wanneer je met je kinderen bij het water bent

Ik merk dat ouders om mij heen het ook spannend vinden. In de zomer gaan veel families op vakantie naar een plek waar veel water is. De combinatie van kinderen en water is dan vaak dagelijkse kost. Voor ouders met kinderen die nog niet zoveel zwemervaring hebben is zo’n vakantie hartstikke spannend. Ik vroeg Liona (de zwemjuf) van Pippa bij Zin in zwemmen (ZIN) wat hun ervaringen zijn en of ze tips heeft. Ik voegde de laatste vier tips eraan toe.

#1 Met of zonder diploma: altijd in de gaten houden

Kinderen, met of zonder zwemdiploma, moeten altijd in de gaten worden gehouden in en om het water. In zwembaden vanwege de grote drukte en in buitenwater, omdat daar de omstandigheden volledig verschillen van de omstandigheden in het zwembad. Naarmate het aantal zwemdiploma’s en de leeftijd van een kind toenemen, kun je als ouders iets rustiger langs de kant zitten, maar ga er nooit vanuit dat een kind zich wel zal redden of een ander het wel in de gaten zal houden. Water is en blijft een gevaarlijk element.

#2 Oefen geen druk uit

Veel ouders willen heel graag dat hun kinderen dat felbegeerde zwemdiploma krijgt voordat ze op vakantie gaan. Probeer dat los te laten, het zwemdiploma is een bewijs van een bepaalde mate van zwemvaardigheid. Het wordt pas afgegeven op het moment dat een kind die mate van zwemvaardigheid heeft ontwikkeld. Niet het papiertje maar de zwemvaardigheid is bepalend voor de zwemveiligheid van een kind, óók kort voor de zomervakantie…

#3 Zorg voor reservezwembandjes

Tijdens onze reis in december in Sri Lanka gingen de zwembandjes kapot. Die zijn daar dus nergens te krijgen, gek hè? Uiteindelijk na een hele lange zoektocht (én een paar dagen later) hebben we toch bandjes gevonden. Dit was voor mij gelijk een reden om tijdens een volgende vakantie een extra setje mee te nemen.

#4 Kies voor felle kleuren

Ik kocht laatst nieuwe zwembandjes voor Pippa. We gingen zwemmen bij Het Twentebad en ik was de zwembandjes vergeten. Gelukkig verkopen ze ze daar gewoon. Van die superfelle oranje bandjes. Dat bleek ontzettend handig toen we op het strand waren, ze viel heerlijk op. Die hou ik erin.

Helaas zijn de meeste zwembaden niet zo rustig als op de foto hieronder. Als je naar een plek gaat waar het heel druk is in het zwembad, kun je voor een fel UV-shirtje kiezen of een hele opvallende kleur zwembroek of badpak. Dan vis je ze er makkelijker tussenuit als jij de ‘oplet-shift’ hebt. Het is helaas in de zomervakantie een flink stuk drukker…

Kinderen en water

Helaas tref je de zwembaden meestal niet zo rustig aan.

5. Maak afspraken over de ‘oplet-shift’

Tja over de oplet-shift, wissel dat een beetje af. En maak daar duidelijke afspraken over. Wie houdt wie in de gaten? Ga je met meerdere stellen op reis? Bied niet te snel aan om alleen op 4 kinderen te letten, want wat als er eentje gaat lopen? En de andere de andere kant op… een situatie die niet heel onwaarschijnlijk is.

6. Kies de juiste zwembandjes

Ik ontdekte heel relaxte zwembandjes via een vriendin van mij. Je zit ze ook bij het rechtermeisje op de foto hierboven. De bandjes zijn van Neopreen, ze schuren niet, kunnen niet snel lek raken en binnenin zit een band met klittenband zodat je ze op elke armdikte kunt zetten. Te koop bij o.a Toysrus voor € 25,99. Veiliger zijn zwemgordels, die heb ik zelf nog nooit geprobeerd maar ga ik voor deze zomer wel aanschaffen. Deze zijn o.a te koop bij Bol.com via deze link.

(Bijna) altijd lachend naar de zwemles

Pippa heeft nu sinds januari zwemles, ik schreef eerder een blog over haar eerste zwemles. Ik vond het nogal een dingetje, omdat ze al piepte als ze een druppel water op haar gezicht krijgt (true story!). Gelukkig vindt ze het heel erg leuk. Waar ze eerder altijd vanaf een afstandje toekeek als ze bij het water staat, stapt ze er nu in, en zoveel meer dan dat. Ze zit nu in de tweede groep (De Goudvissen). Iedere 6 weken is er een kijkles en ik blijf me verbazen over wat ze dan weer heeft geleerd.

Kinderen en water

Ze zwemt door een gat, ligt met haar gezicht in het water, drijft op haar rug, doet een rugslag, een schoolslag, een rugcrawl en een borstcrawl en glijdt op haar buik van een glijbaan die uitkomt in het water. Via een app kan ik per week zien wat ze al kan en wat ze heeft bijgeleerd, trots dat ze is als ze er weer een groen of geel eendje bij heeft.

Kinderen en water

Handig en leuk, iedere week kijken we samen of er weer nieuwe groene of gele eendjes bij zijn.

Eén keer wilde ze écht niet, huilen… alsof haar leven er vanafhing. De aap kwam wel vrij snel uit de mouw, ze vond het moeilijk. Er waren wat dingen die ze nog niet zo goed kon. Mijn moederhart had het moeilijk, ik bracht haar uiteraard wel weg, en toen we richting de ingang van Het Roessingh (waar de lessen zijn) liepen kon ze al weer lachen. Sindsdien gaat het weer top! Ook doorzetten leren ze hier :-). En heel eerlijk, ik laat hier iedere keer met een goed gevoel bij de zwemles achter.

Zin in Zwemmen: Enschede, Losser, Oldenzaal en Enter

Zin in Zwemmen geeft lessen op verschillende locaties in Twente: Losser, Oldenzaal, Enschede en vanaf september ook in Enter. Meer informatie vind je ook op de website.

Happy Holidays!

Ik wens jullie een hele fijne vakantie, met zomerse temperaturen en heel veel waterplezier! Heb je aanvullingen op deze blog en tips omtrent kinderen en water, voel je vrij om hieronder jouw tips of ervaringen te delen.

Liefs,
Yvette

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.