Stoppen met de speen: zonder speen door het leven!

Wat vond ik het fijn dat mijn jongens een speentje wilden als baby. Allereerst had ik daardoor altijd een middel waarmee ze eenvoudig te troosten waren. Maar daarnaast was het ook een stukje projectie. Want ik heb geduimd totdat ik verkering kreeg (echt letterlijk)… en dát zag ik met een speentje nog niet zo snel gebeuren. Maar uiteindelijk komt wel het moment dat je wilt stoppen met de speen. Hoe pak je dit nu aan, zonder speen verder door het leven? Joes is sinds de start van dit jaar speenloos en dit is hoe wij het stoppen met de speen hebben aangepakt.

Stoppen met de speen: geen garantie!

Maar allereerst wil ik wel even laten weten dat wij ook maar wát doen. Je krijgt dan ook geen garanties dat dit voor ieder kind en voor iedere ouder zal werken. Die kleintjes hebben toch allemaal weer hun eigen gebruiksaanwijzing. En dit is wat voor ons werkte. Ik ken ook heel andere technieken. Zoals mijn broer die mijn neefje vrij abrupt vertelde: ‘nu ben je te groot voor een speen, je krijgt hem niet meer’. En mijn neefje die dat ook zonder al te grote drama’s accepteerde. Lekker eenvoudig is het leven dan. Bij ons was de wereld dan vergaan, dus wij kozen voor het volgende:

Stoppen met de speen

Stoppen met de speen

Voorbereidingen op het stoppen met de speen

Dit is de belangrijkste stap voor ons geweest. Wij hebben jongens met een vrij duidelijke eigen wil. Dan helpt het om ze mee te nemen in het proces. Beslis wanneer je wilt stoppen met de speen, zoals na een bepaalde verjaardag of een feestdag. Bij Tijn kozen we de dag na zijn derde verjaardag, bij Joes gingen we voor 1 januari (als het vuurwerk is afgelopen). En dit hebben we al maanden vooraf regelmatig laten vallen. Ook al hebben kinderen nog niet heel veel tijdsbesef, door het regelmatig te noemen, zijn we wel voorbereid tegen de tijd dat het bijna zover is.

Joes had zijn speen alleen nog in bed overigens. Als jouw kleintje de hele dag vergroeid is met de speen is het misschien handig om een tussenstap in de bouwen en het speengebruik eerst terug te brengen naar de slaapkamer.

Je kind betrekken bij het afscheid nemen van de speen

Als de dag is gekomen om er mee te stoppen, betrek je kind hier dan ook in. Joes heeft zijn speentjes in eigen persoon bij z’n kleine nichtje afgeleverd. Ik ken ook kinderen die een cadeautje uit mochten kiezen en hierbij hebben afgerekend met hun speen. Spoiler alert: als ouder moet je daarna toch echt nog wel betalen… Waar het om gaat is dat het kind ziet dat de speen, of collectie spenen, écht weg is. Dit is het afscheidsritueel, waarbij het cadeautje achteraf een beloning kan vormen. Heeft wel als risico dat de kleine nacht 1 wel goed gaat slapen, maar drama gaat schoppen op nacht 2 als er geen cadeautje meer in het verschiet ligt. Maar daarvoor zijn het natuurlijk ook peuters, je kunt het altijd proberen…

En nu: volhouden met het stoppen met de speen!

En dan de aller-moeilijkste stap voor ouders…. Volhouden! Joes was dus vrij uitgebreid voorbereid, maar gaf iedere avond opnieuw als antwoord: ‘nee, ik hou de speen tot ik ben vier.’ Ik was dan ook best een beetje bezorgd hoe de nacht zou verlopen. En hij heeft het uiteraard ook wel even geprobeerd ’s avonds, in de hoop dat ik zou toegeven. Daarom was 1 januari voor mij een heel goede dag. Alle winkels waren ook écht dicht. Dat was dan ook mijn antwoord naar hem, alle speentjes zijn weg en de winkels zijn dicht. Dus hij kreeg écht geen speen. Tot mijn grote verbazing ging hij hier ook nog mee akkoord. Ik gooi het op de stelligheid waarmee ik het bracht.

Maar als je wilt dat het succes heeft, moet je als ouder dus wel door deze fase heen. Als je die eerste avond opgeeft en toch een speen tevoorschijn tovert, kun je het hele proces weer opnieuw gaan doen. En dan hebben ze straks hun speentje nog wanneer ze verkering krijgen ?

Chantal schreef eerder ook al een blog over hoe haar dochter en de fopspeen. In het begin bedenk je de gekste dingen om de speen niet uit de mond te laten vallen, maar het stoppen met de speen is een serieus volgende probleem :-). Dit is hoe wij een speenvrij huishouden werden. Als je ook een goede aanpak hebt, waar ouders baat bij kunnen hebben, deel deze vooral met ons!

Op zoek naar uitjes voor de zomervakantie?

Klik hier voor meer dan 40 tips en uitjes voor jouw zomervakantie in Twente.

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.