Stoomtrein Boekelo-Haaksbergen

Door

Een tijdje geleden gingen we op een zeer ontspannen zondag ochtend voor een laat ontbijtje met vrienden naar Boekelo. We streken neer bij café De Buren. Pippa’s oog viel op de rijdende stroomtrein…dat was niet zo gek, het spoor van de welbekende stoomtrein grenst aan het café.
 

Bucketlist

De stoomtrein Boekelo-Haaksbergen is er volgens mij één waar de meeste lezers als kind zelf ook wel eens een ritje mee gemaakt hebben. Ik herinner me een foto van vroeger met mijn oma op het perronnetje. Georganiseerd als ik ben kan ik die foto -je raadt het al- nergens terugvinden. Het is wel echt een stukje nostalgie en het was ook wel iets wat nog op mijn Bucketlist ‘leuke dingen met kids in Twente’ stond.

Afgelopen zondag was het zover. Het bleek een prachtige dag, strakblauwe lucht, een zonnetje en prachtig gepoetste stroomtreinen. Ik peilde of oma, opa, tante en nichtje zin hadden om mee te gaan en daar gingen we dan op naar Haaksbergen om op te stappen.

 

Het perfecte uitje met oma’s en opa’s

In Haaksbergen aangekomen leken we terug in de tijd te gaan. Je koopt je kaartje op het prachtige station bij een verkoper die je het gevoel geeft dat de tijd heeft stil gestaan.  Net als back in the days, kun je hier niet pinnen. Het concept is supergoed doorgevoerd, overal rondom het station en perron zie je de oude elementen terug.

De prijzen zijn trouwens wel met de tijd mee gegaan :-). Voor volwassenen betalen we 9,50 voor een retourtje. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Met ons kaartje in de aanslag lopen we het perron op.

Vooral omdat je echt zo’n gevoel krijgt terug in de tijd te gaan vind ik het een top-uitje om met opa’s en oma’s te doen. Aanradertje!

Boekelo Stoomtrein

Stoomtrein Boekelo

Stoomtrein boekelo

Stoomtrein Boekelo

De trein komt aan terwijl we over het perron lopen, een prachtig gezicht. Bij het station zit een restaurant waar je terecht kunt voor een kopje koffie of thee. Een heel groot horeca-aanbod is er niet, maar het is er prima om even op te warmen. Want koud was het die dag. Met ons verzamelde zich in het restaurant vele anderen die ook de tocht naar Boekelo zouden maken.

We zoeken ons plekje in de trein en daar gingen we dan, op naar Boekelo. De rit gaat van Haaksbergen naar Boekelo (of andersom). In Boekelo krijgen we een half uur pauze. Het was echt zo’n mooie herfstdag, het stoom dat in het Twentse landschap verdwijnt levert mooie plaatjes op. Het ziet er op de foto niet zo mooi uit als het daadwerkelijk was 🙂 Tijdens de rit kun je trouwens ook op de balkonnetjes buiten staan. En natuurlijk worden de kaartjes ‘geknipt’, een van de hoogtepunten voor de kids.

Boekelo Stoomtrein

Stoomtrein Boekelo
 

Springkussen-break

Na een half uur door het Twentse lanschap te tjoeken komen we aan in Boekelo. Hier hebben we een half uur pauze. Bij het passeren van de locomotief blijkt dat we de kids daar ook nog een kijkje in mogen nemen.

Boekelo Stoomtrein

Vervolgens lopen we naar een soort loods (Museum Buurtspoorweg) waar je allemaal oude wagons kunt bekijken. Naast de wagons is er nog een imposant apparaat te bewonderen: een springkussen! Hij was nog niet opgeblazen, zodat we eerst nog even rustig rond kunnen kijken maar op het moment dat hij opgeblazen is gingen er een paar kinderen ook compleet los, waaronder die van ons.

Boekelo Stoomtrein

Helaas wacht de trein niet en werden we vriendelijk verzocht om ons snel te verplaatsen richting de vertrekkende trein richting Haaksbergen. En daar gingen we weer…terug naar 2015.
 

Najaarsstoomdag 18 oktober 2015

Ieder jaar vind er een najaarsstoomdag plaats. Het is voor Museumbuurtspoorweg dé traditionele manier om het rijseizoen af te sluiten. In samenwerking met de stichting Oude Voertuigen Dag in Boekelo en de Stichting Centrummanagement Haaksbergen wordt er van alles georganiseerd. Zo zal er op deze dag volgens een uitgebreide dienstregeling gereden worden met meerdere stoom- en dieseltreinen tussen onze stations in Haaksbergen en Boekelo. Maar er is nog veel meer te doen en te zien. Check de site voor meer informatie: Najaarsstoomdag 2015.

De hele maand oktober rijden de stoomtreinen nog op de zondagen. Op de site van Museumbuurtspoorweg vind je meer informatie over o.a dienstregelingen prijzen.

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.