Aan de slag met de moestuin van Tuincentrum Borghuis

Afgelopen jaar had ik voor het eerst een klein stukje van mijn tuin omgetoverd tot moestuin. Ik kocht een tomatenplantje, een paprika plantje, een komkommer plant, aardbeien en wat kruiden. Ik had geen idee wat er van terecht zou komen maar het plan was leuk!

Het verbaasde mij enorm hoeveel ik de hele zomer kon oogsten van dat kleine stukje tuin en dat maakte mij natuurlijk alleen maar enthousiaster. Ik denk dat we wel 3 kilo tomaten haalden van die ene plant, een stuk of 10 komkommers en ook de mini-paprika’s konden we meerdere keren oogsten en gelijk opeten.

Dit jaar ben ik er dan ook helemaal klaar voor. Vorig jaar had ik geen plan en deden we eigenlijk maar wat en hoewel dat laatste nog steeds zo voelt ben ik zeker van plan er dit jaar meer van te gaan maken én er uit te halen. Het begon dit jaar dan ook al vroeg te kriebelen. Ik wou het voorzaaien van zaadjes gaan proberen (i.p.v. het kopen van plantjes) en ik maakte zelfs een kleine schets van hoe ik alles voor mij zag!

moestuin

Ik bracht een bezoek aan Tuincentrum Borghuis, een super leuk tuincentrum in Deurningen, waar ik een aantal spulletjes voor de moestuin ging ophalen. Mijn man en zoontje (die inmiddels net zo enthousiast zijn over het hele moestuin gebeuren als ik) gingen mee. Wat hebben ze onwijs veel spullen voor de moestuin, alles mooi aangekleed wat natuurlijk nog meer uitdaagt om aan de slag te gaan!

moestuin

Wat een entree! Je krijgt gelijk een Lentegevoel

moestuin

Direct bij de ingang vind je de ‘afdeling moestuin’ en deze pratende boom. Mijn zoontje Flynn was gelijk helemaal betoverd en dat gaf ons mooi de gelegenheid om rustig de hele afdeling te bekijken en nog meer plannen te bedenken voor onze moestuin terwijl hij daar zijn ogen uitkeek.

moestuin

moestuin

moestuin

 

Ze hebben ontzettend veel keuze. Van mooie moestuinbakken, zoals een vierkant meter moestuin of een hoger exemplaar die superhandig kan zijn op bijvoorbeeld een balkon. Ze hebben allerlei zaden, groenteplanten, kweekbakken en alles wat je nodig hebt om je moestuin tot een succes te maken. Vind je het voorzaaien teveel werk? Dan zijn de groenteplantjes dé oplossing. Betaalbaar en dan een stuk makkelijker!

moestuin
Wat nam ik mee voor mijn moestuin?

Ik scoorde de volgende spulletjes bij Tuincentrum Borghuis voor onze moestuin:

  • Tuinhandschoenen
  • Tuinschepje
  • Moestuingrond
  • Een moestuinbak
  • Moestuin zaden
  • Setje met gekleurde labels
  • Solar paddenstoelenhuisje, staat superleuk en hij geeft ‘s avonds licht
  • Pastelkleurige Retro gieter

Superschattig, dit paddenstoelenhuisje

Aan de slag met onze moestuin

Eenmaal thuis gaan we gelijk aan de slag. Ik vul een heleboel kleine potjes met moestuingrond, hier zitten voldoende voedingsstoffen in om de zaadjes uit te laten groeien tot plantjes. Vul een potje met zand, maak een klein holletje van een halve cm diep en doe daar 1 of 2 zaadjes in. Bedek het zaadje met een klein beetje aarde, vooral niet teveel, en schrijf op een label welke groente er in het bakje zit. Labeltje er bij in en klaar!

moestuin

Zoals je ziet, wordt hier hard gewerkt!

