Landmachtdagen in Enschede

Vorig jaar liep ik op een zonnige middag nietsvermoedend het centrum van Enschede in. En wat bleek; het was Nationale Landmachtdag. Wat een leuke verrassing! Ik weet niet of ik ernaartoe was gegaan als ik dat van tevoren had geweten, want ik zit er niet echt om te springen om mijn kinderen enthousiast te maken voor wapens en alles wat daarbij hoort. Mocht jij twijfelen of je wilt gaan? Dan zeg ik: “Doen, want het was echt heel erg leuk!” Op zaterdag 13 mei weer in verschillende steden, waaronder Enschede.

Toen we vorig jaar op ons gemakje naar het Van Heekplein liepen en Juliën zag de eerste tank staan, wist hij niet hoe snel hij daar moest komen. Zonder aarzelen probeerde hij op de tank te klimmen en hij kreeg het laatste zetje van één van de militairen die de tank bemande. Juliën vroeg honderduit en de militair vertelde enthousiast over zijn werk. Wat indrukwekkend om zo’n gevaarte van dichtbij te mogen bekijken, niet alleen Juliën was onder de indruk!

Landmachtdag

Landmachtdag: voor het echie

Het hele plein stond vol met militaire voertuigen. Vergeef me als ik de juiste benaming niet weet, maar we zagen auto’s trucks, vrachtwagens en tanks. En overal mochten kinderen in, op, of onder en alle vragen werden vriendelijk beantwoord. Iedereen had er zo te zien plezier in.

Toen Juliën zag dat kinderen ook een enorm wapen mochten vasthouden, móesten we natuurlijk even in de rij gaan staan. Ik vond het een bizar gezicht, zo’n klein mannetje met zo’n enorm wapen, maar Juliën ging meer voor stoer geloof ik. Hij straalde en moest natuurlijk even op de foto alsof het ‘voor het echie’ was.

Landmachtdag

Toen hij zag dat je ook met een metaaldetector mocht proberen om metaal op te sporen in een berg zand, kon zijn dag helemaal niet meer stuk. Weer, zo’n klein mannetje met zo’n groot instrument en hij vond het super stoer. We hebben enorm genoten die middag. Juliën keek zijn ogen uit, natuurlijk heeft dit allemaal een ontzettende aantrekkingskracht bij jongens. Ook ik vond het interessant en gaaf om eens van dichtbij te zien.

Landmachtdag

Landmachtdagen 2017

Ook dit jaar worden er weer Landmachtdagen door het hele land georganiseerd.

  • Wanneer? Zaterdag 13 mei.
  • Waar? Het Volkspark in Enschede.
  • Hoe laat? 10:00 – 16:00 uur. (Om 15.30 uur is er een minuut stilte voor de herdenking van de vuurwerkramp in 2000. De activiteiten worden dan tijdelijk stilgelegd.)

Heleen woont in Enschede en trekt er graag op uit met haar zoon Juliën (2010), dochter Sascha (2015) en vriend Arjan. Voor Heleen geldt ‘als niks zeker is, is alles mogelijk’. Dat is haar motto, haar houvast en haar inspiratie. Ze schrijft hier over op haar persoonlijke blog: Niks zeker alles mogelijk.

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.