Tips geboortekaart: leer van mijn fouten

Door

Als je mij na de geboorte van Pippa had gevraagd om tips te geven ter voorbereiding op de komst van een baby dan was dit er één van. Zorg dat het kaartje af is, de enveloppen geschreven zijn en de postzegels geplakt zijn.

Toen ik voor de tweede keer zwanger was herinnerde ik het me nog goed: tijdens de kraamweek van Pippa moesten alle bovengenoemde punten nog geregeld worden En dat schrijven van de adressen dat was een hels karwei in die hectische week na de geboorte. Met de concentratieboog van een goudvis, kreeg ik geen letter op papier. Drama.
 

Of ik ervan geleerd heb? Nope!

Drie keer raden. Ik schreef al eerder over mijn goede planning en uitstel gedrag tijdens mijn zwangerschap. Met het kaartje en mijn uitstel gedrag was het niet anders. Maurice zou het kaartje zelf ontwerpen maar dat was er gewoon nog niet helemaal van gekomen. Ach, je bent tenslotte ook maar 9 maand zwanger :-). Tijdens de kraamweek waar ik eerder over schreef kon Riki er wel om lachen. We maakten er ook steeds geintjes over, of het af zou zijn als ze er nog was. Helaas. Twee weken na de geboorte van Pippa was het kaartje eindelijk klaar.

Vriendin Susan die zelf geboortekaartjes ontwerpt tipte me over geboortepost. Een bedrijf in Enschede waar je een geboortekaart van eigen ontwerp kunt laten drukken. Hier zou je ook niet met het schrijven van adressen zitten omdat je gewoon een Excel bestand upload. Vervolgens kun je ervoor kiezen dat alles ook automatisch verstuurd. Sounds like a plan! Dat was er één om te onthouden. En dat deed ik. We gingen naar de site en hoppa aan de slag…een kind kon de was doen.

Geboortepost

Het bestellen en het aanvragen van een proefdruk gaat supersimpel. Toch deed ik het niet…

 

F*ck hadden we maar…

…een proefdruk laten maken. Het uploaden van het ontwerp en de adressenlijst ging zo fijn dat ik heerlijk in de flow zat. Ik was zo blij dat het kaartje klaar was, dat ik geen dag langer kon wachten met het versturen. Ik hoor mijn ontwerper alias partner in crime nog zo zeggen:

Bestel je wel even een proefdruk?

“Nee joh” antwoordde ik quasi nonchalant. Ik kon geen dag langer wachten. Deze klus zou ik ein-de-lijk deze avond van de to-do lijst halen. Het zou vast goedkomen…whoops!

Twee dagen later waren we op mijn werk, kraamschudden op locatie. Terwijl we daar zaten kwam postbode Bennie binnen, mét het kaartje. Iedereen vond hem tof, maar hij zag er niet uit zoals bedoeld. De kleuren klopten niet en hij leek wel onscherp. F*ck mijn schuld.

geboortepost

Links het kaartjes zoals hij is verstuurd, zonder een proefdruk te laten maken.

 

Handig: geboortepost.nl

Gelukkig is de helpdesk bij geboortepost supergoed en reageren ze snel. In het bestelproces konden we voor glanzend en mat kiezen. We kozen voor mat, maar de donkere kleuren komen op glanzend papier beter uit. Daarnaast was het bestand niet helemaal aangeleverd zoals zou moeten. We hadden in het bestelproces aan kunnen geven het bestand te willen laten checken, maar dat hadden we niet gedaan. Compleet onze fout. We kregen gelijk nog een paar ‘goede’ kaarten toegestuurd.

geboortepost

Tweede druk, gelukkig hebben we hier nu ook een set van. Gewoon voor in het archief 🙂

 

De voor- en nadelen op een rijtje

Het heeft zo zijn voordelen zelf een kaartje (laten) ontwerpen en het uitbesteden van het verzenden. Speciaal voor jullie die nog mogen heb ik het even op een rijtje gezet. Eerst de voordelen van het zelf willen doen.