 

moestuin

En ondertussen zet mijn man Kay onder het toeziend oog van Flynn de moestuinbak in elkaar. Onwijs handig voor op een balkon maar het kan natuurlijk ook prima in de tuin. Ik had de moestuin dit jaar eigenlijk iets uit willen breiden door wat terrastegels er uit te halen maar besloot dit toch maar uit te stellen tot volgend jaar i.v.m. mijn zwangerschap. Zo’n moestuinbak geeft toch even wat extra ruimte zonder dat je er veel werk aan hebt. Simpel in elkaar te zetten, zoek een zonnig plekje en klaar!

moestuin

moestuin

Ik haalde de aardbeienplantjes van vorig jaar (ja die komen gewoon weer op!) uit de moestuin en pootte ze in de moestuinbak. Helemaal in stijl met de aardbeien handschoenen haha! ;-). Ik ben benieuwd hoeveel aardbeien dit ons op gaat leveren dit jaar!

Ook leuk: een vierkante meter moestuin

Ik heb voor deze moestuinbak gekozen, maar wat ook heel leuk is is de vierkante meter moestuin. Deze is ook bij Tuincentrum Borghuis te koop en kost 19.99 Euro. Het voordeel van deze vierkante meter moestuin is dat je 9 vakken hebt, die je allemaal individueel kunt vullen. In elk vakje kun je wat anders kweken!

moestuin

Moestuinieren veel werk?

Veel mensen denken dat moestuinieren veel tijd en energie kost en ik kan je met volle overtuiging zeggen dat dit echt niet waar hoeft te zijn. Mijn moestuin is ongeveer 3 vierkante meter plus de moestuinbak met aardbeien, een bak met aardappelen en een paar potten met kruiden. In de zomer is het een kwestie van water geven, eens in de maand een beetje onkruid verwijderen en that’s it.

Naast dat ik het zelf heel erg leuk vind is het onwijs leuk om je kind hierbij te betrekken. Ze leren zoveel over plantjes, groentes en Flynns gezichtje was onbetaalbaar als hij weer eens een komkommer uit de tuin mocht halen! Lijkt het jou ook leuk om je kind te motiveren om met een moestuin aan de slag te gaan? Meld hem/haar dan aan voor de Doe-middag moestuineren aanstaande woensdag. Kijk hieronder voor meer informatie!

Naast dat het moestuineren heel leuk is, is het ook nog eens hartstikke goed voor het milieu; alles wat je uit je eigen tuin haalt hoef je niet te kopen en hoeft niet naar jou vervoerd te worden of verpakt te worden.

Begin eens met een paar potten met kruiden! Basilicum, rozemarijn en bieslook bijvoorbeeld. Het zijn super makkelijke planten en het geeft zoveel extra smaak over bijvoorbeeld je aardappels. Hoe fijn als je niet iedere keer verse kruiden in de winkel hoeft te kopen maar gewoon even de tuin in loopt! Op de website van Borghuis worden ook tips gegeven over de moestuin.

Zoals je merkt ben ik enthousiast! Enthousiast over het hele proces, over het straks kunnen oogsten van mijn eigen groentes, fruit en kruiden maar ook enthousiast over Tuincentrum Borghuis die zoveel keuze biedt en moestuinieren een stukje makkelijker maakt!

VETTE TIP: Kinder Doe-middag moestuineren bij Tuincentrum Borghuis

Vind jij het net als ik, ook zo leuk om met je kind in de moestuin aan de slag te gaan? Op woensdag 10 april organiseren ze bij Borghuis een Kinder DOE-middag moestuineren.Wat is er nu leuker dan lekker smullen van de groente uit je eigen moestuintje! Tijdens deze kinder DOE-middag ga jij je eigen groente kweken in een zelf geverfd terracotta potje. De kinder DOE-middag kost € 2,00 inclusief ranja en wat lekkers.

De kinder DOE-middag is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Jongere kinderen zijn welkom, het is wel belangrijk dat ouders/verzorgers er dan bij blijven om te helpen.

Aanmeldingen doe-middag moestuineren

Over Tuincentrum Borghuis

Tuincentrum Borghuis vind je in Deurningen aan de Vliegveldstraat nummer 2. Ze zijn alle dagen geopend, kijk voor een actueel overzicht van de openingstijden op de website. 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tuincentrum Borghuis

Over Rosanne

Meer blogs van Rosanne lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.