Mijn zoon gaat naar het Speciaal Basis Onderwijs

Speciaal Basis Onderwijs, ik vond daar wel wat van. In mijn verbeelding zag ik kinderen die hekjes stuk trappen, chocolade repen stelen en altijd maar ruzie maken. Daar komt mijn kind niet tussen dacht ik. Mijn lieve rustige zoon met zijn grote blauwe kijkers altijd afwachtend naar de grote wereld om hem heen. Dat overleefd hij niet, hij wordt ondergelopen vanaf de eerste dag. Inmiddels gaat Bink sinds een jaar naar de Spinaker, een SBO school. En leuk dat hij het vindt! En blij dat ik ben met onze keuze!

Waarom we kozen voor het Speciaal Basis Onderwijs

De keuze voor het Speciaal Basis Onderwijs, kortweg SBO, maakten we, samen met Bink, halverwege groep 4. Een eerdere overstap naar een kleinere vestiging van zijn school en extra begeleiding van een breedte team hadden niet het resultaat gebracht dat nodig was om Bink goed mee te laten komen in de klas. Zijn achterstand groeide groter en groter terwijl Bink meer en meer zijn best deed.

In mijn onderbuik groeide het gevoel dat het niet klopte meer en meer. Na ettelijke gesprekken aan de keukentafel besloten we Bink te laten testen bij Mediant. We waren niet op zoek naar een etiketje om op te kunnen plakken maar wel naar handvatten die ons konden helpen in de begeleiding van Bink en onze zoektocht naar het juiste pad. Uit het onderzoek dat Mediant afnam bleek dat onze vermoedens juist waren. Bink laat een disharmonisch intelligentieprofiel zien: talig en ruimtelijk redeneren is ruim gemiddeld maar het werkgeheugen en de verwerkingssnelheid zijn zwak. Ofwel, in Jip en Janneke taal, nieuwe dingen aanleren gaan moeilijk en duren lang. En laat het daar op school nou juist dagelijks om draaien…

SBO de Spinaker; een nieuwe start

Speciaal onderwijs versus Speciaal basis onderwijs

Samen met Mediant en een zorgteam vanuit zijn huidige school keken we naar een passende oplossing. Er kwamen verschillende mogelijkheden voorbij, waaronder het Speciaal Basis Onderwijs en het Speciaal Onderwijs. Omdat er uit het afgenomen onderzoek van Mediant geen psychiatrische ontwikkelingsproblematiek naar voren kwam vielen de Speciaal Onderwijs scholen af. Deze scholen plaatsen leerlingen met bijvoorbeeld gehoorproblemen, autistische achtergronden of lichamelijke beperkingen. Enschede telt drie Speciaal Basis Onderwijs scholen: De Spinaker, Dr. Ariens en de Tender, deze scholen plaatsen leerlingen die op het reguliere basisonderwijs om één of andere reden niet mee kunnen komen. Omdat er een kans bestaat dat Bink terug stroomt het reguliere (basis)onderwijs in kregen we het advies mee eens een kijkje te nemen op de Spinaker. Blij met advies maar huiverig voor wat er gaat komen maakte ik een afspraak om de school te bekijken en kennis te maken met de directrice, de leerkrachten en het ondersteunend personeel.

SBO de Spinaker

Eerlijk is eerlijk: ik vond het nogal wat. Ondanks dat er een last van mijn schouders leek te vallen was ik wat huiverig voor het onbekende. Want tot dan toe was mijn beeld van speciaal onderwijs getekend door mijn jeugd. De kinderen met een grote mond uit de speeltuin gingen naar het speciaal onderwijs en meer wist ik er niet van. Inmiddels weet ik er veel meer van en is mijn beeld 180 graden gedraaid. Na een bezoek aan de Spinaker weet ik bijvoorbeeld dat er een gedreven team van leerkrachten zorgt dat kinderen zich optimaal ontwikkelen omdat ze allemaal uitgaan van kansen en niet van belemmeringen. Halfvol in plaats van halfleeg, ik hou daar wel van! In een openhartig en eerlijk gesprek met de directrice van de school horen we veel over hun aanpak om leerlingen op een passend niveau te benaderen. Intensievere begeleiding in plaats van aangepaste leerstof, het klinkt passend voor Bink.

Koken op school

Een school met een hond!

