Getest: SamSam Enschede door Anne

Door

Sommige verzoeken wil je elke dag wel krijgen. Of ik samen met Joris (7) en Anne-Floor (5) restaurant SamSam in Enschede wil testen? Ik zat gelijk in de auto. Natuurlijk! Ik ‘offer’ me wel op :).

Meer dan een daghap uit mijn studententijd

SamSam Enschede kennen veel mensen als het studentenrestaurant waar je voor een paar euro een fantastische daghap kunt krijgen. Althans, zo ken ik het. Toen ik nog kindloos, studerend, door Enschede sleepte met mijn vrienden en vriendinnen, kwamen we er regelmatig voor een borrel en een daghap. Nadat ik mijn kinderen kreeg is het daar eigenlijk niet meer van gekomen. Waarom? Geen idee. Ik vind het als alleenstaande moeder altijd een drempel hebben als je niet weet hoe het restaurant met kinderen is. Een prachtig moment om dit eens uitvoerig te testen!

De uitdaging liegt er niet om. Ik mag een extra volwassene meenemen, ik kies voor mijn moeder (vegetariër). Daarnaast breng ik mee Joris (eet geen vlees, wel vis), mezelf (eet praktisch alles) en Anne-Floor (lust geen groente behalve broccoli, veel broccoli!).

We reserveren een plekje op een maandagavond in de kerstvakantie. Hoe druk kan dat zijn? De oude markt waar SamSam gevestigd is is echter verrassend druk. Er is een enorme verlichte ijsbaan opgezet en de sfeer zit er op de hele markt goed in! Eenmaal binnen worden we direct opgemerkt en krijgen een plekje aan een ronde tafel middenin het restaurant. Ik kijk mijn ogen uit: het is er stampvol! De kinderen krijgen het niet eens meer mee, zij hebben de gigantische speelgoedkast opgemerkt en zijn direct vertrokken.

SamSam Enschede

De massive speelgoedkast bij SamSam Enschede

Playtime voor de kids

Wij bestellen een eerste drankje en ik neem het publiek in me op. Studenten, gezinnen met kinderen in diverse leeftijden, alleengaanden, ouderen, werkelijk alles. Ondanks dat het restaurant volgeboekt is deze avond, is door de indeling weinig te merken van enige hectiek. Inmiddels is onze tafel volgepakt met potloden, kleurplaten (waar gelijk de kids-menukaart op staat, handig!) en divers speelgoed. Geen woord komt er meer uit mijn kinderen. Dat is gezien het feit dat ze doodmoe zijn en dus meestal lichtelijk onhandelbaar, erg bijzonder.

De appelsap wordt enthousiast ontvangen en we richten ons op de kaart. Joris en Anne-Floor kiezen voor Pannenkoek met fruit en warme groente. Mijn moeder de vegetarische wrap met geitenkaas en ik ben erg benieuwd naar de vernieuwde versie van de kaasfondue, die ik nog ken van jaren terug. Het voorgerecht delen we (des SamSam’s!), dit worden een bakje olijven en stokbrood met sausjes. Gelukkig, wanneer dit gebracht wordt kan er nog flink door gekleurd en gespeeld worden. Uiteraard worden alle sausjes getest! Een 10 voor het voorgerecht!

SamSam Enschede

De kids zijn helemaal blij. En voor Anne-Floor is er brocolli bij de pannenkoek!

Pannenkoeken en meer

Het hoofdgerecht volgt snel, de kids vallen direct aan. Prima pannenkoek qua formaat voor een gemiddeld kind. Uiteraard met diverse soorten stroop, die door Anne-Floor (met tong uit de mond!) uitvoerig gebruikt wordt voor een waar kunstwerk. Wat me enorm bevalt ten opzichte van bijvoorbeeld een pannenkoekenboerderij hier in de buurt, is dat de pannenkoek niet met allerlei snoep versierd is. Bij ieder gerecht kunnen kinderen namelijk kiezen tussen vers fruit, warme groenten of snoeptomaatjes. Helemaal niet nodig om ze direct te overladen met suiker, toch?

