Peuteruitje getest: Nijntje Museum in Utrecht

Ik bezocht een tijdje geleden het Nijntje Museum in Utrecht. Samen met mijn peuter Bodhi, een vriendin en haar peuter Julian reisden we op een vrijdagmorgen af naar Utrecht. Julian was er al eerder geweest, maar wilde dolgraag nog een keer naar het ‘huis van Nijn’. Het Nijntje Museum, aan de rand van het centrum, is een plek waar peuters en kleuters spelenderwijs samen met Nijntje en haar vriendjes hun wereld ontdekken. Die wereld stap je binnen zodra je het museum binnenkomt. Helemaal leuk!

Dick Bruna

Het museum is op 6 februari 2016 geopend. Hiervoor had er bijna tien jaar lang het Dick Bruna Huis gezeten.  Dick Bruna (1927 – 2017) is de geestelijke vader van Nijntje. Hij geeft met zijn tekeningen ieder kind de ruimte zijn eigen fantasie in te vullen. En dat is misschien wel wat ik zo leuk vind aan Nijntje. De tekeningen zijn zo simpel dat ieder kind het snapt, maar ze geven hierdoor ook ruimte voor eigen fantasie, wat ook leuk is voor volwassenen.

Geen wachtrijen

Om wachtrijen te voorkomen en bezoek te spreiden werken ze met tijdsblokken. Een heerlijke uitvinding, want ik heb een hekel aan wachtrijen en aan drukte. Helemaal met kinderen. Wij hadden tickets voor 10:00 uur en liepen om 10:30 uur het museum binnen. Fijn, want je mag zo lang blijven als je wilt. Om 12 uur kwamen pas de volgende bups bezoekers binnen. Je begint de ontdekkingstocht bij Nijntje thuis. Julian herinnerde zich de kruiwagens en grasmaaiers nog en wilde meteen de tuin van Nijn in.

Nijntje Museum

Er is echt van alles te beleven in het Nijntje Museum voor peuters

De wereld van Nijntje

Maar omdat het in deze eerste ruimte best druk was, liepen we door naar de volgende ruimte waar het nog lekker rustig was. Hier speelden onze peuters met blokken, puzzels, vormen en figuren en konden ze in de heerlijke fauteuil van Nijntje naar verhaaltjes luisteren. Later keerden we terug naar de tuin om de plantjes water te geven en het gras te maaien. De jongens hadden alle ruimte en hoefden niet om de grasmaaier en kruiwagen te duwen en trekken. Gelukkig! We bezochten ook het kunstlokaal, de verkeerstuin, de dierentuin en het museum, waar we alle vriendjes van Nijntje tegenkwamen. De jongens konden ruiken, voelen, spelen, glijden, klimmen, luisteren en kleuren. In de favoriete verkeerstuin (jongens he!) konden ze met de trein heen en weer en rondcrossen met fietsjes, alleen als de slagboom door de grote kleuters werd opengehouden. Ze keken de hele ochtend hun ogen uit.

Samen in bad

Halverwege aten we onze zelf meegenomen broodjes in de daarvoor bestemde lunchruimte. De jongens konden na het eten hun handen wassen in een wasbakje op peuterhoogte. Met dit kleine detail maak je Bodhi zo blij ? Na een uur of 3 heb je alles wel gezien en gedaan. De jongens hebben samen in bad gezeten, een maaltijd voorbereid en het gras gemaaid en daar word je ook moe van! We haalden onze spulletjes uit de supertoffe kluisjes en liepen nog even naar de museumwinkel, aan de overkant van de straat. Hier zochten de jongens een mooie beker uit. De winkel en het café deelt het Nijntje museum met het Centraal Museum. Vergeet dus niet om hier nog even een kijkje te nemen.

Nijntje Museum Kluisjes

Zelfs de kluisjes zijn in Nijntje stijl 😉

Het Nijntje museum is goedgekeurd

Onze auto stond geparkeerd in Parkeergarage de Vaartsche Rijn, op 10 minuten lopen van het museum. Op de terugweg loop je langs Broei, een heerlijk plekje om iets te eten en/of te drinken. Ze serveren echt onmeunig lekkere vegetarische gerechten en de aankleding is superhip. Hier moesten we dus even bijkomen van rood, geel, groen en blauw en dat deden we met een latte macchiato en een belegd broodje. De jongens konden hun Nijntje beker meteen uittesten en kregen er versie appelsap in. We genoten van de zon, onze jongens en een geslaagde ochtend in het Nijntje museum. Hier vind je meer informatie en boek je tickets.

Nijntje Museum Broei Utrecht

Appelsap uit Nijntjes beker, hoe lekker!

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.