Voordelen van het zelf willen schrijven en verzenden

 • Het is een mooie bezigheidstherapie voor als je je stierlijk verveelt tijdens je verlof.
 • Je kunt zelf de enveloppen kiezen. En daar heel lang twijfelen over de perfecte kleur, de dikte en het formaat.
 • Je kunt eventueel de enveloppen heel leuk pimpen. Allerlei webshops hebben daar heel veel leuke spulletjes voor (stempeltjes, stickers, enz). Ook perfect als je mega-creatief bent, tijd zat hebt en daar je geld aan uit wil geven. Eerlijk gezegd ging het idee nog even door mijn hoofd. What the hell was I thinking!?!

Voordelen van geboortepost.nl
Ik raad je sowieso aan om iets eerder te beginnen met je kaartje. Je kunt dan ruim voor de geboorte al een proefdruk aanvragen. Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen aan het uitbesteden…

 • Op geboortepost.nl vind vaste ontwerpen maar je kunt ook heel gemakkelijk een eigen kaart uploaden.
 • Het is relatief goedkoop, we betaalden 2.23 per kaart inclusief drukken, adresseren, frankeren en verzenden.
 • De helpdesk is goed bereikbaar en denkt met je mee. Erg fijn!
 • Mogelijkheid om gratis een proefdruk te laten maken op verschillende soorten papier (mat/glanzend). DOEN!
 • Je hebt geen rompslomp met het zelf schrijven en verzenden van de kaarten
 • De adressen uit de adressenlijst kun je na het inladen nog makkelijk aanpassen ook adressen toevoegen/verwijderen gaat erg gemakkelijk
 • Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te versturen, mocht je wel de ambitie hebben om de adresstickers zelf te beplakken en de enveloppe nog leuk te pimpen.
 • Het gaat erg snel, wij hadden de kaarten op dinsdag avond besteld en op donderdag werden ze bezorgd op de aangeleverde adressen.

 

5 tips voor jou!

 • Begin op tijd!
 • Als je een kaart met foto van je baby hebt, zorg dan dat dat door een professionele fotograaf gedaan wordt (tenzij je dat zelf bent). Geloof mij, het is echt een vak apart om een pasgeboren baby (in je kraamweek) voor je eigen kaart te fotograferen.
 • Verzamel alle adressen tijdig en zet ze in een Excel bestand
 • Verstuur de kaarten niet té snel, dat scheelt een hoop kraamvisite-drukte in de eerste weken :-). Tenzij je dat graag wilt natuurlijk!
 • Laat de enveloppen adresseren OF zorg ervoor dat ze ruim op tijd geschreven en gefrankeerd zijn.

 

Geboortepost en meer…

Op geboortepost.nl kun je naast geboortekaartjes ook kaartjes voor andere gelegenheden bestellen. Denk aan valentijn, een verjaardag, een verhuizing. Ach, er is altijd wel een reden te bedenken om een leuk (zelf ontworpen) kaartje te sturen!
 
Ik ben benieuwd naar jouw tips! Heb je nog tips met betrekking tot het geboortekaartje? Was je ook zo laat of juist heel erg op tijd?
 
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met www.geboortepost.nl

 

 

Op zoek naar uitjes voor de zomervakantie?

Klik hier voor meer dan 40 tips en uitjes voor jouw zomervakantie in Twente.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Shere
  februari 9, 2016

  Bij Liam heb ik alles zelf gedaan. Ook de foto heb ik in zh gemaakt, want daar waren wij 5 dagen. Nu 36 weken zwanger en ik heb de enveloppen nog niet klaar. Adressen schrijven doe ik nooit, ik heb een accees bestand en dan krijgt ik de etiketten klaar (handig als je een computer freek bent 😉 )

  • Vettt.nl
   februari 9, 2016

   Oh wat leuk dat je weer zwanger bent, gefeliciteerd! Enne…succes met de laatste loodjes :-).