Tips voor het tandenpoetsen bij kinderen

“Alle tanden poetsen, ook de achterste!”, herhaal ik twee keer per dag tegen de kinderen. Tandenpoetsen bij kinderen: het hoort bij de opvoeding. Toch is het zoooo saaaaai. Als het dan toch moet, dan wel goed, want slecht poetsen kan leiden tot gaatjes. En hoe poets je de tanden van je kinderen, zodat ze gaaf en gezond blijven? Dat ga ik horen van de mondhygiëniste, die handige nieuwe tips heeft. Mijn twee oudste kinderen gaan mee, want die hebben al tanden, wel zo handig.

Tandenpoetsen is gewoon gaaf

Voordat we vertrekken poetsen we thuis allemaal de tanden en vertel ik kort wat we gaan doen. Mijn dochter wil eigenlijk niet mee, na wat aandringen komt ze toch. Voor kinderen kan de tandarts best spannend zijn. Vanaf hun geboorte neem ik de kinderen al mee naar mijn eigen controleafspraken bij de tandarts. Zonder dat ze zelf in de tandartsstoel stappen, wennen ze aan de omgeving en de geluiden van de tandartspraktijk. Dit keer zijn we niet bij mijn tandarts, maar in Almelo waar onze buurvrouw Linda werkt als mondhygiëniste. Ze heeft mij gewezen op de ‘gewoon gaaf’ preventiemethode voor hulp bij het tandenpoetsen voor kinderen van 0-18 jaar oud. De eerste stap van de methode is een risico-inschatting die wordt gedaan door de tandarts of mondhygiëniste.

Roze tanden?!

De kamer van de mondhygiëniste is ingericht zoals bij de tandarts. De kinderen lopen rond alsof ze op bekend terrein zijn. Na hun grondige inspectie van de kamer vraagt Linda: “Zullen we samen kijken hoe jullie je tanden poetsen?” Mijn oudste kruipt giechelend in de stoel en de mond gaat ruim open. Mijn dochter staat ernaast te springen. Zij wil ook. Eerst kijkt de mondhygiëniste in de mond van de kinderen. Voorzichtig gaat ze alle hoeken van de mond langs om de gezondheid van het gebit te controleren. Vervolgens pakt ze een wattenstaafje met een donkerblauwe vloeistof erop. Elke tand stipt ze aan waarna de tanden een donkerpaarse kleur krijgen. “Ga maar met je tong langs al je tanden”, zegt Linda. En daardoor krijgen sommige tanden een rozige gloed.

Roze is niet goed

Wel gaaf dat roze, maar de roze kleur is niet goed. Alles wat roze is, is tandplak en op die plekken poetsen de kinderen hun tanden onvoldoende. Met een spiegel in de hand bekijken ze hun tanden en roze tong. Gelukkig hebben mijn kinderen bijna geen roze tanden. Dit betekent dat ze goed poetsgedrag hebben, jeuhj, ik ben trots. Alleen de hoektanden en de tanden achterin hebben meer aandacht tijdens het poetsen nodig.

tandenpoetsen bij kinderen

Tandenpoetsen bij kinderen: tandje voor tandje

Het is tijd voor tips van Linda hoe je de tanden gaaf kunt poetsen. De kinderen krijgen een tandenborstel en worden voor een spiegel gezet. “Laat maar zien hoe je thuis je tanden poetst”, zegt Linda. De kinderen poetsen best goed en toch kan het beter. Met behulp van een plastic reuzegebit en een grote tandenborstel doet de mondhygiëniste voor hoe de kinderen hun tanden met een tandenborstel of met een elektrische borstel moeten poetsen. Rustig poetsen, tandje voor tandje, zorgt voor gave tanden. Daarna mogen mijn kinderen het zelf proberen.

tandenpoetsen bij kinderen

Tips voor het tandenpoetsen bij kinderen

Wat ik niet wist, is dat je tot de leeftijd van 10 jaar bij je kinderen de tanden na moet poetsen. Wanneer begin je met poetsen bij je kinderen? Bij het eerste tandje van je baby begin je met poetsen. Mijn jongste, een baby van een half jaar oud, help ik dus binnenkort ook met tandenpoetsen. Bij vertrek krijgen de kinderen een poetsdiploma en een tandenborstel van Linda. Een beloning voor het zorgvuldig tandenpoetsen. Voor het slapen gaan proberen we de nieuwe poetstechniek uit en met een kleine aansporing van mijn kant poetsen ze precies hoe Linda het heeft uitgelegd. Gezonde tanden voor de rest van hun leven? Dat zou gaaf zijn!

tandenpoetsen bij kinderen

Wil jij ook gave tanden?

Wil je meer tips over tandenpoetsen bij kinderen, kijk dan op de website van Gewoon Gaaf of vraag je tandarts of mondhygiëniste voor tips over gezonde voeding en gezonde tandenpoetsgewoontes. Tot 18 jaar krijgt je baby, dreumes, peuter of kind deze behandeling en controles vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je een afspraak bij Linda in de praktijk, kijk dan op de website.

Over Rianne

Meer blogs van Rianne lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.