Sterrenkijken bij de Sterrenwacht door Stephanie

Door

Bij de weekendtips van vettt.nl zag ik de “kindersterrenkijkavond” staan. Omdat ik het hele weekend overdag moest werken wilde ik in de avonduren wat gezelligs met Boaz gaan ondernemen. Deze sterrenkijkavond kwam dan ook als geroepen!
 

Roadtrip door Twente

De roadtrip (vanuit Enschede naar Lattrop Breklenkamp is toch een dikke veertig minuten rijden ) naar de middle of nowhere is al een uitje op zich. Al snel laten we grote steden en snelwegen achter ons en rijden we door het wonderschone Twentse landschap waar we heel veel koeien (KOEIEN!) schapen, paarden, een molen (Mama, daar woont Alfred J. Kwak toch ook in? Nee, die woont in een klomp. Oh ja, een molenklomp) en een paar luchtballonnen voorbij zien komen.

De Sterrenwacht

De Sterrenwacht heeft een grote zandbak met klim- en speeltoestellen en een sterrentuin die er erg aantrekkelijk uit zagen maar we zijn een klein beetje aan de late kant dus lopen we snel door naar binnen.

Het is er al gezellig druk en de kinderen kunnen zich, voor de kindersterrenkijkavond begint, goed vermaken met sterrenspeeltjes, kleurplaten, wereldbollen, sterrenstelsels op maat en een plasmabol. Al snel mogen we ons allemaal verzamelen in de filmzaal waar de kindjes vooraan plaats kunnen nemen.

Een korte, kindvriendelijke uitleg over de sterrenwacht, de zon, de maan, de maanlanding (in 1969, ja ja, ik heb opgelet!), de aarde en de sterren begint.
Hierna wordt de groep opgesplitst en mag ons groepje eerst door telescopen op het dakterras naar de maan kijken. De maan is net op en het is nog behoorlijk licht en enigszins bewolkt. Toch kunnen we al heel veel zien! Even later mogen we ook door de grote telescoop in de koepel kijken.

Sterrenwacht

Natuurlijk moet Boaz nét plassen wanneer hij aan de beurt is. Tegen de tijd dat we terug zijn in de koepel, is de rest van onze groep al in het planetarium. Wij moeten even wachten tot zij klaar zijn tot en wij hier in mogen. In de tussentijd doden we de tijd met het maken van blijvende schaduwen en een filmpje over de landing van de “mars rover” . Uiteindelijk mogen wij ook in planetarium.

 

Sterrenkijken

Het beste is voor het laatste bewaard, want het planetarium is geweldig! Het heeft een ronde koepel waarop de sterrenhemel kan worden geprojecteerd. In relaxte stoelen kun je genieten van een zonsondergang, de maansverduistering die de volgende nacht zou plaats vinden, een snelle reis naar de manen van Jupiter en een tocht door de ringen van Saturnus. De sterrenbeelden, die met prachtig gekleurde platen werden aangetoond.

Sterrenwacht

 

Telescopen

Na deze spectaculaire voorstelling in het planetarium zijn wij nog even stiekem naar boven gelopen. Daar mogen we nog even door de telescopen kijken naar de maan die nu hoog aan de hemel staat. Zelfs met verrekijker zijn de kraters en basaltvlaktes heel goed te zien.

Sterrenwacht

Het was eigenlijk een beetje te druk en ik ben heel blij dat wij na de drukte nog even in alle rust konden kijken door de telescopen en dat we in het planetarium ook maar met een klein groepje waren. Dat neemt niet weg dat De Sterrenwacht wel een heel leuk uitje is om een keer met de kids naar toe te gaan!

Wil je ook? Doe mee met de win-actie (verlopen).

De winnaar voor de twee kaartjes voor de volgende kindersterrenkijkavond  op zaterdag 31 oktober!  is is: Saskia Purmer. Saskia, gefeliciteerd. Je mag per e-mail contact opnemen (info@vettt.nl).

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er allemaal te doen is bij de Cosmos Sterrenwacht? Kijk dan snel op de site, de agenda staat boordevol met leuke activiteiten: Cosmos Sterrenwacht.
Stephanie is moeder van twee zoontjes Boaz (’11) en Midas (’14) en woont (nu nog) in Enschede. Per 2016 gaat Stephanie verhuizen naar Hengelo. Ze gaat er met de boys regelmatig op uit. Stephanie is vaste gastblogger voor Vettt daarnaast schrijft ze ook op haar eigen blog: www.wolferien.com.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
10 Comments
 • Avatar
  Jasmijn
  oktober 11, 2015

  Lijkt me echt super gaaf om heen te gaan!

 • Avatar
  Marieke
  oktober 11, 2015

  Jaah dat wil ik ook nog zien! Zou graag met mijn 2 zoons willen gaan! Zijn gek op sterrenkijken!!

 • Avatar
  Saskia
  oktober 11, 2015

  Daar hebben we ‘t nou net over gehad vanavond aan tafel met ons kwartet: over sterren en planeten en hoe dat dan zit met de zon. Zou natuurlijk geweldig zijn om dat in ‘t (bijna) echie te zien ☺️

 • Avatar
  Inge
  oktober 12, 2015

  Zouden Suus en Saar erg leuk vinden! Nog nooit geweest! Dus.. Graag! 🙂

 • Avatar
  Vivian
  oktober 12, 2015

  Met mijn zoon zou dit echt een super uitje zijn.

 • Avatar
  Arnolsd Tukkers
  oktober 13, 2015

  Dank voor de fraaie recensie!

  Groet
  Arnold Tukkers
  Cosmos sterrenwacht

 • Avatar
  Kirsten
  oktober 16, 2015

  Jaa, leuk! Laatste keer konden we niet, maar wil er graag een keer met Senn naar toe! ✨

 • Avatar
  Cindy
  oktober 16, 2015

  Volgens mij is dit te gek voor mijn nieuwsgierige dochter, dus ik zou er een meisjesavond van maken!

 • Avatar
  Carolien
  oktober 17, 2015

  Leuk! Ik ga met mijn (leergierige) zoon

 • Avatar
  Carla Lokotte
  oktober 18, 2015

  Oh leuk!! Willen we wel graag keer naar toe!!