We worden rondgeleid door de school. Horen over PBS waar net als vele andere scholen ook de Spinaker mee werkt. Zien dat dit mooie systeem ook op de pleinen wordt ingezet met als doel een veilige omgeving te scheppen voor leerling en leerkracht. In de keuken zien we leerlingen zelf kokkerellen en mijn man Rob kijkt enigszins jaloers naar het goed uitgeruste knutsellokaal waar zijn zoon binnenkort kan zagen en timmeren. Als kers op de taart maken we nog even kennis met Biscuit, de hulphond. Thuis moeten we alles nog eens goed bespreken maar in de auto al weten we dat er een afspraak gemaakt zal worden om Bink te laten wennen.

Van boos en uitgeblust naar energiek

Inmiddels draait Bink al ruim een jaar mee op SBO de Spinaker. In het jaar dat achter ons ligt hebben we Bink zien groeien. Van de bange, verlegen niet in zichzelf gelovende jongen is weinig over. Bink is vol zelfvertrouwen, verkondigd met trots dat hij disleksis is en weet zijn weg prima te bepalen zonder ondergelopen te worden.

Vol energie de bus in die Bink naar school brengt

Hoewel de dagen een stuk langer zijn dan voorheen stapt Bink met meer energie de bus ‘s middags uit. Vorig jaar had ik een boze en uitgebluste jongen in huis. Tegenwoordig is er energie om te spelen, met ‘oude’ vrienden en ‘nieuwe’ vrienden. Die nieuwe vrienden blijken namelijk helemaal geen hekjes kapot te schoppen en chocoladerepen te stelen. Ruzie maken ze wel, net zo goed als dat mijn kind dat doet en die van jullie vast ook af en toe ;-).

Niet speciaal, wel bijzonder

Speciaal Basis Onderwijs: helemaal niet zo speciaal eigenlijk, wel heel bijzonder! Voor bijzonder mooie kinderen die hun leerweg net iets anders bewandelen. Loopt jouw kind in het reguliere onderwijs ook vast en weet je niet waar te beginnen? Maak het bespreekbaar met de leerkracht of interne schoolbegeleider. Het gaf mij naast een boel opluchting omdat ik mijn verhaal deelde ook een opening informatie te verzamelen over wat er allemaal mogelijk is. De site http://www.wij-leren.nl bevat eindeloos veel informatie over verschillende soorten scholen, zorgleerlingen, leerachterstanden en alles wat maar te maken heeft met leren.

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!
7 Comments
 • Maaike Goudbeek
  februari 23, 2020

  Hoi hoi,
  Onze dochter is het begin van dit schooljaar ook ingestroomd op de Spinaker. Ze is er wel door veranderd op een positieve manier. Ze is minder prikkelbaar en verteld meer. Maakt ook meer positieve ervaringen mee als het op leren aankomt. Wij zagen ook erg op tegen deze verandering, maar het was voor haar (uiteindelijk ook voor ons) de beste keus.
  Groetjes Maaike

  • Vettt.nl
   februari 23, 2020

   Wat mooi om te lezen Maaike!

  • Bhani
   februari 24, 2020

   Hoi Susan,
   Wat een mooi stuk heb je geschreven.
   Mag ik het via mijn facebook delen?

   Groeten,
   Bhani

   (Voormalig leerkracht op de Spinaker)

   • Vettt.nl
    februari 25, 2020

    Dat mag zeker (met toestemming van Susan).

 • Nienke
  februari 24, 2020

  Onze zoon gaat naar sbo de Tender (zit nu in groep 2) en wss in groep 3 naar de Spinaker. Wout is ook een lieve (drukke) jongen met een disharmonische groei. Technisch heel sterk, praten zwak.
  Ook leuk om de bus te zien. Wout gaat ook met de bus. Bij ons stappen ook Spinaker kinderen in!

 • De Busjuf
  februari 25, 2020

  Hoi Susan

  Natuurlijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb je verhaal gelezen. Wat een leuk verhaal. Vanuit mij gezien zie ik nu een Bink zelf ook grapjes maakt en zich af en toe laat horen. Een leuke jongen!

 • De Busjuf
  februari 25, 2020

  Hoi hoi

  Wat een open, eerlijk en leuk om te lezen. Bink is een toppertje met leuke humor