SamSam Enschede

Een feestje voor deze dame!

Mijn moeder, toch wel een kritisch vegetariër met veel ervaring, is lovend over de wrap. En als mijn moeder dat zegt, dan is dat zo, heb ik geleerd. Mijn kaasfondue is ontzettend grappig opgediend, in een grote uitgeholde broodbol! Daarbij tomaatjes, ham, krieltjes, champignons en natuurlijk het brood zelf. De kerst-fondue van afgelopen week kan niet tippen aan deze. Ik vond ‘m heerlijk!

De kids maken zelf hun toetje!

Ik was blij om te zien dat SamSam nog steeds vasthoudt aan het principe van ‘kleine toetjes’. Je kunt er meerdere combineren als je nog zin hebt, maar ook als er nog een klein plekje over is kun je gerust iets lekkers uitzoeken. Met dingen op de kaart als frambozen met mascarpone, witte arretjescake en duo-chocolademousse is het lastig kiezen. Terwijl mijn moeder en ik genieten van ons dessert mogen de kleintjes mee naar de ‘bakkerij’. Een plastic bakje met een bol ijs mag naar hartelust versierd worden met allerlei snoepgoed (krijgen ze die suikers toch nog :-)).

SamSam Enschede

Wat een feestje!

Winegums, snoepkersjes, dropstaafjes en -sleutels… Wacht even, drop? Op ijs? Ja hoor, Joris en Anne-Floor beginnen ermee te pakken tot mama het wel genoeg vindt. “Willen jullie er ook nog slagroom op?” vraagt de dame die het zooitje begeleidt. Ijs met drop? En dan ook nog slagroom? Ja hoor, vier kinderen volgen achter de bar (spannend!) om hun creatie met de slagroommachine mooi af te toppen. Kijk die trotse koppies.

SamSam Enschede

Slagroom? Yes, please….!

…voor herhaling vatbaar?

We genieten volop, kinderen lopen door het restaurant zonder dat iemand zich er aan stoort. Er wordt gespeeld, gesnoept, gelachen… Mijn missie is ronduit geslaagd. Is SamSam Enschede kidsproof? Absoluut! Is het daarnaast ook leuk voor de ouders? Zeker weten. En het belangrijkst: Het eten is er ook nog eens ontzettend lekker. Tot slot ook niet onbelangrijk: is het betaalbaar? Ja! Voor het bedrag van een bescheiden lunch met een drankje zijn wij als compleet gezin klaar. Wauw. SamSam, jullie hebben er minimaal 4 vaste gasten bij! Ik ben nog net zo positief verrast als toen ik nog voor 5 euro kwam daghappen als arme student.

Anne woont in Goor en trekt er graag op uit met haar 2 kids Joris (7), en Anne-Floor (5).  Anne is één van de vaste gastbloggers op www.vettt.nl. Anne schrijft over leuke uitjes in Twente maar ook over haar leven als alleenstaande werkende moeder met een leven.

Op zoek naar uitjes voor de zomervakantie?

Klik hier voor meer dan 40 tips en uitjes voor jouw zomervakantie in Twente.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
  • Vlijtig Liesje
    januari 12, 2016

    Wat leuk om zo’n restaurant te mogen testen! En het klinkt fijn kindvriendelijk!

  • Miranda
    januari 13, 2016

    Wat leuk om te lezen! Wij wonen op loopafstand van het centrum en SamSam is bij ons favoriet wanneer we met de kleine op pad zijn. Ook voor de allerkleinste zijn ze heel vriendelijk, een flesje warm maken, een kinderstoel, een vriendelijk woord. Om over het lekkere eten nog maar niet te spreken;) Ja. Wij zijn ook fan!