Herkenbaar? Maryke voelt zich soms net Pieter Konijn.

Door

Enschede opent binnenkort een toffe saladebar, met aandacht voor verse en lokale producten. Maar of die saladebar er ook echt gaat komen, dat heb jij in de hand. Huh? Hoe dan? Lees verder, ik leg het je uit.
 

Weet wat je eet.

Soms voel ik me net Pieter Konijn, ik eet namelijk heel veel groente en fruit. Gelukkig hoef ik mijn radijsjes niet te stelen uit de moestuin van Meneer Verhoef, maar koop ik het gewoon bij de Lidl. Ik eet elke ochtend vers fruit bij mijn havermout en ‘s middags vaak een tomaat op mijn cracker met kaas. Tussendoor neem ik soms nog een kiwi of appel en bij het avondeten eet ik veel verse groentes. Venkel, courgette, paprika, rucola, tomaat, komkommer, gember en radijsjes staan vaak op ons menu. Ik eet echt niet elke avond hetzelfde, maar deze groentes zitten regelmatig in onze (pasta- of couscous)salades, pastasauzen, lasagne, groentecurries of bijvoorbeeld in een omelet. En alle gerechten smaken, door de verschillende kruiden die ik toevoeg, echt geheel anders. Uit eigen tuin pluk ik munt, basilicum of peterselie (zolang de plantjes niet dood zijn of verzopen) en de rest komt uit een potje of blikje. Ja, ik eet ook chocola en drink wijn! Dat doet Pieter Konijn niet, dus gelukkig zijn er nog meer verschillen tussen ons. Ik vind groente en fruit echt lekker en ze zijn gezond. Maar elke avond koken met verse groentes kost best veel tijd en daarbij gaan groentes vaak kapot als je ze niet op tijd opeet. Wij halen eens per week onze groentes en als wij dan onverwachts een paar dagen buiten de deur eten, moeten we helaas soms iets weggooien.
 

ETN saladebar Enschede

Maar gelukkig is daar Lotta, de inmiddels ingeburgerde Twentse, nuchtere roodharige schone. Lotta Imeyer is van oorsprong afkomstig uit Osnabrück en inmiddels een rasechte tukker. En deze tukker heeft een geweldig leuk en uniek idee. Ze gaat een saladebar openen in Enschede, de allereerste. In het westen van het land zijn ze al volop aanwezig, ik vraag me dan altijd af waarom wij hier dan altijd nog een beetje aan moeten wennen? De saladebar, met de toepasselijke naam ETN, is een plek waar je gezond buiten de deur kunt eten en waar alles wordt gemaakt met producten uit de regio. Honing uit het Ledeboerpark, jam van lokale fruitkwekers of bloem van de molens uit de buurt. Heel leuk vind ik, want omdat mijn broertje en moeder imker zijn weet ik hoe puur ‘echte’ honing smaakt. Daarnaast heeft mijn broertje ook een heuse moestuin en dan niet zo’n bak van 1x1m, maar één waar meerdere courgettes, boontjes en komkommers uitkomen. Dus streekproducten kan ik zeker waarderen (op smaak en effort). Een voordeel van saladebar ETN is dat je niet zo veel in huis hoeft te halen, dat je nieuwe smaken leert kennen en geen recept hoeft te zoeken. Ook dat je geen (zoete) aardappels hoeft te schillen, komkommers hoeft te snijden, of radijsjes moet wassen, perfect toch? Lotta wil de saladebar openen vanaf de herfst dit jaar. Dus hopelijk kan ik in oktober al genieten van een heerlijke gezonde, door mijzelf samengestelde, salade. De plek is nu nog niet bekend, wel dat het in de binnenstad van Enschede komt en dat je je salade daar kunt opeten, of mee kunt nemen naar huis.

Saladebar Enschede

Fotografie: Annabel Jeuring

 

Wat kun je er kopen?

Lekkere zelfgemaakte en gezonde salades dus. Bijvoorbeeld een spinazie-courgette salade met worteldressing, met daarbij een kop soep of een lekker sapje of humus met brood. ETN wordt een plek waar je even kunt relaxen en op een gezonde manier je smaakpapillen kunt verwennen. Lotta gaat alles, ja echt alles, zelf maken en je kunt de salades uitbreiden met extra ingrediënten of geheel zelf samenstellen.

“Het hoeft niet extreem gezond, als mensen maar weer een beetje weten waar hun eten eigenlijk vandaan komt”.

Saladebar Enschede

Fotografie: Annabel Jeuring

 

Dat is Vettt gezond

Wij, de bloggende dames van Vettt incl. onze partners en kinderen hebben afgelopen 31 juli (tijdens de Vettt BBQ) al mogen genieten van Lotta’s saladekunsten. Ze bracht ons 3, door haarzelf samengestelde, salades: een pastasalade, kikkererwtensalade en een bulgursalade met 3 verfrissende sausjes. Wat ik ontzettend leuk vond, was dat ze samen met Yvette, een groentediploma had samengesteld. Onze kinderen mochten verschillende groentes proeven en moesten aan de hand van een plaatje raden welke dit was. Ze proefden paprika, wortel, komkommer en broccoli en alles bleef binnen.

Saladebar Enschede

Fotografie: Lizet Beek

Voor hun uitmuntende prestatie ontvingen ze een medaille, wat wil een kind nog meer? Lotta heeft onze kinderen, maar ook onze mannen aan de groente gekregen. Dus heb jij thuis een man die een salade geen maaltijd vindt (niet de mijne hoor, die geniet gelukkig van salades) dan is ETN de plek om hier verandering in te brengen.

Saladebar Enschede

Fotografie: Lizet Beek

 

Crowdfunding

Helaas heeft Lotta nog niet genoeg geld bij elkaar om haar droom te verwezenlijken, hier is namelijk een hele investering voor nodig. Een deel hiervan wil Lotta verkrijgen door middel van een crowdfunding-campagne. Via crowdaboutnow.nl, een platform voor crowdfunding in Nederland, is het mogelijk om deel te nemen aan de opstart van ETN. Als je meedoet kun je alvast een eerste salade kopen of een bedrag lenen aan Lotta, dat je dan in vijf delen, binnen vijf jaar, met rente terug krijgt. Lotta wil haar toekomstige klanten al in een vroeg stadium binden aan haar bedrijf. En meedoen kan al vanaf 25 Euro!

Op haar website www.etnsaladebar.com is een filmpje te vinden waarin Lotta toelicht hoe het allemaal precies werkt. Ik ga Lotta zeker steunen, jij ook? Meer informatie over hoe je dat kunt doen vind je hier: www.crowdaboutnow.nl/etnsaladebar.
Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria.

 

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.