Oyfo LIVE; ik deed een VETTTE ontdekking in Hengelo!

Vlak na de zomervakantie van 2018 organiseerde Oyfo Kunst en Techniek in Hengelo, Oyfo LIVE! Het was zo’n succes dat er zondag 30 juni een tweede editie georganiseerd wordt. Oyfo LIVE! is een open dag over wat er allemaal bij Oyfo Kunst en Techniek te doen is maar dan in een ‘festival’-jasje. In mijn gedachten was Oyfo Kunst en Techniek vooral het Techniekmuseum, maar boy was I wrong. Er is daar zoveel VETTTS te doen! In deze blog lees je hoe gaaf de eerste editie was.

Oyfo Kunst en Techniek is een samenvoeging van Techniek museum Heim, CREA Centrum voor kunsteducatie en de Muziekschool.

Op een zonnige zaterdagmiddag stap ik met Pippa in de trein, dat is voor haar al een feestje op zich. Zo vaak reizen we niet met het Openbaar Vervoer. Bij Station Hengelo lopen we richting de achterkant van het station, richting Oyfo Kunst en Techniek.

In 2017 zijn Techniekmuseum Heim, CREA Centrum voor kunsteducatie en de Muziekschool gefuseerd. Samen gaan ze verder als Oyfo. Je hebt dus het techniekmuseum en iets voorbij het museum (Esrein) vind je een tweede, heel tof industrieel gebouw, waar je terecht kunt voor allerlei cursussen op het gebied van muziek, dans, techniek én theater. De cursussen zijn zowel voor kinderen als volwassenen. Het begint eigenlijk al met peuterdans…

Oyfo is zoveel meer dan alleen een museum

We starten ons Oyfo LIVE! avontuur aan de kant van het museum. Maar door de muziek worden we gelijk naar een podium getrokken. Vanaf het museum tot aan het Esrein zie ik verschillende podia, tenten waar je mee kon doen met knutsel-activiteiten, foodtrucks, en live acts. Pippa is dol op knutselen, dus ik rol heerlijk van het ene knutselavontuur in het andere. En zo fijn om even lekker met zijn tweetjes te zijn en alle aandacht voor elkaar te hebben. Op de foto bovenaan de blog is Pippa aan de slag met een 3-D pen.

oyfo live

Bij deze stand krijgen de kinderen 10 muntjes, daarmee kunnen ze knutsel spulletjes ‘kopen’. Een mix van gerecycled en nieuw materiaal. Ik vond het zo leuk bedacht! Het deed me denken aan een blog over spelen met Loose Parts die Femke onlangs schreef. Van niets maak je wat, zonder voorbeeldjes…alles kan én alles mag. Zolang je munten hebt 🙂

oyfo live

Hier maakt Pippa een vlag, waarmee je later op de foto kunt. Je kunt zelf kiezen welke setting je voor je foto wilt, Pippa ging op de foto met een dolfijn.

oyfo live

Eén van de ‘setting’ die je kon kiezen.

Na zo’n anderhalf uur komen we ‘eindelijk’ bij het Esrein aan, dat is het gebouw waar alle cursussen gegeven worden. En ik schrijf ‘eindelijk’ omdat de route veels te leuk was. Bij de ingang zien we Ozoheerlijk met allemaal  lekkers en aan de overkant een Barista. Na een mini-break die heel ‘heerlijk’ was, gaan we verder op ontdekking.

oyfo live

oyfo live

Speksteen bewerken, computergames maken, muziekinstrumenten bespelen, theater en nog veel meer!

En bij het Esrein daar kun je dus hele gave dingen doen. Pippa leert een speksteen te bewerken, ik zie een flyer hangen van een cursus computergames maken, we kijken mee met een dansworkshop. Het was één groot creatief broednest daarbinnen. Ik kom zelf uit Losser en daar werd wel eens een cursus gegeven (ik deed als kind mee met een kookcursus,  een cursus pottenbakken en ik ging altijd naar van die knutselmiddagen). Dat was superleuk, maar dit…dit is wel even 10x zo VETTT!

In de schoolvakanties worden een aantal van de cursussen als workshop aangeboden bij het museum. Check de website van Oyfo Techniekmuseum dus zeker ook in de vakantieperiodes want dan worden er allerlei leuke extra activiteiten georganiseerd. Allemaal activiteiten die passen binnen de thema’s kunst en techniek.

oyfo live

Als je kind dit gaaf vindt is dit toch helemaal te gek?

Ode aan de vrijwilligers tijdens Oyfo LIVE!

Er waren tijdens Oyfo LIVE! zoveel vrijwilligers en werknemers aan het werk. Ik heb alleen maar enthousiaste én geduldige mensen ontmoet. Ze betrekken de kinderen bij wat ze doen en ze leggen met liefde en geduld uit hoe alles werkt. Je merkte écht dat het ook voor hun een feestje is om aan deze dag mee te werken. Heel mooi!

Oyfo: het kloppend hart voor kunst en techniek in Hengelo

Wat een heerlijke dag hadden wij tijdens Oyfo LIVE! Het was zo gaaf, dat we uiteindelijk nog maar een half uurtje in het museum hadden. In het museum hadden we nog een ontmoeting met Eddy de Robot. Eddy danst er lekker op los terwijl wij onze ogen uit kijken. In het proefjeslokaal doen we nog een proef met wijnglazen. Altijd goed, proefjes met wijnglazen -).

Oyfo Live

Vol bewondering bekijken we Eddy de onderwijsrobot.

Oyfo Live

Making music 🙂

Het museum staat op de wish-list voor een langer bezoek. Met een berg aan knutsels stappen we weer in de trein terug naar huis. Wat hadden we een leuke dag!

Tweede editie van Oyfo LIVE! op zondag 30 juni

Op zondag 30 juni, van 12.00-17.00 vindt in en om het Oyfo gebouw aan het Esrein 9 in Hengelo de tweede editie van het culturele festival Oyfo LIVE! plaats. Oyfo LIVE! is de open dag van Oyfo Kunst & Techniek. Een leuke dag voor het hele gezin, waar van alles te zien en beleven is. Iedereen is van harte welkom, het evenement is gratis toegankelijk. Ook voor de catering is gezorgd. Eventmanager Bert Fransen: “Laat je verrassen en kom gewoon langs, we willen je graag ontmoeten en je zelf laten ervaren wat jij bij Oyfo kunt maken, doen en leren!”

Voor meer informatie over Oyfo LIVE! ga je naar de website.

Wil je meer weten over Oyfo Kunst en Techniek?

Op de website van Oyfo Kunst en Techniek vind je meer informatie over het Techniekmuseum en over de cursussen die er gegeven worden. Er is ook een heel mooi aanbod korte cursussen.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Oyfo Kunst en Techniek

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.