Educatief uitstapje Techniekmuseum HEIM

Ik besloot dat het tijd werd voor een educatief uitstapje. Een beetje stimulatie voor de kleine hersencelletjes na twee weken vakantie kon geen kwaad, vond ik. Van mensen om me heen hoorde ik al eens enthousiaste verhalen over Techniekmuseum HEIM in Hengelo. Inmiddels is de naam trouwens veranderd naar Oyfo, maar het museum is hetzelfde. Tijd om het zelf eens te ontdekken dus.

Vooraf bedacht ik me dat zo’n dagje educatie leuk is, maar dat dat met een vriendje erbij nog veel toffer is. Zo bedacht, zo geregeld en dus vertrokken we met de trein, inclusief extra leenkind, naar Hengelo. De website van het museum vertelt ons dat het met de auto prima te doen is, maar volgens mij kan een beetje extra saus over het uitje geen kwaad.

Op pad

Het museum is lopend vanaf het station prima te bereiken. Twee paar korte kinderbenen en een kinderwagen doen er ongeveer 10 minuten over, dus ik denk dat het in 5 minuten ook prima te redden is ;-). Techniekmuseum HEIM bevindt zich in de oude Stork-fabriek en heeft dit machtig mooie oude gebouw voorzien van gemakken, waardoor je ook met rolstoel en kinderwagen overal makkelijk door kan. Ideaal!

Bij de kassa werd er gevraagd of de jongens misschien nog iets wilden knutselen. Eenmaal ja en eenmaal nee deed me besluiten dat we dat alsnog later konden beslissen en de kassamevrouw gaf aan dat dat geen enkel probleem was. Fijn, meedenkende mensen!

Op ontdekkingstocht in het Techniekmuseum

Op pad dan maar, langs de duidelijk aangegeven route door alle ruimtes die het museum biedt, het zijn er maar liefst drie! De bordjes wezen ons naar de eerste ruimte, waar me direct opviel hoe groots en overzichtelijk alles is opgezet. Prettig met 2 jongens, die zo enthousiast zijn en waar vooral rennen hoog op het lijstje staat. Daar is genoeg ruimte voor, zonder dat je je als ouder druk hoeft te maken over alles wat er mis kan gaan. Zonder problemen met een enorme snelheid door allerlei tentoongestelde spullen, altijd fijn! Na een aantal vragen over megagrote machines, waarover ik het antwoord schuldig moest blijven, miste ik een man aan mijn zijde die ongetwijfeld had kunnen vertellen waar al die knopjes, onderdelen en verschillende pijpjes op de machines in vredesnaam voor dienden. Beter onderzoek leverde op dat (bijna) elke machine wel een knopje had, waarmee je de machine zelf draaiend kon krijgen. Naast de fantastische knopjes had een aantal grotere machines ook een trapje, waarmee je van bovenaf de werking van de machine kunt bekijken. Feest alom!

techniekmuseum

Draaischijf?

Na enige tijd kreeg ik de jongens, die zwaar onder de indruk waren van alle pracht en praal, mee naar de volgende ruimte waar allerlei oude weefgetouwen zijn tentoongesteld, onmisbaar natuurlijk in deze regio die ooit zo groot was in de textiel. Tot mijn verrassing zag ik zelfs twee ieniemienie versies staan waar je zelf een stukje op kan weven. Boys will be boys, dus we hebben ze tot mijn spijt niet geprobeerd ;-).

techniekmuseum

Gauw door maar naar de tweede etage vol ouderwetse techniek, zoals oude typemachines, een telefooncel (ja, zo eentje waar je vroeger een kwartje in gooide om je ouders te zeggen dat je later kwam;-)) en een hele wand met telefoons. Geen Apple of Samsung te bekennen; allemaal uit de tijd van weleer. En ook hier is gedacht aan jonge onderzoekers, want je mag typen op de typemachines en bellen met de telefoons, hoe vet is dat! En hoe lastig ook, blijkt wanneer ze beide met grote ogen naar de draaischijf kijken en echt geen idee hebben hoe dat dan precies werkt. Fantastisch! Tip: bezoek deze zaal eerst om de drukte voor te zijn. Soms moet je wat langer wachten om daadwerkelijk zelf te kunnen typen en telefoneren.

techniekmuseum

 

Knutselparadijs

Na een glaasje appelsap en poffertjes sluiten we ons bezoek af op de derde verdieping. Voor de doeners is dit de hemel op aarde. Naast bakken vol K’NEX, allerlei spelletjes en dingen om te onderzoeken zijn er twee ruimtes waar je je kunt uitleven met onder andere een lasapparaat en figuurzaag. Hier kun je je pakketje dat je bij de kassa hebt gekocht onder begeleiding in elkaar zetten. En het werkt, want de ruimtes zitten vol met enthousiaste kinderen en vriendelijke handige mannen die ze overal bij helpen en alles goed in de gaten houden.

techniekmuseum

Conclusie na een dagje techniekmuseum: educatief is hartstikke leuk! Kinderen willen doen en ontdekken en dat heeft het museum heel goed in praktijk gebracht. Wij zijn fan en gaan zeker nog eens terug om dan wel zo’n vet knutselpakketje in elkaar te lassen! Bij dit museum kun je trouwens ook prima terecht voor je kinderfeestje!

Nog meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie voor leuke dingen met kinderen? Kijk dan even hier.

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.