MRT-lessen voor je kind

Zo’n 2 jaar geleden riep de gymleraar van mijn oudste zoon mij bij hem en vertelde me dat Tijns grove motoriek niet was zoals het eigenlijk moest zijn. Hij liep met bepaalde dingen nogal achter en was angstig voor hoogtes en dieptes. Het was fijn deze bevestiging te krijgen, want zelf was mij dit ook al opgevallen. Hij raadde ons aan om MRT-lessen te volgen om zijn grove motoriek te verbeteren. Wij stemden hier uiteraard mee in, want het zou voor hem zelf ook fijn zijn om iets zelfverzekerder te worden tijdens de gymlessen. Wij hadden zelf geen idee wat we konden verwachten van deze lessen en vandaar dat ik mijn eigen ervaring met jullie deel in deze blog.

Wat zijn MRT lessen?

MRT staat voor Motorisch Remedial Teaching en richt zich vooral op de motorische ontwikkeling bij kinderen. Tijdens de MRT lessen wordt geprobeerd om opgelopen achterstanden in de ontwikkeling van de motoriek te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. Meestal kan je kind niet helemaal goed meekomen tijdens de gymlessen, maar kan ook angstig zijn om zich te bewegen. Zo is Tijn hypermobiel en vindt hij het lastig om zijn ledematen enigszins in bedwang te houden. Dit resulteert ook vaak in onhandigheid, waardoor hij dan tijdens gymlessen weer last kreeg van faalangst.

Doelstellingen van MRT

Het doel van MRT is uiteindelijk:

  • Dat je kind beter mee kan komen in de gymlessen én op het schoolplein;
  • Meer plezier krijgt in het bewegingsonderwijs (en deze behoud);
  • Zich wat beter, makkelijker en effectiever kan bewegen;
  • Meer zelfvertrouwen kan creëren.

Waar worden deze lessen gehouden?

Het streven is om de lessen op school of bij de Buiten Schoolse Opvang (BSO) te geven in de speel- of gymzaal. Wanneer en waar deze lessen precies plaats vinden, wordt overlegd met de ouders, school of BSO.

Motorische test

Na een cyclus van ongeveer 10 lessen krijgt je kind een motorische test. In grafiekjes staat daarna aangegeven welke vorderingen je kind maakt. En op welke leeftijd ze ongeveer zitten qua ontwikkelingsniveau. Tijdens een 10-minutengesprekje (die je om de zoveel maanden een keer hebt) laat de MRT-leraar de groei zien. De bedoeling is dat alle onderdelen met een voldoende kunnen worden afgesloten. Hoe lang dit duurt is uiteraard per kind heel verschillend. Zo heeft Tijn enorme moeite gehad met de koprol, zolang er maar iemand naast stond om hem te helpen en ondersteunen durfde hij het wel aan, maar zodra de leraar uit de buurt was vertikte hij het. De angst is te groot. We hebben er samen voor gekozen om alleen op dit onderdeel het maar te laten varen, want na 2,5 jaar was de rek er wel enigszins uit bij Tijn. Hij was niet meer te motiveren en het kostte hem veel moeite om elke maandag en donderdag nog naar MRT-les te gaan. Dat neemt niet weg dat hij er enorme baat bij heeft gehad en dat zijn zelfvertrouwen enorm is toegenomen. Ik ben er blij dat we er toentertijd toch voor gekozen hebben deze lessen met hem te gaan volgen. Onze lessen waren 2 keer per week zo’n 45 minuten. De lessen worden helemaal vergoed. Deze voorziening wordt aangeboden door Gemeente Enschede. Hoe het in andere gemeentes zit weet ik helaas niet, maar misschien hebben jullie daar ervaring mee?

Komt mijn kind in aanmerking voor MRT lessen?

Je kunt met de gymleraar van school overleggen (vaak komt de vakdocent vanzelf naar jou toe als het nodig is) of je kind in aanmerking komt voor MRT als:

  • Je kind houterig en ongecontroleerd beweegt;
  • Je kind vaak valt/botst;
  • Het coördinatie problemen vertoont;
  • Het concentratieproblemen vertoont;
  • Een slecht ritme en/of maatgevoel heeft;
  • Slordig schrijft;
  • Weinig zelfvertrouwen toont;
  • Bang is voor een bal;
  • Evenwichtsproblemen heeft;
  • Niet soepel rent of loopt;
  • Bang is om over de kop te gaan (of geen koprollen durft te maken).

Het is super fijn dat het plezier in bewegen enigszins bij mijn zoon terug is gekomen. Mocht jou kind dit nou ook nodig hebben, dan zou ik zeker adviseren deze mooi lessen te gaan volgen. Want het fijne van de MRT-lessen is dat álle kindjes in deze groep moeite hebben met bewegen en jouw kind dus geen uitzondering is! Daar groeit hun zelfvertrouwen enorm van! Wij hebben sinds vorige week de MRT-lessen afgerond. Alles is behaald en Tijn hoeft niet meer terug te komen. Fijn dat we deze lessen hebben kunnen volgen. Ik vind het dan ook zeker een aanrader bij kinderen met een verslechterde motoriek!

 

 

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.